Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Robna razmjena Zadarske županije i Kine iznosi 9,5 milijuna kuna

09.03.2019. 14:27
Robna razmjena  Zadarske  županije i Kine  iznosi 9,5  milijuna kuna


Delegacija najvećeg kineskog sajma Canton Faira, posjetila  je jučer i Županijsku gospodarsku komoru Zadar. Posjet Zadru dio je  promidžbene turneje u kojoj kineska delegacija posjećuje Ljubljanu, Zagreb i Zadar. Kinesku delegaciju predvodio je potpredsjednik China Foreign Trade Centra Ma Chunzhi.


 Dugogodišnja tradicija
– Uz Kantonski, cilj nam promovirati i svekineski sajam u Šangaju. Sajam u Kantonu održava se već 62 godine u 124 izdanja u Guangzhou.  Ove godine proljetni sajam počinje 15. travnja i trajat će do 25. travnja.  Svake godine sajam posjete izlagatelji i posjetioci iz 212 zemalja. Na sajmu se prezentira preko 50.000 proizvoda, ali bih naglasio da sajam nije  usmjeren ka izvozu kineske robe već i u vozu kvalitetne robe iz cijelog  svijeta. Za uvoznu robu, pripremljen je poseban paviljon. Prošle godine  je u Šangaju organiziran prvi veliki uvozni Expo, a ove godine se on  održava u studenom. Nadamo se da će i hrvatski poduzetnici prezentirati svoju robu i proizvode na ova dva sajma, rekao je Ma Chunzhi.
Kinesku delegaciju dočekao je direktor HGK – Županijske komore Zadar Denis Ikić. Prvi čovjek zadarske komore istaknuo je kako robna razmjena Zadarske županije i Kine iznosi 9,5 milijuna kuna što je oko 0,6  posto ukupnog izvoza županije. Kina kao vanjskotrgovinski partner je  tek na 22. mjestu po vrijednosti u robne razmjene. Ni uvoz iz Kine nije  ništa bolji te iznosi svega 21 milijun kuna ili 1,2 posto ukupnog uvoza.  Inače, Hrvatska s Kinom ima veliki debalans u robnoj razmjeni, Iz Kine  uvozimo 645 mil. američkih dolara robe, a izvozimo tek 84 milijuna dolara.


 Značajan posjet
– Značaj ovog posjeta je velik jer je Canton Fair najveći uvozno-izvozni  sajam u Kini. Upravo preko ovog sajma, neki naši zadarski poduzetnici  su upoznali brojne partnere. Bilo bi divno da nam kineski gosti prenesu  svoja iskustva, ali i da na području naše županije organiziraju jedan manji Canton Fair. Brojke koje se na Canton Fairu “vrte” zaista su impresivne, a mi smo tu nažalost, na razini statističke greške. Time ovakvi sastanci postaju sve važniji za unapređenje gospodarske situacije među dvjema zemljama, rekao je Denis Ikić.