Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plaža Kolovare dobiva spasilačku službu

Autor: Elza Radulić-Toman

08.04.2010. 22:00
Plaža Kolovare dobiva spasilačku službu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mi smo dobili sve te plaže takve kakve jesu i nastojat ćemo ih urediti i oplemeniti onoliko koliko to budemo u mogućnosti za ovu sezonu, ali vjerujemo da ćemo za iduću još i bolje, rekao nam je Edo Duka iz Obala i Lučica, od kojega smo i saznali da neće biti naplaćivanja ulaznica niti za jednu od ovih gradskih plaža


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić je, kako je poznato, nakon što je Grad od Županije preuzeo za njih koncesiju, gradske plaže dodijelio na upravljanje gradskoj tvrtki Obala i lučice. Od ovoga tjedna to zaduženje je i praktično preneseno Obalama i lučicama, tvrtki koja će odmah i započeti pripremanje plaža za nastupajuću sezonu kupanja.
Naime, glavna je u ovome zapravo gradska plaža Kolovare, koja je dosad pod upravom Županije bila u koncesiji kod Hotela Zadar. Ta će plaža, kako to stoji i u gradonačelnikovu zaključku, biti tzv. uređena gradska plaža, a ostale plaže koje su u “paketu” dane na ovo zaduženje imaju status prirodnih plaža. Tako je tvrtka Obala i lučice zadužena i za prirodne plaže u Petrčanima, Diklu i onu na vrhu Puntamike kod nekadašnje Barakude.
Znači da će se posebno urediti i održavati plaža Kolovare, a ostale onoliko koliko to bude moguće. Između ostaloga, svi zatečeni ugostiteljski, trgovački ili sportski sadržaji koji su izvan djelatnosti ove tvrtke ipak će se kontrolirati tako da će se s njima regulirati ugovorni odnosi i to na vrijeme najdulje do kraja ove godine. Tako izričito stoji u navedenom zaključku gradonačelnika.
– Mi smo dobili sve te plaže takve kakve jesu i nastojat ćemo ih urediti i oplemeniti onoliko koliko to budemo u mogućnosti za ovu sezonu, ali vjerujemo da ćemo za iduću još i bolje, rekao nam je Edo Duka iz Obala i Lučica, od kojega smo i saznali da neće biti naplaćivanja ulaznica niti za jednu od ovih gradskih plaža. Plaže će biti otvorene za građane i turiste, svakodnevno čišćene i održavane, a svakako je bitno i što će se, uz ostale sadržaje, uvesti spasilačka služba koja će stalno dežurati da u slučaju potrebe može pružiti pomoć kupačima. Takva služba će se uvesti već u lipnju. Radi zaštite kupača od vanjskih “nasrtljivaca”, poput glisera i sličnih brzih i opasnih plovila, ova plaža će se i ograditi posebnim plutačama pa će se i kupači trebati držati samo unutrašnje strane od te fizičke međe.
Bit će na plaži Kolovare i na ostalim važnijim gradskim plažama još prije sezone potrebni i poneki građevinski radovi, a njih će, saznajemo, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, obaviti Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Zadra.