Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OPORAVAK ILI SLOM Šterc: “U Obrovcu će za 15-ak godina živjeti dvostruko manje stanovnika!”

09.03.2020. 13:48


U Obrovcu, gradu na rijeci Zrmanji, u 2018. godini, prema procjenama, živjelo je oko 3.600 stanovnika. U ovom gradu s 12 naselja procjenjuje se da će ovakvim negativnim demografskim trendom 2031. živjeti tek 2.100 stanovnika ili čak 1.500 manje s obzirom na 2018. godinu.
– Stanje je alarmantno, nikad u posljednjih 100 godina nije bilo manje djece i učenika. Samo u posljednjih osam godina broj učenika je sa 418 došao na nevjerojatnih 248 što je čak 170 učenika manje, kazao je Igor Jurjević, inicijator i osnivač Građanske inicijative Forum Obrovac.
Shodno navedenom novoosnovani GI Forum Obrovac je u vatrogasnim mjerama zaustavljanja gorućeg problema, lošeg demografskog trenda, pozvao struku da analizira situaciju na području koje pokriva Grad Obrovac i pomogne pri izradi smjernica u cilju upoznavanja javnosti s posljedicama loše demografske slike i zaustavljanja negativnog trenda, te je u punoj Maloj dvorani Doma kulture organizirao predavanje doc.dr.sc Stjepana Šterca, jednog od najpoznatijih demografa u Hrvatskoj, pod nazivom »Obrovac pred demografskim izazovom – oporavak ili slom?«
– Depopulacija je pitanje opstanka zemlje. Hrvatska je među pet najstarijih populacija u svijetu, pojedini prostori pred našim očima ostaju bez stanovnika, kazao je Šterc, nekadašnji pomoćnik ministra obnove i razvitka Jure Radića, koji je 2009. svjedočio u Haagu.
Njegova upozorenja, kaže on, potvrđuje i nedavna TV serija u kojoj je profesor Šterc koscenarist. Riječ je o serijalu »Opstanak« Dubravka Merlića emitiranog na HRT-u.


Izgubili 100 tisuća ljudi, iselilo 300 tisuća
– Od 2013. i ulaska u Europsku uniju Hrvatska je prirodnim putem izgubila gotovo 100 tisuća ljudi, dok je istovremeno iselilo gotovo 300 tisuća ljudi prema podacima država u koje se hrvatsko stanovništvo useljava. Godišnje ostajemo bez 9.000 učenika. Nije to više pitanje političke opcije već pitanje gospodarskog razvoja zemlje. Puno razvijenije zemlje shvatile su da ne mogu imati gospodarski rast uz depopulaciju stanovništva, upozorava profesor Šterc.
– Osobno se zalažem za irski model u kojem se poziva iseljeništvo da ulaže u svoju zemlju i registrira tvrtke te zapošljava domicilno stanovništvo, uz uvjet da ih država oslobađa od poreza na dobit na određeno vrijeme i sl.«, pojašnjava.
Nazočnima, među kojima su bili i Slobodan Jurjević, zamjenik obrovačkog načelnika, Mićo Jurjević predsjednik Matice Obrovčana u Zagrebu, Ivan Matić, županijski vijećnik i drugi žitelji obrovačkog kraja, demograf Šterc je iznio crne brojke koje u skoroj budućnosti očekuju Obrovac i mnoga ostala hrvatska područja.
– U demografski oporavak država bi trebala uložiti oko 4 i pol milijarde kuna, tvrdi Šterc.
U svakom društvu, kaže on, najvažnija su djeca i ona jedina donose budućnost.
– Proglasiti ljudsku populaciju i djecu najvažnijim segmentom i faktorom hrvatskog društva, osloboditi poreza na dobit, u određenom vremenu od 5 do 10 godina, svaku inicijativu u obrovačkom i sličnom prostoru s kojom se zaposli od tri do pet djelatnika sa stalnim boravkom na području Grada Obrovca. Osloboditi obrovački i sličan prostor poreza na dodanu vrijednost. Predložiti model plaća u javnom, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, sigurnosnom i pravnom sektoru financiranih iz državnog proračuna s odstupanjem od 50 do 100 posto. Svu državnu i lokalnu imovinu na području Grada Obrovca usmjeriti u dolazak mladih i obrazovanih ljudi, predlaže Šterc.


Dislokacija javnih službi u Obrovac
– Treba razlikovati porezne stope prema broju djece u obitelji. Osigurati svim roditeljima u porodiljskom razdoblju cijelu plaću, a nezaposlenima prosječnu državnu. Dislocirati dio regionalnih (županijskih) i nacionalnih službi u Obrovac i zaposlenje uvjetovati stalnim prebivanjem. Osigurati učenicima i studentima deficitarnih zanimanja iz obrovačkog i sličnog kraja održive stipendije, ali uz povratak i isti vremenski ostanak. Vrijednosni sustav hrvatskog društva izgraditi i prema ruralnim područjima, nabraja Šterc.
Kad je riječ o lokalnoj razini predložene mjere su: izraditi dugoročnu strategiju gospodarskog modela, izraditi precizne revitalizacijske mjere posebno za seoska naselja, a posebno za gradsko naselje Obrovac. Definirati stambeni fond za useljavanje mladih obitelji i pojedinaca u naselju Obrovac i pomoć pri izgradnji i prenamjeni domova u seoskim naseljima. Oformiti poduzetnički centar za pomoć mladim poduzetnicima prilikom privlačenju državnih i sredstava EU fondova. Rješavanje problema fiktivno prijavljenog stanovništva koje uzrokuje dosta problema u funkcioniranju, ali utječe i na aktivnosti Obrovca kao mjesta prebivanja, poručio je demograf Šerc.
Potom se razvila živa diskusija i rasprava između nazočnih i uglednog demografa.