Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Glaukom među vodećim uzrocima sljepoće

09.03.2019. 14:37
Glaukom  među  vodećim  uzrocima  sljepoće


Od 10. do 16. ožujka obilježava se ovogodišnji Svjetski tjedan glaukoma s osnovnim ciljem promicanja svijesti o glaukomu kao jednome od vodećih uzroka sljepoće diljem svijeta. U mnogim hrvatskim gradovima, pa tako i u Zadru, tijekom idućega tjedna građane će se educirati o ovoj bolesti koja se još naziva „tihim kradljivcem vida“ i koja se teško prepoznaje. Tako podaci govore kako i u razvijenim zemljama s ustaljenim programom ranog otkrivanja glaukoma, čak 50 posto slučajeva ostaje nedijagnosticirano.


Asimptomatska bolest
O glaukomu i rizicima njegova nastanka prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, spec. oftalmologije i voditeljica Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Zadar kaže:
– Glaukom je multifaktorijalna bolest, koja dovodi do propadanja vidnog živca, suženja vidnog polja i u konačnici može dovesti i do sljepila. Među vodećim je uzrocima sljepoće uz makularnu degeneraciju i dijabetičku retinopatiju, kaže prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, navodeći kako je glaukom asimptomatska bolest koja se javlja uglavnom u srednjoj životnoj dobi.  Iz tih razloga, napominje dr. Konjevoda, važno je obaviti kompletan pregled i dobro bi bilo prilikom uzimanja prvih naočala za čitanje obaviti pregled kod specijalista oftalmologa.
Kad je riječ o uzrocima nastanka glaukoma, prof. dr. sc. Suzana Konjevoda ističe kako je povišeni očni tlak najvažniji faktor rizika za razvoj glaukoma, ali ne i jedini. Povećan rizik od glaukoma imaju osobe s dijabetesom, a u rizične skupine spadaju i kratkovidne osobe. U razvoju glaukoma važan je i nasljedni faktor, pa tako osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom imaju veću vjerojatnost da dobiju glaukom.


Najčešći kod ljudi srednje dobi
– Iako se glaukom može dijagnosticirati u svim dobnim skupinama, bolest ipak pogađa najčešće populaciju srednje i starije životne dobi, obično starije od 40 godina. Postoje i oblici glaukoma koji se  javljaju kod djece  i mlađih osoba (juvenilni glaukom), kaže prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, navodeći još kako za postavljanje dijagnoze glaukoma i za praćenje bolesti nije dovoljno izmjeriti očni tlak, već su  potrebne i druge dijagnostičke procedure. Glaukom se liječi najčešće kapima i ako je moguće laserom i kirurški.