Lončar: Vijećnici nisu beskičmenjaci, već legalisti!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Željko Šoša i Željko Lončar

Aktualni sat Skupštine Zadarske županije otvorio je Svetko Šarić (SDP) koji se kritički osvrnuo na ideju o prodaji stare zgrade Kazališta lutaka.

- Prema DPU-u nagrađivanog arhitekta Nikole Bašića na mjestu te zgrade, kao i na mjestu dvorane Jazine, predviđena je luksuzna poslovna zona. Ako je tomu tako, onda to znatno poskupljuje nekretnine na tom području. Tko bi krenuo s prodajom prije nego pričeka da se krene s izvedbom planiranog i da nekretnina dobije na cijeni? Tko je lud kupiti nekretninu koja sad ne vrijedi ništa, ako ne zna da će teren na kojem je zgrada uskoro višestruko dobiti na cijeni? Kako to da je vrijednost nekretnine procijejenjena upravo na 6 milijuna kuna, koliko nam fali za zatvaranje financijske konstrukcije nove zgrade, pitao je Šarić.

Župan Stipe Zrilić zahvalio mu se na konstruktivnom promišljanju, naglasivši da se ne bi složio s konstatacijom o bezvrijednosti zgrade.

- Ne bismo smjeli sami na takav negativan način govoriti o imovini Županije. Izbjegavajmo takve izraze. Situacija oko te zgrade je komplicirana i stoga smo na zahtjev Grada Zadra danas s dnevnog reda uklonili točku o njenoj prodaji. Treba još sjesti s Gradom i vidjeti što je najbolje učiniti s njome. Što se tiče aluzije da smo utjecali na vještaka, mi to nismo, niti možemo učiniti. I za zatvaranje financijske konstrukcije nove zgrade, nažalost, nedostaje više od 6 milijuna kuna, podsjetio je župan Zrilić.

Svetko Šarić aktualizirao je sudbinu još jedne nekretnine u vlasništvu Zadarske županije - zgrade u kojoj se sada nalazi Gimnazija Franje Petrića.

- Kroz medije se stidljivo provukla teza da će se Gimnazija Franje Petrića preseliti u radionice stare Tehničke škole na Poluotoku. Zgrada u kojoj se Gimnazija sada nalazi vjerojatno je najatraktivnija nekretnina u vlasništvu Županije i mislim da je ne bismo trebali ustupiti Gradu. Županija je donijela prioritete obnove škola među kojima je i Hotelijersko-ugostiteljska škola. Predviđeno je da se gradi nova i to s hotelom za praktični dio nastave. Bilo bi u redu da se ta škola izgradi na lokaciji sadašnje Gimnazije Franje Petrića. Ne možemo ugostiteljsku djelatnost smjestiti na Bili Brig ili negdje dalje. Mislim da se ne bismo smjeli odreći jedne od najatraktivnijih nekretnina, zaključio je Šarić.

Župan je prihvatio i ovo Šarićevo razmišljanje složivši se da je riječ o zaista atraktivnom prostoru, koji bi mogao poslužiti za neku drugu školu ili, pak, za prodaju po planu ulaganja.

Na temi oko škola zadržala se i HDZ-ova vijećnica Sanja Delin. Nju je zanimalo zašto je došlo do problema oko izgradnje nove osnovne škole u Sv. Filip i Jakovu, hoće li Županija platiti izgradnju trafostanice za tu školu te kad će na red doći izgradnja ostalih škola iz programa CEB V.

Župan je odgovorio da je došlo do nesklada između projekta i troškovnika. Dodao je i da Elektra traži od Županije da investira u izgradnju trafostanice te da je dosad izgrađeno dosta škola u sklopu programa CEB V.

Nevena Petani pitala je kako je moguće da se prostor u Zadru koji je 50 godina služio kao nogostup pretvori u privatni parking te da se na kolniku izvode građevisnki radovi. Riječ je, kazala je, o lokaciji u Ulici Put Kotlara, na samom raskrižju.

Župan je vijećnici Petani obećao da će o ovom problemu izvijestiti Grad Zadar.

Na ovih dana aktualnu problematiku nasipavanja uvale Jaz u Sutomošćici podsjetio je Duško Vidov (SDP).

- Nasipavanje obale nije u skladu s Prostornim planom, niti sa Zakonom o pomorskom dobru. Ne postoji ni studija o ekološkoj opravdanosti projekta. Tko ovo finacira i otkud kamen kojim je nasuta obala? Župane, što ste dosad poduzeli i, ako niste, što ćete poduzeti da se spriječi devastacija pomorskog dobra, pitao je Vidov.

Stipe Zrilić kazao je da Županija u svojem ustrojstvu nema inspekcijski nadzor pa ni ne može direktno utjecati na rješavanje ovog problema.

Niko Zekić (HDZ) podsjetio je na neriješeni status naselja Podgradina na području općine Posedarje apleliravši da se nadležnom Ministarstvu uputi zahtjev o regulaciji ovog problema.

Župan je kazao da je do problema došlo zbog nespretno formuliranog Zakona o područjima županija, gradova i općina u RH te da će Županija poslati zahtjev da Sabor razmotri izmjene tog Zakona.

- Tu su nazočne i saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović i Nevenka Marinović, kazao je župan koji je zastupnicama neizravno dao do znanja da od njih očekuje aktivan doprinos rješavanju ovog problema kad se o njemu bude raspravljalo u Saboru.

Renata Sabljar Dračevac pitala je hoće li školama biti vraćen novac za ulaznice za košarkašku utakmicu, tko imenuje ravnatelje škola te koliko je novaca potrošeno u zgradu novu zgradu kazališta od 90-ih. Odnosno, od kada je u Zadarskoj županiji na vlasti HDZ.

- Plaćene su ulaznice za utakmicu na kojoj su učenici bili. Nije plaćen zrak, nego ulaznica u cilju razvijanja sportske kulture. Stoga, ni nema razloga vraćati novac, kratko je odgovorio župan te dodao da ravnatelje imenuju školski odbori, a ne Skupština. Župan je vijećnicima obećao da će dobiti iscrpno i u lipu točno izvješće o sredstvima utrošenim u novu zgradu KLZ-a od 90-ih do danas.

Set vijećničkih pitanja na aktualnom satu zatvorio je Željko Lončar (HDZ).

On je potaknut brojnim prometnim nesrećama u naseljima koja presijecaju prometnice od državnog ili županisjkog značaja predložio da se se zakonodavcu uputi inicijativa o promjeni Zakona o prometu, a u cilju lakšeg obilježavanja pješačkih prijelaza.

Lončar je osudio etiketiranje županijskih vijećnika od strane dijela medija koji su ih prozvali beskičmenjacima, a u povodu izmjene Statuta Zadarske županije s obzirom na zastupljenost nacionalnih manjina.

- To su ljudi koji su legalisti, koji poštuju Ustav i koji su se ponašali u skladu sa Vijećničkom zakletvom. Postavio bih i pitanje je li bilo koja nacionalna manjima Županiji podnijela zahtijev za iszicanjem njenih simbola na zgradi Doma županije, pitao je Lončar.

Stipe Zrilić odgovorio je da u Županiju nije stigao niti jedan zahtjev za isticanjem zastava nacionalnih manjina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno