IN MEMORIAM Ispraćen uz vojne počasti, emotivne riječi i glazbu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Posljednje zbogom Andriji Zoriću (78), glazbeniku iz Biograda
»Rijetko se viđa tolika sreća kakvom je on zračio dok je bija za instrumentom. Živija je za glazbu i živio glazbu. Sa žarom u očima nastoja je prinit svoje znanje o glazbi svaki put kad bi mu se za to ukazala prilika…Tako je živija i kročija kroz život. Uvik samo pozitivan, nikad bolestan…«, dio je emotivnog pisma maestrove unuke
Velimir BRKIĆ
Andrija Zorić, glazbenik

Andrija Zorić iz Biograda na Moru, satnik Hrvatske vojske, ugledni glazbenik, kapelnik Gradske glazbe Biograd na Moru, osnivač i voditelj mandolinskog sastava u KUD-u »Kralj Tomislav«, preminuo je u 78. godini života.
Nema više glazbenog entuzijaste, rođenog Biograjca koji je istinski uživao u svakom Novogodišnjem bečkom koncertu. Kraljevski grad u srcu Jadrana izgubio je velikog čovjeka, a KUD »Kralj Tomislav« i svog vodećeg člana.

Glazbeni put

Maestro Andro ostat će zapamćen kao osoba koja je snažno doprinijela razvitku i napretku glazbene umjetnosti. Pamte ga brojni glazbenici čije je živote oplemenio glazbom, stručnim znanjem, životnom mudrošću, primjerom odgovornosti, posvećenosti, dosljednosti, energičnosti. Mnogi će ga pamtiti po toplim riječima podrške.
Andrija Zorić rodio se u Biogradu na Moru 1942. godine. Od malih nogu imao je posebnu sklonost prema glazbi te se još kao učenik osnovne škole počeo baviti glazbom svirajući tamburicu i klarinet u Biogradskoj glazbi.
Po završetku osnovne škole, 1957. godine, upisao se u srednju Vojnu glazbenu školu u Vukovaru i uspješno je u roku završio 1961. godine.
Nakon završene glazbene škole primljen je u Vojni orkestar u Prizrenu. Bio je i glazbeni instruktor te osnivač i voditelj manjeg glazbenog orkestra za potrebe vojarne i grada.
Potom je premješten u Prištinu, u veliki puhački orkestar, gdje je bio postavljen za prvu trubu. U Prištini je postao i članom velikog Revijskog orkestra Televizije Priština.
Nakon Prištine premješten je u Split, u tadašnji Orkestar ratne mornarice. Od samog početka Domovinskog rata u Orkestru HRM-a nastavlja svoj rad sve do umirovljenja u činu satnika Hrvatske vojske.
Maestro se i dalje bavio glazbom, živio je i djelovao u rodnom Biogradu na Moru. Od 17. veljače 1998. do 7. studenog 2001. godine i od 4. lipnja 2002. do 8. rujna 2004. godine bio je kapelnik u Gradskoj glazbi Biograd na Moru.

U biogradskom KUD-u

Potom u KUD-u »Kralj Tomislav« formira mandolinski sastav, gdje je maestro Zorić preuzeo vodstvo, osobito u podučavanju mlađih generacija.
Do posljednjeg daha maestro Zorić nastupao je u biogradskom KUD-u, s kojim je ostvario mnogobrojne nastupe lokalnog, državnog i međunarodnog karaktera. U svom programu njegovao je izvorne skladbe biogradskog kraja i dalmatinski, tradicionalni mediteranski narodni melos.
I iz Zorićevih dvora često se čula glazba, zvuci mandoline, trube, gitare, harmonike, zajedno sa supruginim glasom...
»Rijetko se viđa tolika sreća kakvom je on zračio dok je bija za instrumentom. Živija je za glazbu i živio glazbu. Sa žarom u očima nastoja je prinit svoje znanje o glazbi svaki put kad bi mu se za to ukazala prilika…Tako je živija i kročija kroz život. Uvik samo pozitivan, nikad bolestan…«, dio je emotivnog pisma maestrove unuke.
Posljednji ispraćaj maestra Andrije Zorića održao se na Gradskom groblju Biograd na Moru. Ispraćen je uz vojne počasti, emotivnim nekrologom te s pjesmom »Soline«, najpoznatijom i najstarijom pjesmom o Biogradu koju je izveo KUD »Kralj Tomislav«.
Gradska glazba Biograd se od svog višegodišnjeg kapelnika oprostila prepoznatljivim, dirljivim zvucima prigodne glazbe za sprovode.
Adio maestro Zorić. Počivao u miru.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno