Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NAJBOLJI IDU DALJE Zadrani brane tri šampionske titule iz matematike

09.03.2020. 14:01


Županijsko natjecanje iz matematike za učenike od 4. do 8. razreda osnovnih škola Zadarske županije već tradicionalno se održalo u Osnovnoj školi Sukošan.
– Pod motom »Matematika, kraljica znanja« na natjecanju je sudjelovalo 129 učenika, najboljih na školskim natjecanjima iz matematike, kazala je Monika Peša, predsjednica Županijskog povjerenstva za matematiku za osnovnu školu.


Dva sata za pet zadataka
Za uspjeh u natjecanju iz matematike potreban je talent, ali i upornost i mnogo vježbanja.
– Matematička natjecanja ne bi trebalo uspoređivati s natjecanjima iz drugih nastavnih predmeta, jer je sama priprema za natjecanja specifična – po načinu pripremanja za ispite. Za pristupanje natjecanju iz matematike potrebno je uložiti mnogo truda jer je riječ o rješavanju problema, naglasila je Peša.
Natjecanje je trajalo točno dva sunčana sata, a učenici su imali po pet zadatka od kojih je svaki imao maksimalno 10 bodova, ukupno 50 bodova.
– Državno prvenstvo u matematici održat će se u Svetom Martinu na Muri od 23. do 25. travnja, najavila je Peša.
Zadar je protekle godine dao čak trojicu državnih prvaka, Noela Lakića i Marina Varivodu iz Gimnazije Franje Petrića, lumene s državnim i međunarodnim titulama i medaljama, te Namika Agića iz OŠ Krune Krstića, koji je u četiri godine osvojio sve četiri šampionske titule, od petog do osmog razreda.
– Nakon županijskog natjecanja sada ide državna revizija, a koji matematičari će ići na državno natjecanje znat će se do 25. ožujka. Podsjetimo, za učenike četvrtih razreda nema državnog prvenstva, kazala je Monika Peša.
Najbolje rezultate četvrtih razreda ostvarili su: Lovro Kličković iz OŠ Šime Budinića (mentorica Dolores Nanić), Adrian Graovac iz OŠ Stanovi, Zadar (mentorica Ana Paleka) i Javor Bach iz OŠ Starigrad (mentorica Radojka Milovac).


«Kraljevi matematike«
U konkurenciji za državno natjecanje su »kraljevi matematike« iz petih, šestih, sedmih i osmih razreda. Najviše bodova kod petih razreda osvojili su: Marin Mlinarić iz OŠ Pakoštane (mentorica Marinka Mrvičić Vasiljevski) te Tome Sikirić i Dino Lukić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje (mentorica Monika Peša).
Kod šestih razreda najviše bodova osvojili su: Anselmo Markulin iz OŠ Šime Budinića, Zadar (mentorica Eleonora Bilać), Marko Lovrović iz OŠ Krune Krstića, Zadar (mentor Emir Agić), te Luka Dušević iz Privatne osnovne škole Nova, Zadar (mentorica Đurđica Jakšić) i Jakov Peroš iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar (mentorica Kristina Kraljev).
U natjecanju sedmih razreda najbolje rezultate su ostvarili: Roko Sorić OŠ Valentin Klarin iz Preka (mentorica Marija Perin), Lucija Marcelić iz OŠ Šime Budinića (mentorica Eleonora Bilać) i Luka Tadić iz Privatne osnovne škole Nova (mentorica Đurđica Jakšić).
U natjecanju osmaša najbolji je bio prošlogodišnji šampion sedmih razreda Luka Bralić iz OŠ Stjepana Radića (mentorica Monika Peša) te Petra Bašić iz OŠ Zadarski otoci (mentorica Ivana Šoše) i Bartol Lukić iz OŠ Stjepana Radića Bibinje (menorica Monika Peša).