Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Plenković Godot, novinari Sizifi

09.03.2019. 14:12
Plenković Godot,  novinari Sizifi


Dvadesetak novinara zadarskih redakcija u četvrtak je više   od sat vremena čekalo prvog čovjeka HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića, koji je na putu prema gradskoj vijećnici pokraj njih prošao, kako se  ono kaže, kao pokraj turskog groblja. Čekali su novinari da im se Plenković obrati makar rečenicom, nakon što im je izrijekom zabranjeno ući u  vijećnicu,  a u koju su prethodno – pozvani!
Vrata su poljubili i pred VIP salonom Sportskog centra Višnjik, iako su  dan ranije zaprimili poziv županijskog HDZ-a u kojemu decidirano stoji:  "Pozivamo vas da u okviru svojih mogućnosti medijski popratite ovaj  događaj". 
Redakcije su se "u okviru svojih mogućnosti" i odazvale HDZ-ovom  pozivu, no niti šef HDZ-a, ni njegovi zamjenici, a niti gradonačelnik  Branko Dukić nisu se htjeli spustiti među novinare. Dapače, na ulazu u  Gradsku upravu stajali su Plenkovićevi tjelohranitelji te se novinari nisu  mogli približiti niti predvorju da se zaštite od vjetra, a kamoli maloj vijećnici. 
Kada je gradska elita na čelu s Plenkovićem ipak shvatila da su nekorektni prema ekipama novinara i fotografa koji su ih vani čekali, poslali  su im glasnogovornicu Grada, Marinu Mihovilović Pajkin, koja ih je obavijestila kako će jednu izjavu ipak dati gradonačelnik Zadra Branko Dukić. U međuvremenu se među bivše kolege spustio i glasnogovornik  HDZ-a, Zoltan Kabok, pokušavajući stvar okrenuti na šalu pošalicom:   "Ma, znate kako to ide u ovakvim situacijama". No, redakcijskim ekipama, od kojih su neke došle iz sasvim drugog kraja grada, ovo nije bilo nimalo smiješno.
Novinari su potom nastavili čekati Dukića. No, glasnogovornica je  pred njih došla drugi put, ovoga puta najavljujući da izjavu neće dati niti  gradonačelnik. Kasnio bi na Višnjik.
Iza ovako nemarnog i nekorektnog odnosa prema novinarima kojih su  sami pozvali da ih prate, ostaje pitanje – što bi se doista Dukiću dogodilo  da se udostojio doći pred novinare tek jednu minutu i dati im kratku izjavu?
Ništa, ali u tom bi slučaju kasnio u VIP salon sa svojim šefom stranke,  što je očito puno važnije od izjava novinarima koji su ih čekali na vjetru. 
Rukovodstvo Grada stoga je i ovoga samo pokazalo da je, unatoč cijeloj sviti glasnogovornika i savjetnika, nedoraslo u radu s medijima, čak i  u situacijama kada ih sami pozivaju da ih "medijski poprate". Priopćenje  koje je umjesto izjava došlo na kraju večeri, nije moglo popraviti stvar,  dapače, samo je pokazalo kako se Grad i dalje ne zna nositi s medijskim  događajima te da je priopćenje za njih i dalje najbezbolniji način komuniciranja s javnošću.