Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Istekao rok, zadarski SDP i dalje bez rukovodstva

09.03.2020. 14:24


Izbori za rukovodstvo zadarske organizacije SDP-a trebali su biti raspisani do 6. ožujka, međutim vrh stranke odluku o njihovu raspisivanju još uvijek nije donio. U Gradskom odboru vjerovali su kako će Središnjica do subote raspisati izbore te priopćenje o tome poslati medijima, kako bi javnost znala da najjača oporbena stranka konačno kreće u izbornu proceduru.
Provjerom najnovije sistuacije ove subote u zadarskoj organizaciji i u Središnjici u Zagrebu pak saznajemo kako od izbora zasad nema ništa, a da će oni navodno biti održani do kraja mjeseca.
Situaciju u zadarskom SDP-u, kao što je poznato, pratimo od raspuštanja Gradskog odbora 6. rujna prošle godine kada je članstvo dobilo pismenu obavijest o raspuštanju GO-a te poništenju odluke o imenovanju dvoje v. d. potpredsjednika, Danijela Radete i Irene Dragić, no malo je tko vjerovao da će i narednih šest mjeseci situacija biti nalik onoj na početku.


«Nema tu striktnog roka«
Lokalno je članstvo iz mjeseca u mjesec iščekivalo datum održavanja izbora, ali odluka je prolongirana iz mjeseca u mjesec. Približavanje datuma koji označava kraj mandata povjereniku NIkši Vukasu, a to je 6. ožujka, zadarskim je SDP-ovcima značilo krajnji trenutak raspisivanja izbora. No, sudeći prema najnovijoj Vukasovoj izjavi, od toga zasad nema ništa, pa ostaje vidjeti hoće li se izbori za zadarsko rukovodstvo uopće održati i do kraja ožujka. Naime, na pitanje jesu li raspisali izbore, Vukas sada više ne spominje rok od šest mjeseci, već onaj od – »oko šest mjeseci«.
– Nema tu striktnog roka, oko šest mjeseci traje izborni rok, prema tome, to nije točno, izbori će biti raspisani. Nije to Sveto pismo, izborni proces je krenuo i svi članovi zadarske organizacije znaju da će izbori biti raspisani kroz treći mjesec, a o datumu će biti obaviješteni u roku od desetak dana, kazao nam je Vukas.
Na pitanje smatra li da je za zadarski SDP loše da su ovoliko vremena bez rukovodstva, povjerenik ističe kako tu ne vidi nikakav problem.
– U predsjedničkoj kampanji u kojoj smo se najviše borili s HDZ-om, Zoran Milanović je kao SDP-ov kandidat pobijedio. Sada imamo koordinatore izbornih jedinica i predsjednicu Županijske organizacije te ćemo bez problema izabrati i predsjednika zadarske organizacije. Prema tome, ne vidim da im je to išta naštetilo, iako bih volio da nije bilo povjerenika, ali je tako i ne možemo protiv toga, obrazlaže Vukas.


«Praznik demokracije«
Smatra li da u ovom trenutu postoji netko tko može preuzeti zadarsku organizaciju, pitamo ga s obzirom da pola godine rada bez rukovodstva ostavlja dojam da Gradski odbor nema dovoljno kvalitetnih članova koji ga mogu preuzeti. On pak demantra da je riječ o tome, napominjući nam: »Naravno da postoji«. Na daljnje pitanje zašto onda ne raspišu izbore, odgovorio nam je protupitanjem o tome »jesmo li mi ikad vodili jedan izborni proces«:
– Što vi mislite da je to samo udariti perom i raspisati izbore. Kao što sam već rekao, izbori će biti raspisani u ožujku i provedeni u statutarnim rokovima na najdemokratičniji način, a moj je dojam sa sastanka u Zadru da će to biti praznik demokracije, zaključuje Vukas.
Ostaje, dakle, vidjeti što će »praznik demokracije« donijeti zadarskom SDP-u, odnosno hoće li članstvo konačno dobiti svojega predsjednika ili predsjednicu. Kažemo »konačno« jer najjača oporbena stranka u Zadru ne pamti ovakvu situaciju te su argumenti o statutarnim rokovima pak slabo uvjerljivi,
Naime, nije u cijeloj situacji problem prekoračenje rokova stranačkog statuta, već općeniti dojam što ga među biračima ostavlja ova stranka. Ni Vukas, a ni bilo tko drugi u Središnjici ne može uvjeriti članstvo ni birače da organizacija nije bila u stanju pola godine provesti izbore za rukovodstvo, odnosno da su ovoliko vremena morali funkcionirati s povjerenikom koji tu i tamo navrati iz Zagreba.