Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

World Championship Cheese Contest: Sirani Gligora u Wisconsinu čak pet nagrada!

09.03.2020. 11:35


Na ovogodišnjem World Championship Cheese Contestu, koji se svake dvije godine održava u SAD-u, saveznoj državi Wisconsin, Sirana Gligora ostvarila je prestižna priznanja.
Sirana Gligora na najprestižnijem natjecanju na tlu Sjeverne Amerike pobrala je dosad naviše nagrada – njih čak pet! Također, jedina je sirana iz Hrvatske koja je osvojila nagrade. WCCC natjecanje je ujedno i jedno od najpriznatijih u svijetu sireva. Na ovogodišnjem se natjecanju našlo više od 3.600 sireva, jogurta, maslaca i ostalih mliječnih proizvoda iz 26 zemalja u čak 132 kategorije, koje je ocjenjivalo 55 sudaca.
Nagrađeni su sljedeći sirevi;
U klasi miješanih, aromatiziranih sireva
Najbolji u klasi – Dinarski iz vinskog dropa
Druga nagrada – Žigljen iz maslinove komine
 
U kategoriji tvrdih ovčjih sireva:
Druga nagrada – Likotin
 
U kategoriji dimljenih sireva:
Treća nagrada – Kordunski sir
 
U kategoriji tvrdih aromatiziranih sireva
Treća nagrada – Kolan iz vinskog dropa
Iz Sirane javljaju kako su oduševljeni rezultatom.
“Ovo je prvo ovogodišnje natjecanje i nastavak prošlogodišnje “dobre berbe” nagrada u svijetu sireva! Radosti činjenica kako široj javnosti manje poznati sirevi poput prirodno dimljenog Kordunskog sira dobivaju priznanja, to je ujedno i potvrda kvalitete te veliko priznanje kreatorima ovih ideja. Naglašavamo kako su afinirani sirevi ponovno nagrađeni u Wisconsinu, pred dvije godine najbolji sir u svojoj klasi bio je Žigljen iz vinskog dropa, a ove godine je to Dinarski sir iz vinskog dropa!"