Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bilan: Tražili smo da se prosvjetni radnici cijepe ranije, ali naš zahtjev je odbijen

09.03.2021. 12:19


I sindikati zadarskih škola podržali su ideju kako bi nastavnici i nastavničko osoblje trebali biti u prioritetnoj skupni pri cijepljenju. Ministar Radovan Fuchs poručio je kako su nastavnici prioritetna skupina, dodavši kako je Ministarstvo od početka naglašavalo da su prosvjetni radnici važni, posebno ako imamo na umu i potencijalne ugroze zbog pojave drugih varijanti virusa. Podsjetio je da se zaposleni u obrazovanju mogu cijepiti u ambulantama obiteljske medicine i tamo reći da su prosvjetni radnici te samim time i potencijalno više izloženi zarazi. Međutim, problem je nastao prilikom prijave za cijepljenje putem weba jer službena stranica Ministarstva zdravstva ne predviđa online prijavu na cijepljenje protiv COVIDA-19 za prioritetnu skupinu 7 u kojoj se nalaze prosvjetni radnici, zajedno s drugim radnicima u esencijalnim i važnim industrijama kao što su pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe. Ovom prilikom razgovarali smo s Jerom Bilanom, povjerenikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji nam je potvrdio kako je sindikat od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražio prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika.


U sedmoj skupini
– Istina je, tražili smo da se prosvjetni radnici cijepe ranije, međutim, naš je zahtjev odbijen te su profesori ostali u 7. skupini, govori Bilan te nadodaje kako je cijepljenje za profesore zaista nužno jer su stalno u kontaktu s djecom, a onda neposredno se kontakt širi i dalje.
– Mi smo se normalno vratili na nastavu, svaki dan smo u razredu s većim brojem djece, a profesori su i dalje nezaštićeni te zbog velikog kontakta postoji i veća mogućnost zaraze, govori Bilan dodajući kako, iako se Pomorska škola pridržava svih epidemioloških mjera, a i učenici su već naviknuli na nošenje maski, ipak virus nije nestao te je potrebno cijepljenje.
Na pitanje o želji profesora da se cijepe, Bilan zaključuje kako to nije problem već je pravo pitanje kad ćemo imati dovoljno cjepiva za masovno cijepljenje, a ne, kao do sad, da se pitamo ima li dosta cjepiva za sve građane.


Situacija u školama
Naime, pandemijska situacija u školama prati opću sliku u Hrvatskoj. U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika, rekao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak u emisiji »U mreži Prvog«. Paljak je dodao kako je većina škola u Hrvatskoj, preko 75 posto, na A modelu, licem u lice, a potpunu nastavu na daljinu ima ispod tri posto škola, a u srednjim školama se pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama, i to u oko 18 posto škola. Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je kako posebno zabrinjava to što se u nekim školama simptomi zanemaruju te se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće, vraćaju na nastavu što onda predstavlja problem i učiteljima koji se mogu zaraziti te je zaključila kako se traži hitnije prioritetno cijepljenje za nastavnike.