Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IŠČEKIVANJE SKUPŠTINE Nikša Vrkić privremeno vodi zadarski HNS

09.03.2019. 14:46
IŠČEKIVANJE  SKUPŠTINE Nikša Vrkić  privremeno vodi  zadarski HNS


Odlazak predsjednika Gradskog odbora HNS, Kristijana Kovačevića,  u redove nezavisnih vijećnika zadalo je velik udarac stranci jer  je Kovačević bio gradski vijećnik i to vrlo aktivan. Za razliku od Darka Vrdoljaka koji je odlaskom iz SDP-a vratio mandat stranci, Kovačević se na  to, poput većine vijećnika i saborskih zastupnika, nije odlučio.
Njegovoj bivšoj stranci sada ostaje hitno rekuperavanje kako bi se  odlazak čelnika zadarske organizacije što manje osjetio.
Iako ovakve stvari demotiviraju članstvo i ostavljaju dojam stranke iz  koje se odlazi, predsjednik Županijskog odbora HNS-a, Milan Stojanov,  kaže kako nema mjesta panici i za sedam dana izabiru novog predsjednika Gradskog odbora.


Najavljivao je odlazak
Naime, Stojanova smo pitali tko će im voditi zadarsku organizaciju nakon Kovačevićeva odlaska, odnosno hoće li imenovati povjerenika ili će  održati izbornu skupštinu:
– Županijski odbor ima izvještajnu skupštinu 15. ožujka i tom ćemo  prilikom imenovati povjerenika za gradsku organizaciju. Nju sada vodi  potpredsjednik Županijskog odbora Nikša Vrkić, uz moju pomoć, a imamo mlade članove u Predsjedništvu ŽO-a među kojima ćemo izabrati  predsjednika Gradskog odbora, najavljuje Stojanov.
Ne skriva da im je Kovačevićev odlazak nanio štetu, napominjući kako  je on kao čelnik županijske organizacije već znao za to.
– Svaki odlazak u stranci zadaje udarac, ali život mora ići dalje. Znam  da je Kristijan i ranije razmišljao o odlasku i najavljivao mi je da će otići  jer mu je bilo dosta odnosa Središnjice prema Gradskom odboru. To mu  je već dulje vrijeme stvaralo opterećenje u radu u Gradskom vijeću i već  mi je više puta spomenuo kako ne može tako djelovati. Meni je važno da  smo se razišli na korektan način, bez ikakvih svađa i da smo i dalje ostali  u dobrim odnosima, kaže Stojanov.


Odlasci započeli još 2015.
Idućeg petka znat će se tko će voditi Gradski odbor HNS-a, no nije ovo  dobra situacija za stranku, s obzirom da novoga predsjednika moraju  tražiti nakon samo dvije godine Kovačevićeva mandata. Naime, on je na  ovu dužnost imenovan u ožujku 2017. godine, nakon što je organizaciju,  najprije kao predsjednik, a potom i kao vršitelj dužnosti, vodio Ivo Gregov. Dvije godinje ranije stranku je napustila i predsjednica Županijskog  odbora, Vesna Sabolić, ali i gradska vijećnica Ljiljana Klarin. I to se dogodilo u ožujku 2015. godine, pa ispada da je ožujak za HNS-ovce pomalo  zlosretni mjesec.
Naime, kada se Gregov potpuno povukao iz politike, HNS-ovci su bili  sretni što su za predsjenika Gradskog odbora pronašli mladog i ambiciozbnog poduzetnika, Kristijana Kovačevića, no on fotelju nije pošteno  ni zagrijao, a već ih je napustio. Zanimljivo je u tom smislu podsjetiti na  njegovu izjavu nakon preuzimanja dužnosti predsjednika zadarske organizacije kada je u intervjuu za naš list, na pitanje je li ga sram zbog činjenice da je njegova stranka na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om,  odgovorio:
– Nije me sram, zadarski HNS ništa tu nije odlučivao, niti smo išta potpisali, stoga me i nema što biti sram. Ja sam i dalje Kistijan Kovačević,  kao što sam bio i prije potpisivanja tog sporazuma. Nakon tog potpisivanja koalicije kod nas u Zadru nije se puno toga promijenilo. Odluka je  definitivno za nas bila drastičma, nismo se baš nadali takvoj odluci, ali to  ne znači da je većina članova ne podržava, izjavio je Kovačević kojemu je  očito počelo biti neugodno zbog ove koalicije.
HNS-ovcima poslije svega ostaje nadati se da će novi predsjednik na  svojoj dužnosti ipak ostati neko dulje vrijeme te da će stranka bez većih  potresa dočekati iduće izbore.