Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HSS i HSLS na čekanju, HSP-u zabranjena koalicija s HDZ-om?

Autor: Nives Rogoznica

08.04.2009. 22:00
HSS i HSLS na čekanju, HSP-u zabranjena koalicija s HDZ-om?


Izvor blizak HSP-u tvrdi kako HDZ pravašima nudi 9. i 17. mjesto na listi za zadarsko Gradsko i kako je takav tretman HDZ-a razlog zbog kojeg je Glavni stan HSP-a stavio veto na potpisivanje koalicije s HDZ-om
HDZ-ovi čelnici,  počevši s županijskim predsjednikom Božidarom Kalmetom  u svojim istupima javnosti poručuju kako su njihovi koalicijski partneri HSP, HSS,  HSLS i HSU, ali čelnici spomenutih stranaka na izravan  upit o sudjelovanju u velikoj  koaliciji na čelu s HDZ-om  iznimno su rezervirani.
– Ništa nije dogovoreno,  kratko kazuje potpredsjednik  liberala i predsjednik ŽO  HSLS-a Zadarske županije  Stanko Zrilić.
– S HDZ-om pregovaramo,  blizu smo dogovora, ali potpisano još nije ništa, odgovara  predsjednik zadarskog HSS-a  Danijel Segarić. Povjerenica  županijske organizacije HSS-a  Irena Devčić-Buzov spremna  je također kazati kako nikakav  sporazum nije potpisan, ali i  kako se u HSS-u ne brinu “budući da su svjesni kako su druga  stranka po snazi u županiji”.
HSP-u 9. i 17. mjesto na  listi
Na upit zašto polazeći od te  pretpostavke nisu tražili mjesto zamjenika župana na listi s  HDZ-om, odgovara kako ne  može reći ni da jesu ni da nisu.
Izvor blizak HSP-u potvrđuje kako HDZ pravašima  nudi 9. i 17. mjesto na listi za  zadarsko Gradsko vijeće pri  čemu bi se na devetom mjestu  našao sadašnji zamjenik gradonačelnika Rade Škarica, dok  bi predsjednik GO HSP-a Mladen Meštrović bio tek sedamnaesti. Isti izvor prenosi i kako  je upravo takav tretman  HDZ-a prema HSP-u razlog  zbog kojeg je, na sjednici  održanoj prošle nedjelje u Trogiru, Glavni stan HSP-a stavio  veto na potpisivanje koalicije s  HDZ-om. Predsjednik ŽO  HSP-a Đani Bunja, ujedno i  HSP-ov pregovarač s  HDZ-om, za kojeg je već ranije  objavljeno kako će na koalicijskoj listi biti kandidat za  zamjenika župana, odgovara  kako ništa ne može komentirati.
Među HDZ-ovim partnerima jedinu blagoglagoljivu iznimku predstavljaju umirovljenici.
– Načelni sporazum s  HDZ-om smo prihvatili, još  nas čeka u srijedu prihvatiti  aneks ugovora. Naš program je  od strane HDZ-a gotovo u potpunosti prihvaćen i mogu reći  da su imali razumijevanja za  naše zahtjeve i našu programsku koncepciju, kazao je predsjednik Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Branislav Jelenić, navodeći kao je HDZ iz njihovog  programa, među ostalim, prihvatio isplatu uskrsnice umirovljenicima, ali i isplatu stalne  novčane naknade za umirovljenike koji primaju malu mirovinu, s tim da je još potrebno  odrediti iznose, smanjenje komunalne naknade za socijalno  ugrožene, gradnju jednog doma umirovljenika i dva dnevna  boravka te ustrojavanje dnevnih boravaka u onim mjestima  u kojima postoji dom umirovljenika.
Jasnije nakon Uskrsa
O mjestima na zajedničkoj  listi za Gradsko vijeće Zadra i  Skupštinu Zadarske županije  Jelenić kaže, za sada nije konkretno razgovarano, ali u Gradu Zadru umirovljenici žele  čelno mjesto u Odboru za socijalnu skrb i zdravstvo.
Nitko od potencijalnih  HDZ-ovih koalicijskih partnera ne priznaje da je u dosadašnjim pregovorima razgovarao o pozicijama na listi za  Gradsko vijeće, a u kuloarima  se može čuti kako bi jasnija  slika koalicijske liste vijećnika  trebala biti poznata nakon Uskrsa.
Za pretpostaviti je,  međutim, kako jednadžba koalicijskog dogovora, ukoliko se  za trenutak po strani ostavi  podjela direktorskih mjesta u  gradskim poduzećima, polazi  od nužne natpolovične većine  u Vijeću koje broji 27 članova,  zbog čega je svakom participantu na listi značajno  pozicionirati svoje članove među  prvih 14 kandidata. U koalicijskom pregovaranju, ne treba  zaboraviti, vrijedi i načelo ne  pristajanja na manji broj mandata od onih osvojenih u prethodnom sazivu. Na izborima  2005. HDZ je u Gradskom vijeću osvojio 10 mandata, HSLS  i HSP po dva, a HSS jednog.  Doda li se k tome da bi, ukoliko  želi mjesto predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu  skrb i HSU morao imati najmanje jedno mjesto u Vijeću,  nije teško shvatiti zašto potencijalni partneri šute o omjeru  traženog i ponuđenog od strane HDZ čiji bi sastavljači liste,  pristanu li u okviru prvih 14  mandata ispuniti obveze prema partnerima, morali smanjiti  vlastitu načelnu kvotu s deset  na osam vijećnika.