Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hajduk i Zadar spremni za – treću ligu

Autor: Davor Petrović

08.04.2010. 22:00
Hajduk i Zadar spremni za – treću ligu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako u staroj izreci koja kaže da se po jutru dan poznaje ima makar zrnce istine, Inter i Zagreb nalaze se na korak do očuvanja prvoligaškog statusa. Nakon temeljitog tretmana kod Odjela za licenciranje HNS-a spomenuti klubovi jedini su, uz Dinamo i Slaven Belupo, stekli administrativno pravo nastupa u Prvoj HNL i pod okriljem UEFA-inih klupskih natjecanja za sezonu 2010./11. Da ne bi bilo zabune, riječ je o prvom stupnju tog procesa, što znači da se svi aktualni i potencijalni prvoligaši mogu nadati povoljnom ishodu kada ulože žalbu. Prema najavama iz Rusanove, Komisija za žalbe objavit će konačne rezultate postupka licenciranja 3. svibnja, odnosno dva kola prije kraja sezone. Jedino će čelnicima Croatije biti svejedno, budući da “fenjeraš” Prve HNL svakako mora ispasti iz lige.
Isto tako, nije na odmet istaknuti da podsjetiti da Odjel za licenciranje nikad nije nudio veliku prolaznost u prvom stupnju. Na primjer, prošle i pretprošle godine samo je pet klubova stiglo do licence bez hodočašća do Komisije za žalbe. Ukratko, ovi rezultati ne predstavljaju ništa dramatično.
Zadar “trećeligaš”
Međutim, to ne znači da početkom svibnja neće biti drame i suza. Naime, postupak licenciranja za Prvu HNL automatski uključuje provjeru kriterija i za niži stupanj natjecanja. A od svih šesnaest prvoligaša samo su Rijeka i Osijek dobili licencu za Drugu HNL! Konkretnije, to znači da bi se danas, tri i pol tjedna prije zasjedanja Komisije za žalbe, čak deset članova Prve HNL, uključujući i Zadar, strmoglavilo među trećeligaše.
Naravno, takav rasplet u konačnici graniči sa znanstvenom fantastikom, ali i pokazuje da je hrvatski klupski nogomet pun kancerogenog tkiva. Brzopotezna analiza, pak, upućuje na dva moguća razloga. Ili su ljudi u klubovima krajnje površni, pa ozbiljno shvaćaju svoje obaveze tek kad im na vrata zakuca Komisija za žalbe, ili Odjel za licenciranje ipak nema autonomiju kojom se čelnici HNS-a toliko vole busati u prsa.
Ako se u obzir uzme prošla sezona, ovo drugo zvuči puno logičnije. Sredinom svibnja 2009. godine, kada se ispostavilo da samo trinaest klubova zadovoljava kriterije za Drugu HNL, čelnici HNS-a odlučili su tom društvu priključiti Vukovar ’91. Onako, na silu, kako se to već radi na ovim prostorima.
Naime, čelnici tadašnjeg trećeligaša iz Vukovara nisu ni zatražili licencu za Drugu HNL, a svi rokovi za taj postupak tada su već debelo prošli. Iako je UEFA jasno upozorila HNS da naknadno licenciranje ni slučajno ne dolazi u obzir, veselo društvo iz Rusanove postupilo je po svome. Naravno, zbog interesa hrvatskog nogometa.
Interes nogometa
Nije tajna da sadašnji format Prve HNL sa šesnaest klubova mnogi doživljavaju kao veliki promašaj. Također se jako dobro zna da visokopozicionirani nogometni dužnosnici vole pričati čarima o Ligi 10, pozivajući se na identičan izgled elitnog stupnja natjecanja u Austriji. Konačni rasplet teško je naslutiti, ali kada se pogledaju neosporne činjenice neke stvari postaju jasnije. Kao prvo, Propozicije natjecanja za ovu sezonu jasno kažu da će u sezoni 2010./11. Prva HNL imati 12 članova u slučaju da 16 klubova ne dobije licencu. Zatim, Skupština HNS-a prije dva mjeseca je Izvršni odbor dala ovlasti za krojenje kompletnog natjecanja, ako ne budu ostvareni uvjeti koje predviđaju Propozicije.
Pod pretpostavkom da nogometni neimari već imaju plan za novu sezonu, odnosno da nisu donosili odluku samo zato što su imali potrebu za još jednim dizanjem ruku, nemoguće se oteti dojmu da se iza horizonta valja Liga 10. Jedino je pitanje koji klubovi će za tri i pol tjedna biti dovoljno potrebni da se uguraju pod kišobran sintagme “interes hrvatskog nogometa”.


 KARDUM: KAKVA LIGA BEZ HAJDUKA


Na Poljudu nisu previše uzbuđeni zbog činjenice da u ovom trenutku Hajduk ne zadovoljava uvjete za dobivanje licenci za igranje u Prvoj i Drugoj HNL.
– Neke stvari smo trebali nadopuniti i to smo učinili. Svake godine ponavlja se ista priča oko dobivanja licence za narednu sezonu i svake godine Hajduk dobije licencu. Mislim da to nije nikakav problem i od toga ne treba praviti bilo kakvu senzaciju. Kakva bi to bila Prva HNL bez Hajduka – zapitao se jedan od direktora “bijelih” Antonio Kardum.
Inače, Joško Grbić koji je u Hajduku zadužen za pravne poslove nalazi se u bolnici u Dubravi gdje čeka na ugradnju stenta. Naime prije dvadesetak dana Grbiću je pozlilo u uredu. Na pregledu je otkriveno da je tada doživio lagani srčani udar.




 ZADAR NE MOŽE RIJEŠITI INFRASTRUKTURU


Na Stanovima su prionuli dopuni dokumentacije potrebne da se nakon žalbe može očekivati “bijeli dim” iz Odjela za licencije.
– Naš je klub zadovoljio tri kriterija, pravni, sportski i administrativni koji uključuje i sportsko osoblje. Bilo je manjih problema s financijskim kriterijem i to ćemo riješiti budući da u prvom navratu određene stavke nismo popunili kako je to trebalo – kaže Mladen Baždarić, tajnik zadarskog prvoligaša. Baždarić priznaje da jedan kriterij Zadar neće moći ispuniti.
– To je kapacitet stadiona i broj natkrivenih sjedala. Taj dio sigurno nećemo riješiti u tako kratkom roku i zbog toga ćemo ići s posebnim zahtjevom prema Izvršnom odboru HNS-a da nam u tom dijelu izađe u susret. Naime, kad je riječ o infrastrukturi mi kao klub nedostatke ne možemo riješiti sami, već to ovisi i o Gradu Zadru kao vlasniku stadiona. Nadamo se da će nam IO omogućiti da i bez toga igramo na Stanovima – zaključuje Baždarić.


 LICENCIJE


Licencija za 1. HNL
Inter
Dinamo
S. Belupo
Zagreb
Licencija za 2. HNL
Rijeka
Osijek
Imotski
Lučko
Rudeš
Solin
Suhopolje
Vinogradar
Dugopolje
Gorica
Bez licencije
Hajduk
Cibalia
Croatia (S)
Istra 1961
Karlovac
Lokomotiva
Međimurje
Šibenik
Varteks
Zadar
Split
H. drag.
Solin
Mosor