Učenici nadahnuti likom i djelom oca hrvatske književnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Završetak će biti upravo u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.
Autor: 
Učenici su na radionicama sami ispisivali i iluminirali pojedine odlomke iz »Judite«, »Davidijade« i »Molitve suprotiva Turkom«, kazala je profesorica Zubčić, a upravo predstavljanje tih likovnih radova okupilo je jučer učenike. Njihov rad predstavio je profesor Likovne umjetnosti Mate Ljubičić koji je vodio radionicu, a ovom je prilikom istaknuo kako je ponosan na vještine i interes učenika
Vedran SITNICA
»Klasičari« će svoje radove predstaviti i na izložbi ispred škole 22. ožujka

Godina Marka Marulića obilježava će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine, a njen će završetak biti svečano obilježen baš u Zadru i to u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. Klasična gimnazija već se uključila u obilježavanje godine Marka Marulića, oca hrvatske književnosti i 500. obljetnicu tiskanja Marulićeve »Judite«, prvog umjetničkog epa u hrvatskoj književnosti.

U Državnom arhivu vlastoručno napisana Marulićeva oporuka

​Zadar je važno humanističko i renesansno središte, a u Znanstvenoj knjižnici Zadar nalazi se jedan od dva primjerka prvog tiskanog izdanja, osim toga, u Znanstvenoj se knjižnici može pronaći devet heksametara koje je Marulić napisao rukom, a u Državnom arhivu nalazi se vlastoručno napisana Marulićeva oporuka. Učenici i profesori Klasične gimnazije sudjelovat će u središnjoj proslavi zatvaranja Marulićeve godine, no kako kažu, željeli su obljetnicu obilježiti posebno, na nivou škole. Tako su osmislili međupredmetni, interdisciplinarni projekt u kojem su željeli iz različitih perspektiva sagledati njegov rad i stvaralaštvo.
- Tako smo na satovima Hrvatskog jezika, proučavali »Juditu«, ali i njegova druga djela, pripremali smo skupna i pojedinačna scenska djela, izrađivali smo stripove, na hrvatskom, engleskom latinskom i talijanskom jeziku. Učenici su prikupljali podatke o Marulićevim prijevodima na svjetske jezike, prevodili odlomke na druge jezike. Rješavali su rebuse, križaljke, slagalice, skandirali su dijelove »Davijade« i slično. Na satovima Povijesti su se upoznali sa širim kontekstom Marulićeva vremena, na satovima Glazbene kulture razgovarali su o glazbi u doba renesanse, izrađivali su preklopnike i straničnike, koristeći informatička znanja osmislili su digitalne plakate o Maruliću, objasnila nam je profesorica hrvatskog jezika, Mirela Zubčić naglasivši kako su u ovom projektu sudjelovali svi razredi, ali i svi profesori i zaposlenici. Tako i školska knjižnica priprema izvanučioničku nastavu u skolpu koje će učenici posjetiti Znanstvenu knjižnicu i Državni arhiv kako bi vidjeli spomenute raritete.

Interes za likovnim radionicama

Ipak, kako nam je profesorica naglasila, najviše zanimanja potaknula je likovna radionica na kojoj su učenici slijedili Marulićev slikarski talent.
- Učenici su na radionicama sami ispisivali i iluminirali pojedine odlomke iz »Judite«, »Davidijade« i »Molitve suprotiva Turkom«, kazala je profesorica Zubčić, a upravo predstavljanje tih likovnih radova okupilo je jučer učenike. Njihov rad predstavio je profesor Likovne umjetnosti Mate Ljubičić koji je vodio radionicu, a ovom je prilikom istaknuo kako je ponosan na vještine i interes učenika.
- U ovom su projektu sudjelovali učenici svih osam razreda, a interes je bio ogroman, nažalost, nismo ni mogli primiti sve koji su se prijavili. Naša je škola poznata po uspješnim likovnim umjetnicima i s ponosom mogu reći da i među ovih 35 učenika ima izvrsnih talenata. Bili su predani radu, zainteresirani, rado su dolazili na radionice, kazao je profesor Ljubičić zahvalivši školi koja je podržala rad i zalaganje te profesorima koji su omogućili učenicima da se posvete likovnom radu. Cilj ovih radionica bio je spajanje likovnog i literarnog. Osim samog Marulićevog djela, učenici su imali priliku upoznati se s drugim ilumniranim rukopisima, upoznali su se i s radom minijaturista Julija Klovića, ali i s tehnikom pisanja, značenjima minijatura i slično.

Veliki talenti

- Učenici su zbilja bili zainteresirani, pokazali su veliko znanje i volju i moram ih pohvaliti kako su sve ovo napravili uz mnoge školske obveze što zbilja nije lako, kazao je na kraju profesor istaknuvši kako među njima ima učenika koji su već nagrađeni za svoje likovne radove. Jedna od njih je i Klara Sorić, maturantica koja je nagrađena prošle godine na Art dizajnu, a svoju budućnost vidi u umjetnosti.
- Osobno najzanimljivije mi je bilo crtanje Marulićevog portreta, ali i sam proces učenja pisanja iluminacija. Morali smo učiti tehnike, upoznati alate i slično, za to treba mirna ruka, istaknula je Klara. I njena kolegica Lucija Danijela Birkić uzela je ulomak iz »Judite«. Lucija je istaknula kako je ovo potpuno drugačiji način pisanja koju je bilo potrebno naučiti.
- Zbilja se divim srednjovjekovnim piscima jer ovo nije lagan posao, ali bilo je lijepo iskusiti kako je to izgledalo, kazala je Lucija.
Katarinu Trošelj otprije je zanimala kaligrafija i razni tipovi kaligrafije pa se oduševljeno javila za sudjelovanje u projektu.
- Ovakav način pisanja je poseban jer nam treba posebno pisalo, posebna tehnika i jako mirna ruka i strpljene, rekla je Katarina koja je za svoj rad odabrala ulomak iz »Davidijade«. Svoje će radove učenici predstaviti i na izložbi ispred škole 22. ožujka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno