Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Moji su golovi važni samo ako Zadar pobjeđuje

Autor: Šime Ćurko

08.04.2010. 22:00
Moji su golovi važni samo ako Zadar pobjeđuje

Foto: Vedran SITNICA



Za mene je momčad uvijek ispred osobnog učinka i svoje sam golove smatrao bitnima samo onda kad bismo u tim utakmicama osvajali bodove. U suprotnom, mogao sam zabiti ne znam koliko za mene sve to ne bi ništa vrijedilo – kaže Terkeš


Želimir Terkeš ponovno zabija. Velika je to vijest za prvoligaša sa Stanova. Istina, ne postiže Terkeš golova koliko Messi, Rooney i ostalo europsko društvo, ali Dalibor Zebić dočekao je ono što je dugo, možda i predugo čekao. Zadarski trener tako danas svima može reći zašto je Terkeša toliko dugo držao u prvoj momčadi, iako je bilo jasno da nekadašnjem najboljem strijelcu Prve HNL zapravo – ne ide.
– Zebić mi je uvijek vjerovao, još od sezone kad ni u Drugoj ligi nisam mogao zabiti Zebić mi je davao podršku. Na tome sam mu zahvalan, premda sam više puta rekao da ni klupa za mene ne bi bila nikakvo poniženje. Uostalom, na početku prošle sezone bio sam na klupi i to je u redu. Ako netko na terenu ne radi ono što treba mora očekivati da za njega neće biti mjesta u prvih 11 – kaže Terkeš koji, i kad ne zabija, daje značajan doprinos igri svoje momčadi. Protiv Osijeka prošle subote najprije je izborio jedanaesterac, kojeg je Santini realizirao, a onda je odličnu igru okrunio pogotkom.
– Svaki napadač, pa tako i ja, živi od golova. Kad promašite četiri-pet prilika na jednoj utakmici nužan je i psihološki pad. To se i meni događalo pa sam se počeo pitati jesam li ja taj igrač koji Zadru u napadu nešto uopće može dati. S druge strane, svakim postignutim golom napadaču raste samopouzdanje. Možete na terenu ne znam što napraviti, ali ako niste zabili gol sve to malo vrijedi. Dobro sam odigrao primjerice protiv Šibenika, ali nisam zabio i zato se to brzo zaboravlja. Nekad se momčad tako postavi da je najvažnije sačuvati gol, a to znači i malo prilike za mene.
Iako je rijetko u javnosti i do njega se isključivo može doći prije ili nakon treninga, Terkeš je u javnim nastupima jednu tvrdnju uvijek ponavljao.
– Za mene je momčad uvijek ispred osobnog učinka i svoje sam golove smatrao bitnima samo onda kad bismo u tim utakmicama osvajali bodove. U suprotnom, mogao sam zabiti ne znam koliko za mene sve to ne bi ništa vrijedilo.
Sjajni Santini
Vrijedilo ili ne, Terkeš je s Osijekom odigrao vjerojatno najbolju utakmicu u sezoni.
– Ne znam je li bila najbolja, ali sam nakon tog dvoboja bio itekako zadovoljan. Odlično sam se osjećao od prve minute. Zapravo, cijela je momčad bila silno motivirana, toliko smo željeli pobijediti nakon tjedna u kojem smo se sjetili našeg Hrvoja Ćustića, da sam vjerovao da tu utakmicu ne možemo izgubiti. Kad bismo svaki put igrali s toliko želje i htijenja bili bismo pri vrhu ljestvice.
Terkeš i Santini, Santini i Terkeš. Raspored je nevažan, ali ovaj napadački dvojac u posljednje vrijeme odlično radi svoj posao – zabija golove.
– Santini je igrač koji mi odgovara. Za njega nema izgubljene lopte, izrazito je jak i odnese većinu lopti koje idu prema naprijed. Tako odvlači dva, pa i tri igrača na sebe, što meni otvara dosta prostora. U tom dijelu je Santini drugačiji od Šaranovića koji je više igrač prostora.
Terkeš broji šestu sezonu na Stanovima i ovo proljeće je nešto najbolje što je u Zadru doživio.
– Nakon svega što je iza nas malo tko je očekivao da možemo šest utakmica odigrati bez poraza, a pri tome izvući i bod u Maksimiru. Za ovaj rezultat najvažnija je bila prva utakmica u Šibeniku u kojoj smo pokazali da smo momčad koja u taktičkom dijelu može ostvariti sve što se od nje traži. Važan je bio i Karlovac, nakon kojeg je bilo mnogo nezadovoljnih jer nismo pobijedili. No, kasnije se pokazalo da taj bod i nije bio tako loš, a s obzirom na to da smo ga izborili u 90. minuti još smo više dobili na samopouzdanju. Najvažnije je ne gubiti utakmice, bod, pa makar i na domaćem terenu, ne treba uvijek smatrati katastrofom. Dosta je pomoglo i to što nismo gubili na pripremnim utakmicama i taj smo niz samo nastavili kad je počela borba za bodove.
Trenutak inspiracije
Za Terkeša nema mnogo tajni oko uspješnog ritma u kojem je njegova momčad.
– U ligi kakva je hrvatska mnogo toga zavisi o tome kako stvari počnu. Ako neplanirano izgubi jednu ili dvije utakmice momčad može ući u negativnu seriju u kojoj sve ide naopako. To se nama dogodilo prošle sezone kada smo imali dosta solidnih utakmica, ali smo rijetke pobjeđivali. Sada je situacija drugačija. Tako smo pobijedili Croatiju Sesvete na gostovanju, iako nismo odigrali ništa posebno. Lani nikako nismo uspjeli povezati dvije-tri dobre utakmice i zato smo se toliko mučili. To je primjetno i kod ostalih momčadi u ligi. Svi smo mi, osim Dinama i Hajduka, podjednake kvalitete, stvar je samo trenutka inspiracije.
Navijači se pitaju kakva će biti Terkešova, ali i inspiracija cijele momčadi sutra u Puli.
– Nadam se da će biti prava. Nikad na gostovanja nismo išli s velikim najavama, pa nećemo ni ovaj put. Idemo ne izgubiti, bod s Istrom značio bi da Puljani ostaju na dnu, a mi u sredini ljestvice. Naravno, da su očekivanja porasla nakon naših posljednjih rezultata, ali mi ne hodamo iznad zemlje. Znamo da se ne smijemo opuštati i s tim razmišljanjem putujemo u Puli.
Skromna najava za momčad koja je na posljednja tri gostovanja osvojila pet bodova.
– Ne treba zaboraviti da smo prije toga na gostovanjima stalno gubili. Naravno, onaj tko ne izgubi u Maksimiru ima se pravo nadati makar bodu u Puli. Tako mi razmišljamo, a otvori li se prilika za pobjedu još bolje. S tri boda osigurali bismo do kraja sezone stabilnu poziciju na ljestvici. A to je za svakog igrača veliki motiv.


 DVIJE ŽIVOTNE PRILIKE




U svibnju 2008. Terkeš je s 21 golom postao najbolji strijelac Prve HNL. Očekivao se nakon toga njegov transfer u neku od (naj)jačih europskih liga. Ipak, nakon ljeta, koje je ostavilo mnogo nejasnoća, Terkeš je ostao u Zadru. Kako danas zadarski napadač gleda na propuštenu možda i životnu priliku?
– Žao mi je što tada nisam otišao jer se takve prilike rijetko događaju, ako se uopće dogode. Slično je bilo kad sam jedne sezone u Zrinjskom zabio 13-14 golova. I tada se u medijima najavljivao moj odlazak u neki jaki klub, a na kraju sam završio u Interu iz Zaprešića. Ne želim o tim situacijama previše razmišljati jer se tada ne bih mogao koncentrirati na ono što se događa danas. Sve je to sada iza mene, ostao sam u Zadru u kojem mi uostalom nikad nije bilo loše.


 U INTERU NA DESNOM BOKU


Kad je iz Zrinjskog došao u Inter Terkeš se od napadača pretvorio u desnog bočnog.
– Takav je bio sustav kod Josipa Kuže. Inter je igrao u formaciji 4-4-2, a ja sam se kao bočni igrač stalno morao vraćati natrag. Kad sam došao u Zadar rekao sam da to više ne želim igrati. Ako ste me doveli da igram na desnom boku onda bolje da nisam ni dolazio. To sam rekao svima na Stanovima.


 NAJEFIKASNIJI U PRVOJ HNL


U Prvoj HNL Terkeš je u dresu Zadra postigao ukupno 36 golova i po tom je učinku najefikasniji igrač koji je u posljednja dva desetljeća igrao za Zadar. Dakako, da je Terkešu pomoglo i to što je na Stanovima već šestu sezonu. Priliku da toliko godina provedu u zadarskom dresu imali su tek rijetki. Neki od njih, poput Dalibora Zebića, Zvonimira Jurića i Tomislava Rogića, danas su članovi stručnog stožera, a ima i onih koji su aktivni igrači. U toj su skupini Jakov Surać i Ferdo Milin. Ukupno je Terkeš za Zadar postigao 58 ligaških golova čemu je dodao dva gola u Kupu. Dakle, točno 60 ili deset po sezoni.