Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DR. ŽUVELA Zakazali smo kao društvo i izgubili osnovne moralne i ljudske vrijednosti!

09.03.2019. 14:03
DR. ŽUVELA Zakazali smo kao društvo i izgubili osnovne moralne i ljudske vrijednosti!


Tradicionalnom akcijom „Ne dajte da vas gaze“,  koju provode već sedmu godinu za redom, zadarski su HSLS-ovci obilježili Međunarodni dan žena.  Sa štanda na Branimirovoj obali kod Gradskog mosta HSLS-ovci su sugrađankama dijelili maćuhice, no, kako nam je kazao dr. Ivica Žuvela, predsjednik HSLS-a Ogranak Zadar , cilj akcije nije samo obilježiti Dan žena kao takav i podijeliti prigodni, simbolični znak pažnje, već ukazati na položaj žena u društvu koji kod nas još uvijek nije na razini na kojoj bi trebao biti.
– S godinama se podigla svijest o položaju žena kod nas, ali nedovoljno. Neprihvatljivo je da su žene u današnje vrijeme za iste poslove plaćene 20 i više posto manje od muških kolega, da ih se pri zapošljavanju pita za njihove obiteljske planove, a osim diskriminacije, neprihvatljiv je i svaki oblika nasilja nad ženama kojmu su, nažalost, svakodnevno izložene. Nije prihvatljivo da fizički snažniji muškarac udari ženi glavom o umivaonik kao što se nedavno dogodilo u našem gradu, kaže dr. Žuvela ukazujući i na stigmu žrtava silovanja. Koliko je još uvijek u društvu niska razina svijesti o ovoj problematici približio je na konkretnim slučajevima iz Zadra u kojima su mlade žene bile žrtve, jedna brutalnog premlaćivanja, a druga grupnog silovanja.
– Žalosno je što se u ta dva primjera pokazalo kako su vršnjakinje žrtava stale na stranu nasilnika, čak sudjelovale u dočecima i slavlju nakon njihova puštanja iz pritvora. To je nedopustivo i to ukazuje da smo kao društvo zakazali i izgubili osnovne moralne i ljudske vrijednosti za koje se, među ostalim, mi u HSLS-u zalažemo i borimo, poručio je dr. Žuvela koji je večer prije, na sam Dan žena, u prostorijama MO Poluotok održao predavanje na temu raka grlića maternice s naglaskom na prevenciju.
U akciji „Ne daj da te gaze“ sudjelovalo je i vodstvo HSLS-a Zadarske Županije.
– Neka Dan žena bude svaki dan, poručili su zadarski HSLS-ovci najavljujući ujedno i istu akciju dogodine.