Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Operacija kuka s 2,5 sata skraćena na 15 minuta

Autor: Jelica Farkaš

08.04.2010. 22:00
Operacija kuka s 2,5 sata skraćena na 15 minuta

Foto: Jelica FARKAŠ



Značaj ovih aparata u svakodnevnom radu od iznimne je važnosti jer omogućavaju brzu, točnu i kvalitetniju obradu pacijenata, istaknuto je u biogradskoj bolnici


Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru predstavila je jučer svojim donatorima medicinske aparate koji su nabavljeni zahvaljujući njihovim donacijama. Riječ je o operacijskom RTG uređaju sa C-lukom i ultrazvučnom uređaju-digitalnom kardiološkom kolor-dopleru, a koje su nazočnima prezentirali ravnatelj biogradske bolnice Branko Uhoda i kardiologinja Marina Nekić-Borčilo. Skupu su nazočili i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zadarske županije Dario Jurin, pročelnik za zdravstvo Zadarske županije Josip Kraljić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, te predstavnici tvrtki donatora.
 Kupnju medicinske opreme vrijedne 600.000 kuna omogućili su Grad Biograd, Zadarska županija, Tankerkomerc, T-mobile, Ilirija, Bure-Commerce, Gortan, Vrana, tvrtke Cenmar, Vodoinstalacija, HSTEC, Tehno, TCG Metalni lijev i Dalmar.
Značaj ovih aparata u svakodnevnom radu od iznimne je važnosti jer omogućavaju brzu, točnu i kvalitetniju obradu pacijenata. Tako primjerice rendgenski uređaj s C-lukom marke Arcadis varic zadovoljava i najzahtjevnije potrebe pri operativnim zahvatima na kostima, kazao je ravnatelj biogradske bolnice dr. Branko Uhoda.
– Kako se radi o digitalnom uređaju s dva monitora, on operateru omogućava u svakom trenutku vizualizaciju operativnog polja. Tako nam je primjerice za jednu operaciju kuka za koju nam je trebalo dva i pol sata, sada potrebno svega 15 minuta, kazao je dr.Uhoda.
Drugi aparat koji je od iznimne važnosti za bolnicu je ultrazvučni uređaj-digitalni kardiološki kolor dopler, koji će služiti za potrebe internističko-kardiološke ambulante u bolnici. Njegov rad i funkciju predstavila je voditeljica ambulante dr. Marina Nekić Borčilo.
– Radi se o takozvanom bazičnom defibrilatoru s optimalnim pacingom, najsuvremenijim aparatom čija će primjena imati značajan učinak na planu ultrazvučne internističko-kardiološke dijagnostike, rekla je Nekić Borčilo.