Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HIT KLUB Rezultati u drugom planu, ljubav prema sportu i pravilan razvoj su mnogo važniji

09.03.2020. 19:15


Nisu mogli nastupiti svi. Na žalost ipak smo u vremenu viroza i gripa pa je »samo« 60-ak djece se našlo na atletskoj stazi na Baninama – objasnila je trenerica Ina Bogut, koja, uz Edija Stipića, vodi Atletski klub Fortius, koji, iako tek kratko postoji, okuplja zaista impresivan broj djece. Nije čudno. Od početka treneri rade tako da se s jedne strane želi izvući najbolje od treninga, a s druge strane se prema djeci ne vrši nikakav pritisak, atmosfera je ugodna, zna se kada se radi, a kada se zeza i djeca vidljivo uživaju, a zadovoljni su i roditelji. I Edi Stipić i Ina Bogut su magistri kineziologije, bivši atletičari s odličnim rezultatima i zasigurno imaju što ponuditi i znaju koliko je važno s vremena na vrijeme organizirati ovakva druženja.
– Ovaj puta su nam se priključili i naši prijatelji iz Sukošana iz Sportske igraonice Tigrić i moram priznati da je bilo lijepo vidjeti nasmijanu djecu iz Sukošana kako se druže i natječu s našim članovima. Nadamo se da će ova suradnja postati i tradicija. Trenerica Ina nije željela »u medijima« isticati pobjednike, iako su, naravno, medalje uručene najboljima.
– Zaista su svi bili odlični. Trčali su i skakali bolje nego ikada, napredak je vidljiv i to je važno. No, mnogo važnije su one emocije koje su naši mali natjecatelji pokazali. Bilo je tu smijeha, malo straha, pokoja suza i to je zapravo sport. I baš sport i odlično priprema mlade ljude za život. Istaknula je trenerica Fortiusa još nešto.
– Kod mladih sportašica i sportaša važne su dvije stvari, pratiti senzibilne faze razvoja motoričkih sposobnosti i usredotočiti se na pravilan razvoj. Nije važan samo rezultat. Pogotovo ne danas kada se naša djeca mnogo manje kreću nego što je to bilo u nekim prijašnjim razdobljima i kada mnogo vremena provode s mobitelima i tabletima. I svakako da mi treneri imamo važnu ulogu u fizičkom razvoju djece. Važno je djeci usaditi ljubav prema sportu. Mi želimo da se oni na treningu osjećaju dobro, da jedva čekaju ponovno doći. Cilj je da djeca pruže svoj maksimum, ali da prihvate da će se nekada dogoditi i poraz. Želimo da naši sportaši poštuju sportske suparnike te da ih ne smatraju nekakvim neprijateljima nego sportskim kolegama. To su bitne stvari u sportu. Mi treneri moramo biti tu zbog djece, ne sami radi sebe – zaključila je Ina Bogut.