Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sukošan: Na prvom mjestu projekt Jadran

Autor: Velimir Brkić

08.04.2008. 22:00
Sukošan: Na prvom mjestu projekt Jadran

Foto: Velimir BRKIĆ



Okupljeni Sukošanci najviše su pitanja postavljali u svezi s projektom Jadran, Rivijerom Sukošan (golf-ljetovališe Tustica), vodovodizacijom općinskog zaleđa, uređenjem sukošanskog obalnog pojasa…
U suradnji Regionalnog ureda GONG-a u Zadru i Općinskog poglavarstva u Sukošanu je održan GONG-ov građanski sat – tribina za građane. Tema tribine bila je “Aktualno u Sukošanu – pitajte i predložite gradskoj vlasti”.
Vodovodizacija sukošanskog zaleđa U nazočnosti koordinatora RU GONG-a Zadar Hrvoja Rančića i suradnika, na pitanja građana odgovarali su načelnik Ante Martinac i predsjednik OV-a Tomislav Dražić. Na tribini održanoj u Domu mladeži nazočilo je tek 10-ak zainteresiranih građana.
Okupljeni Sukošanci najviše su pitanja postavljali u svezi s projektom Jadran (sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda), Rivijerom Sukošan (golf-ljetovališe Tustica), vodovodizacijom općinskog zaleđa, uređenjem sukošanskog obalnog pojasa, problemom parkirališta, uskog prometnog grla od Bunara do Punte, GMS repetitorom, odvodnjom na Jadranskoj magistrali, između hotela Joso i ulaza u Marinu Dalmacija te sanacijom Blata u Sukošanu.
– Najkasnije početkom iduće godine u Sukošanu i Bibinjama započet će radovi na izgradnji sustava odvodnje i kanalizacijskog sustava uz pročišćavanje na jednom uređaju na lokaciji Čukovice i dispozicijom pročišćenih otpadnih voda putem jednog podmorskog sustava, sustava Marine Dalmacija. Prva faza izgradnje na obalnom pojasu ovih naselja košta oko 40 milijuna kuna. Ovo je zajednički projekt Sukošana i Bibinja te bi za 15-ak dana trebali dobiti lokacijsku dozvolu. U skladu s Barcelonskom konvencijom, ova susjedna dva naselja ušla su u međunarodni projekt zaštite od oneščićenja voda u priobalnom području, jedan od osnovnih projekata održivog razvitka, odgovorio je Martinac dodajući kako se pomoću geodetske snimke utvrđuje kanalizacijska trasa koja tek neznatno zahvaća privatne parcele.
Prašina na megaprojektu Toliko najavljivani megaturistički projekt Rivijera Sukošan na području sukošanske Tustice, i dalje skuplja prašinu negdje u ladicama resornih ministarstava. Ni Općina Sukošan nije sasvim u projektu, na prvom su mjestu izgradnja kanalizacije i sustava odvodnje u Sukošanu te vodovodizacija općinskog zaleđa.
– U tijeku je izrada glavnog projekta vodovodnog sustava u Glavici, Gorici i Debeljaku te za sukošanske zaseoke Vrljica i Goleša. Ispitana je tlačnost postojećih mjesnih vodovodnih mreža, a o pravima služnosti s vlasnicima privatnih posjeda zaduženi su mjesni odbori, rekao je Martinac napominjući kako bi do kraja turističke sezone trebali započeti prvi vidljivi radovi.
Do kraja mjeseca trebala bi se održati javna rasprava o DPU-u obalnog pojasa od Marine Dalmacija do Sportskog centra Sukošan. Lokacija Blato, koja nije u građevinskoj zoni, u vlasništvu je Zadarske nadbiskupije te predstoje razgovori između općinske uprave i Zadarske nadbiskupije o ovoj i ostalim nekretninama na području općine koje su u vlasništvu Crkve. Istovremeno će općinska uprava sasvim ozbiljno razmotriti prijedlog o poslijepodnevnom radu, nekoliko dana tijekom mjeseca.
– Za proširenje uskog prometnog grla od Bunara do Punte, Općina će u svakom trenutku osigurati potrebna financijska sredstva jer navedeni prometni pravac nema alternative. Dakako, najprije treba riješiti imovinskopravne odnose s vlasnicima privatnih posjeda što je dug i mukotrpan posao u kojem bi nam najviše mogli pomoći građani koji stanuju na tom području, zaključio je Martinac.
Sve u svemu, prvi građanski sat GONG-a u Sukošanu ocijenjen je kao primjer uspješnog otvaranja vlasti prema stanovništvu, što su nazočni pozdravili, te bi se s takvom praksom trebalo nastaviti i dalje, rečeno je na skupu.