Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Roguljiću potvrđen zatvor, a Jeličiću oslobađajuća presuda

Autor: Suzana Bandić

08.04.2009. 22:00
Roguljiću potvrđen zatvor, a  Jeličiću oslobađajuća presuda


Tijekom dokaznog postupka na Županijskom sudu u Zadru, Roguljić se branio da je kokain koji je imao u PVC vrećici i koji je neposredno prije uhićenja većim dijelom prosuo kroz otvoreni krov vozila zapravo imao za osobne potrebe, a ne za daljnju prodaju, dok je Jeličić decidirano odbijao bilo kakvu vezu s kokainom.
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Zoran Roguljić (41) osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci, a Damir Jeličić (26) oslobođen optužbi zbog zloporabe opojnih droga.
U pobijanoj presudi Državno odvjetništvo je Zorana Roguljića i Damira Jeličića teretilo da su zajedno počinili kazneno djelo iz članka 173 satavak 2 Kaznenog zakona time što su zbog daljnje prodaje posjedovali točno neutvrđenu količinu kokaina, a koju je Roguljić neposredno prije uhićenja većim dijelom prosuo kroz otvor na krovu vozila i potom odbacio PVC vrećicu u kojoj je preostalo svega 1,68 grama kokaina.
Međutim, tijekom dokaznog postupka pred sucem Borisom Babićem na Županijskom sudu u Zadru Roguljić se branio kako je zatečenu drogu posjedovao za vlastite potrebe. Tvrdio je kako je zapravo u vrećici imao pet grama kokaina i to za svoje, osobne potrebe, dok je Jeličić negirao bilo kakvu vezu s opojnim drogama općenito pa tako i pronađenim kokainom. Sudsko vijeće prihvatilo je njihovu obranu u nedostatku dokaza za suprotno te je donijelo presudu koja je 6. ožujka na Vrhovnom sudu potvrđena. 
Podsjetimo, Omišani Zoran Roguljić i Damir Jeličić uhićeni su 15. lipnja 2007. godine oko 22.50 sati na autocesti A1 u blizini naplatnih kućica Zadar-zapad, jer su kod sebe imali kokain i bježali pred policijom.
Njih su, naime, te večeri policajci Odsjeka kriminaliteta droga primijetili u automobilu dubrovačkih registarskih oznaka te su mu prišli neposredno ispred naplatnih kućica.
Međutim, primijetivši policajce dvojac se dao u bijeg. Roguljić, koji je vozio auto naglo je krenuo unatrag, a u isto vrijeme njegov je suvozač Damir Jeličić kroz otvoreni krovni prozor iz PVC vrećice počeo prosipati bijelu praškastu tvar za koju se kasnije utvrdilo da je kokain.
Međutim, bijeg im nije uspio jer su im policajci automobilom prepriječili prolaz i tako ih zaustavili. No, oni se ni tada nisu predali. Odbili su izaći iz auta pa su ih policajci na silu morali izvući, a prilikom izvlačenja su se lakše ozlijedili Jeličić i jedan od policajaca.
Nakon toga i vozač i suvozač su uhićeni i odvedeni u policijsku postaju gdje je nad njima provedena kriminalistička obrada zbog kaznenih djela zloporabe opojnih droga i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.