Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svečani domjenak i druženje za Dan žena

09.03.2019. 10:30
Svečani  domjenak i  druženje za Dan žena


Udruga umirovljenika Poluotok organizirala je jučer u povodu Dana žena druženje za svoje članove. Priređen je svečani domjenak, a  okupio se popriličan broj članova. Josip Gatara, predsjednik Udruge, kazao je kako se brinu o tome da za svoje članove uvijek nešto prigodno organiziraju, pa tako i za ovaj dan.


Teška mladost i mir u starosti
– Danas smo organizirali tradicionalno druženje za Dan žena, kao dan  majki, sestara, baka. Isto tako, uvijek organiziramo i tradicionalno  druženje za Valentinovo, jer volimo da se naši članovi okupljaju, druže i  vesele zajedno na način koji priliči njihovim godinama. Organiziramo  sve to, jer su se za života naradili i zaslužili su da se malo opuste, kazao  nam je Gatara i sam 81-godišnjak. No, dobar je broj onih koji su prešli 90,  a najstarija članica će u rujnu napuniti 100 godina. Marija Milošević, 99- godišnja umirovljenica članica je udruge posljednjih deset godina. Kaže  kako je imala toliko težak život da ju je vjerojatno Bog nagradio da može  odmoriti u ovim godinama.
– Ostala sam rano bez matere, brinula o manjima od mene, imala sam  dosta težak život. Kad su bili Talijani ovdje kuhala sam im i nosila hranu.  U to vrijeme sam upoznala svog prvog muža, koji je bio Talijan, iako se  zapravo nismo nikad vjenčali. Živjeli smo u Ferijalnom, rodila sam kćer,  a kad je ona imala dvije godine, ponovno sam ostala trudna. Tada se već  znalo kako će Nijemci izgubiti, te dolazi do toga da sam morala skrivati  muža. Na kraju su ga odveli partizani i otada nisam nikad čula za njega,  ispričala nam je baka Marija. Drugi muž, čije prezime nosi, umro je  1972., a od 1974. godine živi sama na Poluotoku, u blizini Gospe od  Zdravlja. Od 1980. godine je u mirovini, živi sama, kuha, te se u potpunosti brine sama o sebi. Sin i nevjesta joj žive u Diklu, a kćer je u SAD-u.  Ona je, pak, svaki dan kontaktira telefonski.


Brojne aktivnosti za članove
– Sad mi je mirovina 2.000 kuna, kad sve platim ne ostaje mi ništa. Trebao bi me grad osloboditi bar komunalija, da bi mogla u ovoj dobi živjeti  malo normalnije, kaže nam Marija.
Josip Gatara nam kaže kako imaju puno programa za umirovljenike,  kako se ne bi osjetili zapostavljenima, jer su ipak dali svoju mladost  ovom gradu. Zadovoljni su podrškom Grada, a smatraju kako bi se i  Županija trebala aktivnije uključiti.
– To su ljudi koji su dali sebe za ovaj grad, svu svoju mladost. Imamo  oko 400 članova, a svakim danom nam prilaze novi. Želim da ovaj prostor bude njihov, da ovo ne bude udruga umirovljenika, kao nešto općenito, već njihova udruga u punom smislu, da se osjećaju kao gazde ovdje.  Ovo treba biti prostor u kojem će naći sebe, kazao nam je Gatara ističući  kako u planu ima uređenje čajne kuhinje, tako da članovi mogu u miru  doći popiti čaj ili kavu, pročitati novine, u bilo koje doba dana. Jučer su  članovima dane obavijesti o organiziranom izletu i odlasku u Nacionalni  park “Brijuni”, te o ostalim programima izleta i odlazaka u banjska liječilišta.