Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plenković u utorak u Zadru

09.03.2020. 15:10


Kao što je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Božidar Kalmeta, nedavno najavio za naš list, čelnik stranke Andrej Plenković ovog tjedna dolazi u Zadar. Članovi ga u našoj županiji očekuju 10. ožujka kada će s timom suradnika predstaviti program »Odvažno za Hrvatsku« kojim se kandidira na unutarstranačkim izborima.
Plan je posjetiti organaizacije stranke u Benkovcu i Škabrnje te posjet županiji završiti velikim skupom na zadarskom Višnjiku, otkriva nam predsjednik županijskog stožera, Ante Babić, tajnik Županijskog odbora HDZ-a.
– Predsjednik Plenković sa svojim timom u 16 sati najprije dolazi u Benkovac gdje će se zadržati oko jedan sat na kavi i druženju s članovima, u 17.30 je u Škabrnji gdje će se također družiti s članovima, a u 19 sati predstavljat će svoj program u Zadru, u dvorani Športskog centra Višnjik. Kao što je poznato, unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se sljedeću nedjelju, kampanja se sve više zahuktava, ali prema mojim saznanjima kao predsjednika županijskog stožera, svakoga dana je sve vidljivije da je pobjeda Andreja Plenkovića apsolutno neupitna, kaže Babić, pojašnjavajući izborni proces koji traje do sredine svibnja.


Izborne skupštine po temeljnim ograncima
– I u Zadru provodimo unutarstranačke izbore po temeljnim ograncima, pa se svake večeri izborne skupštine održavaju u nekom temeljnom ogranku. Koristimo stoga priliku i na tim skupštinama upoznati članstvo s programom predsjednika Plenkovića pozivajući ih da se na izbore u nedelju odazovu u što većem broju kako bismo izabrali novo-staro rukovodstvo, najavljuje Babić.
Nakon izbora rukovodstva sranke, slijede im izbori za Gradski i Županijski odbor, a o terminima njihova održavanja čelnik izbornog stožera nam kaže:
– Izbori za predsjednika Gradskog odbora i troje potpredsjednika, te predsjednika Županijskog odbora i četvero potpredsjednika održat će se 5. travnja, također po modelu jedan član jedan glas, a članovi GO-a i ŽO-a birat će se na skupštinama. U Zadru će to biti 18. travnja, a za Županijski odbor 2. svibnja. Izborni proces završava 17. svibnja općim saborom stranke u Zagrebu, zaključuje Babić.
Bit će zanimjivo pratiti rezultate ovih izbora, no sudeći prema najavama županijskog rukovodstva, podrška aktualnom šefu HDZ-a je neupitna. Naime, kako nam je nedavno izjavio i čelnik Županijskog odbora, Božidar Kalmeta:


Demokratski i transparentno
– Unutarstranački izbori u HDZ-u odvijaju se vrlo demokratski i transparentno i tako će biti i do kraja izbornog procesa. Imam dobar uvid u stranačka razmišljanja ne samo u Zadarskoj županiji, nego i šire, te znam da pobjeda Andreja Plenkovića nije upitna. Što se tiče kampanje, sve protječe u zadanim okvirima, no možda ima i riječi koje nisu primjerene unutarstranačkoj kampanji i koje, prije svega, nisu točne. Takve izjave mogu samo štetiti stranci, ali u konačnici svatko je odgovoran za izgovorenu riječ. Pritom je važno da se nikome ne brani izgovoriti ono što misli, odnosno da izrazi svoje stavove, kazao nam je Kalmeta dodajući kako Plenković ima vrlo uspješan mandat i kao premijer i kao predsjednik stranke.
– Međutim, ono što treba istaknuti i što je vrlo bitno za HDZ, činjenica je da nakon izbora, bez obzira na suprotstavljene stavove i različite kandidate i u konačnici bez obzira na rezultate, HDZ mora ostati jedinstven i čvrst, te takav ići u pobjedu na parlamentarnim izborima. A ja sam siguran da će to i nakon 15. ožujka biti jedan jedinstveni HDZ, ističe Kalmeta.