Prva humanitarna pomoć za Brovary ide već ovog tjedna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Grad Zadar za prijeteljski grad u Ukrajini
Autor: 
Od prvog dana opsade smo u kontaktu s našim ukrajinskim prijateljima i ponudili smo im podršku i pomoć. Oni su sami rekli što im je potrebno i odlučili smo djelovati ciljano jer oni sami znaju što im točno treba, rekao je Babić
Vedran SITNICA
Zamjenik gradonačelnika Ante Babić

Humanitarna pomoć s dizelskim agregatima, sklopivim krevetima i higijenskim potrepštinama, krenut će iz Zadra za Brovary još ovog tjedna. Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna, a pružanju pomoći za građane Brovaryja uključile su se i gradska komunalna poduzeća.
- U proteklih nekoliko dana angažirali smo se kako bi potrebne količine traženih materijala krenule prema Brovaryju već ovih dana, a to je tek početak, rekao je jučer gradonačelnik Branko Dukić najavivši kako je Grad spreman i na prihvat izbjeglica te pružanje sve potrebne skrbi. Zamjenik gradonačelnika Ante Babić iznio je plan pomoći gradu prijatelju te Ukrajincima.

- Od prvog dana opsade smo u kontaktu s našim ukrajinskim prijateljima i ponudili smo im podršku i pomoć. Oni su sami rekli što im je potrebno i odlučili smo djelovati ciljano jer oni sami znaju što im točno treba. Zatražili su dizelske agregate, sklopive krevete i popis lijekova. Kako je za samu nabavku zatraženih lijekova potreban višemilijunski iznos, u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, za pomoć građanima tog prijateljskog ukrajinskog grada otvoren je račun, rekao je Babić.

Prilikom nabavke lijekova došlo je do problema s obzirom na to da veledrogerije ne mogu Gradu prodati lijekove, no kako kažu, poslan je upit Ministarstvu i očekuje se kako kako će se to riješiti nekim naputkom ili uredbom, a moguće je i preko države. Nabavljeno je deset dizelskih agregata, a bit će prikupljeno i oko 150 sklopivih kreveta.

- Nažalost, izvjesno je da će potreba za pomoći prijateljskom gradu trajati duže stoga smo otvorili račun na kojem ćemo prikupljati dodatnu pomoć isključivo za svrhu pomoći gradu Brovaryju, kazao je Babić također istaknuvši kako su spremni i na pomoć izbjeglicama kojih je u Zadru prema posljednjim podacima bilo 24. Njima pomažu volonteri Crvenog križa i Caratisa. Sukladno uputama Ministarstva zdravstva sve zadarske ugovorene zdravstvene ustanove, ugovorene privatne ordinacije i ljekarne osigurale su pružanje zdravstvene zaštite svim izbjeglim osobama iz Ukrajine, a zadarske osnovne škole spremne su provesti proces uključivanja djece iz Ukrajine u odgojno - obrazovni sustav. Još jednom treba istaknuti kako pristigle osobe iz Ukrajine trebaju registrirati svoj dolazak i boravak na području Zadarske županije prijavom Crvenom križu na tel. 023/318-098 ili 091/622-9094.

Račun za pomoć

Grad Zadar je u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije za pomoć građanima Brovaryja otvorio račun:
RBA: HR582484008110130884
Poziv na broj: HR00 2214
Svrha uplate: Pomoć za Brovary - Ukrajina (obavezno navesti)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno