Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izložba čipki i kulturni programi

Autor: Alenka Festini

08.04.2010. 22:00
Izložba čipki i kulturni programi

Foto: Alenka FESTINI



Prema najavama organizatora svih pet dana izlaganja čipki, bit će popraćeno kulturnim programima, a nastupit će KUD “Družina”, paške klape Sol, Jargola, Peružini, mandolinistički orkestar klape Pag, orkestar Gradske glazbe Pag, pučki pjevači


Međunarodni Festival čipki u Pagu održat će se od 18. do 23. lipnja. Organizatori ove manifestacije su Grad Pag, gradska Turistička zajednica i Udruga čipkarica “Frane Budak” iz Paga, a tehničku pomoć pružaju Centar za kulturu Pag i KUD “Družina”.
Kako je potvrdio Dušan Herenda, član koordinacijskog odbora za organizaciju Festivala čipki, domaćini su pripremili niz zanimljivosti.
 – U Pagu će izlagati čipke gradovi iz Slovačke, Češke, Francuske, Poljske, Austrije te iz Hrvatskih gradova Lepoglave i Paga. Zanimljivost ove manifestacije jest da će čipke biti izložene na nekoliko lokacija. Središnja izložba svih čipki bit će u prizemlju Kneževa dvora. U crkvi Sv. Margarite koludrice Benediktinskog samostana izlagat će čipke kao samostalni ukras i ukras na liturgijskom ruhu, a ti eksponati stari su po nekoliko stotina godina. U Zbornoj crkvi Marijinog uznesenja bit će izložena čipka na liturgijskom ruhu koje je u vlasništvu nadžupe Pag.
U crkvi Sv. Frane čipke će izlagati sve čipkarice koje su od 1994. godine završile čipkarsku školu u sklopu paške  Srednje škole “Bartul Kašić”, zatim male polaznice čipkarske sekcije paške osnovne škole, a bit će drugih izlagača alternativnih materijala, naveo je Herenda.
Prema najavama organizatora svih pet dana izlaganja čipki, bit će popraćeno kulturnim programima, a nastupit će KUD “Družina”, paške klape Sol, Jargola, Peružini, mandolinistički orkestar klape Pag, orkestar Gradske glazbe Pag, pučki pjevači.
Dana 19. lipnja ispred gradske knjižnice bit će postavljena skulptura paške čipkarice izrađene od bronce, visine oko 135 centimetara, s uređenim kamenim opločenjem na mjestu postava koju izrađuje poznati akademski kipar Tomislav Kršnjavi.
Da je Pag zaslužio biti domaćinom festivala čipke, uopće nije sporno. Već je nadaleko poznato da je riječ o gradu u kojemu se već pet stoljeća njeguje tradicija izrade paške čipke, jedinstvene rukotvorina od tankog bijelog konca. Uz to je nedavno Međuvladin odbor UNESCO-a na UNESCO-ov novoutemeljeni popis nematerijalne kulturne baštine pašku čipku uvrstio među sedam hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara.
Organizatori su najavili kako će se ovaj Međunarodni festival čipki održati pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Austrije.