Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MATE JANKOVIĆ Cilj je polaznicima osloboditi maštu i potaknuti ih da se upuste u “avanturu“ i krenu raditi jela koja nisu do sada

09.03.2019. 13:38
MATE JANKOVIĆ Cilj je polaznicima osloboditi maštu i potaknuti ih da se upuste u “avanturu“ i krenu raditi jela koja nisu do sada


Gost predavač u petak održane radionice kuhanja „Zadar Cooking Class“, projekta zadarske agencije „Terra“, osmišljenog u cilju inovativnijeg pristupa edukaciji kuhanja bio je jedan od najpoznatijih kuhara u zemlji – Mate Janković. Član žirija televizijskog kulinarskog showa “Master Chef Hrvatska” kao i sličnog projekta “Tri, dva, jedan – kuhaj!” zadarskim je polaznicima približio neke od, za većinu prosječnih ljubitelja/ica kuhanja, novih tehnika pripreme piletine. Obrađivalo se odkoštavanje pileta, rezanje piletine na komade, serviranje pilećih prsa, serviranje krilaca, servis batka i zabatka… okupljeni su bili u prilici naučiti kako nadograditi svoje kulinarske sposobnosti kada je u pitanju spomenuta namirnica. Mate je demonstrirao izradu raznih umaka i priloga, izradu pašteta od pileće jetre, izradu džema od luka s five spice začinom i koricom limuna, pripremanje rolade punjene nadjevom od gljiva i začinskog bilja kao i nekoliko drugih delicija.
– Cilj nam je ljudima pokazati da nešto što je obično i što rade svakodnevno i što im je lako dostupno može biti pripremljeno na mnogo više načina nego što se to uglavnom radi. Kroz ovu sam radionicu pokazao polaznicima i kako uštedjeti i vrijeme i novac, nastojeći prije svega ne im pokazati egzaktne recepte već im osloboditi maštu i ohrabriti ih da se usude nadići neka dva, tri načina pripreme piletine i potaknuti ih da se upuste u „avanturu“ i krenu raditi jela koja nisu do sada. U tu svrhu smo koristili neke nove po pitanju standardne piletine začine od soje, meda, kurkume, kumina, chilia, mente… marinirali smo meso s jogurtom, pokazali zapravo koliko se bogastvo krije u gotovo svakoj kuhinji po pitanju sastojaka za jela koje treba znati i usuditi se kombinirati, rezimirao je Janković i dodao kako će na idućim radionicama na programu biti i kompleksnije stvari za ljude koji žele znati još više.
Radionica je brojala desetak ljudi, sve amatera, zaljubljenika u kuhanje.
– Volim kuhati i držim da je ovo jedan odličan projekt. Janković je izvrstan kuhar što me privuklo da se prijavim a u prilog mog dolaska na radionicu je išla i tema – piletina. U mojoj se obitelji piletina rado konzumira stoga sam se rado uključio, naglasio je polaznik Tomislav i dodao da mu se najviše svidjelo što se upoznao s novim metodama otkoštavanja kao i pripremom raznih neuobičajenijih marinada.
Sličan smo odgovor dobili i od polaznice radionice Nives koja je istakla kako je došla kako bi naučila nešto novo.
– Ovo mi je već četvrta radionica na koju sam pristupila i jako sam zadovoljna. Kuham svaki dan i ovo što sam danas vidjela će se već za koji dan naći na mojoj trpezi. Prije svega ću pripremiti smeđi maslac kao i paštetu od jetrice, najavila je gospođa Nives.
Kuhanje je strast i polaznici Ivani. Kaže da ju boravak u kuhinji opušta.
– Tu sam zato što volim kuhanje. Dolazim na sve radionice na koje mogu i zadovoljna sam prilikom da naučim neke nove stvari koje ću, kao i Nives, uskoro implementirati u svoj jelovnik, također najavljuje gospođa Ivana.