Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nagrade za životno djelo Katuši, Matešiću i Vežiću

09.03.2021. 12:08


Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije u ponedjeljak je održao svoju 4. sjednicu te je jednoglasno odlučio predložiti Županijskoj skupštini o donošenju nagrada Zadarske županije za 2021. godine. Odlučili su kako predlažu da se nagrade za životno djelo dodijele trojici građana, od koji postumno Željku Katuši i Ivici Matešiću Jeremiji te umirovljenom znanstveniku prof.dr.sc. Pavlu Pavuši Vežiću.


Od Kuntrate do A.K.A. Crescenda
Odlučeno je da će se za postignuća ostvarena u 2019. godini dodijeliti godišnje nagrade Amaterskoj kazališnoj udruzi »Kuntrata« Sveti Filip i Jakov za područje kulture i umjetnosti, tvrtki Bakmaz d.o.o. za područje gospodarstva, Benediktinskom samostanu sv. Margarite za područje kulture, Mileni Dundov za područje kulture, Marjani Ikić za područje humanitarnog rada, klapi Kaleta za područje kulture i umjetnosti, tvrtki Marikomerc d.o.o. za područje gospodarstva, Pomorskoj školi Zadar za područje obrazovanja i humanitarnog rada, Morani Rogić za područje izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanje djece i mladih i udruzi »A Cappella« pjevanja A.K.A. Crescendo za područje kulture.
Odlučili su i o dodjeli godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2020. godini. One će pripasti tvrtki Cromaris d.d. za područje gospodarstva, Kulturno-umjetničkom društvu »Ivan-Goran KovačiĆ« Bibinje – ženska klapa »Garofuli za područje kulture i umjetnosti, Općoj bolnici Zadar za područje zdravstva), Osnovoj školi Jurja Dalmatinca Pag za područje obrazovanja, Otočnom saboru, udruzi za razvitak hrvatskih otoka za promicanje razvoja otoka), Ravnateljstvu civilne zaštite – područni ured Split – Služba civilne zaštite Zadar za područje zaštite ljudskih života i zdravlja, pomoć ugroženim stanovnicima, Udruzi dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 8. brigade HV-a za očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, Udruzi proizvođača paškog sira otoka Paga za područje poljoprivrede i gospodarstva, Udruzi studenata Bukovice i Kotara za područje obrazovanja, kulture i ostale društvene djelatnosti i Zavodu za javno zdravstvo Zadar za područje epidemiologije.


Po deset godišnjih nagrada
Podsjetimo, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa provođenje postupka dodjele javnih priznanja Zadarske županije u 2020. godini bilo je odgođeno Odlukom Županijske skupštine o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa (»Službeni glasnik Zadarske županije« broj 8/20). Ovaj postupak će se okončati zajedno s ovogodišnjim postupkom dodjele javnih priznanja, te se stoga iznimno u 2021. godini predlaže dodijeliti tri nagrade Zadarske županije za životno djelo, te deset godišnjih nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2019. i deset godišnjih nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2020. godini.
Odluku o dodjeli javnih priznanja donosi Županijska skupština na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, a javna priznanja uručuje predsjednik Županijske skupštine na svečanoj sjednici povodom Dana županije.