Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za prostor se bore i stanari inkubatora

Autor: Ante Vidović

08.04.2010. 22:00
Za prostor se bore i stanari inkubatora

Foto: Adam VIDAS



Za prazna mjesta natjecat će se i tvrtke Futuro i Adriatic propeleri, koji već imaju prostore u inkubatoru. Ove dvije tvrtke su svijetli primjer kako je Poduzetnički inkubator pomogao malim poduzetnicima u stavljanju posla na noge i pozicioniranju na tržištu. Tko će popuniti dva prazna mjesta odlučit će gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić na prijedlog komisije


 Trenutačno se u Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu nalazi petnaest od sedamnaest mogućih stanara. Tko će popuniti dva prazna mjesta odlučit će gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić na prijedlog komisije. Trenutačno se za prostore natječe šest tvrtki, kako kaže direktor Poduzetničkog inkubatora Perislav Zrilić i jedan od članova komisije. Ostali članovi komisije su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Zadra Alan Kociper i Viktor Grancarić.
Za prazna mjesta natjecat će se i tvrtke Futuro i Adriatic propeleri, koji već imaju prostore u inkubatoru. Ove dvije tvrtke su svijetli primjer kako je Poduzetnički inkubator pomogao malim poduzetnicima u stavljanju posla na noge i pozicioniranju na tržištu. Prvenstveno se ta pomoć odnosila na oslobađanje najamnine u prvoj godini poslovanja, a zatim je ona progresivno rasla. Sada u trećoj godini boravka plaća se trideset posto od najamnine, a puna najamnina trebala bi se plaćati u petoj godini, nakon koje poduzetnici moraju napustiti inkubator.
Tvrtka za izradu web stranica i digitalni tisak Futuro započela je svoje poslovanje u inkubatoru s tri zaposlena, a danas ih ima devet.
– Za sada ne razmišljamo o odlasku iz inkubatora. Nama je sada problem nedostatak prostora i konkurirat ćemo za slobodne prostore u inkubatoru. Mi smo kao i drugi u Poduzetničkom inkubatoru dobili dobar prostor po povoljnoj najamnini. Nije beznačajno kada vam netko u početku skine nekoliko tisuća kuna troška mjesečno. Sada, u trećoj godini plaćamo oko tisuća kuna najma, dok bi realna cijena bila tri tisuće. U četvrtoj godini naša najamnina će se udvostručiti, kaže direktor i vlasnik tvrtke Futoro Hrvoje Grandov.
Tvrtka za kompjutorsku optimizaciju, popravak i modifikaciju propelera Adriatic propeleri danas ima četiri zaposlenika, a počela je s jednim. Prethodnih godina uspješno su poslovali te da ih nije zaustavila recesija sad bi već bili prisutni i na stranim tržištima, konkretno u Španjolskoj.
– Samo da je ostati malo duže ovdje nego što možemo. Moramo priznati da su nam smanjivanjem cijena najma sa 50 na 30 kuna po metru četvornom svi izašli u susret, od gradonačelnika Zvonimira Vrančića do direktora Perislava Zrilića. Da je ostala stara cijena, pitanje je kako bi bilo petu godinu. Nama nedostaje prostora i već sada razmišljamo o tome što će biti za dvije godine kada ćemo morati napustiti inkubator. Naš plan je preseliti se u poduzetničku zonu Crno, ako sve bude u redu, kaže jedan od osnivača Adriatic propelera Ante Martinović.


 KRITIČNA GODINA




Poduzetnici koji su prije tri godine ušli u inkubator ne razmišljaju o njegovu napuštanju, iako su neki od njih prilikom ulaska 2007. godine prognozirali da će treća godina biti kritična zbog rasta troškova najamnine i drugih fiksnih troškova. Glavni razlog odluke ostanka u inkubatoru jest svakako pozitivna odluka Grada Zadra o smanjenju cijene najamnine s 50 na 30 kuna po metru četvornom.


 TREĆINA STANARA POSLUJE ODLIČNO


Direktor Poduzetničkog inkubatora Perislav Zrilić tvrtke u inkubatoru dijeli u tri kategorije.
– Imamo tvrtke koji posluju jako dobro, došli su dvoje-troje zaposlenih, a sada ih imaju jedanaest. Takvih je jedna trećina i oni se dobro snalaze čak i u ovim recesijskim vremenima. Zatim su tu oni koji rade slabije, ali se održavaju. Njih ima najviše. Najmanje je onih koji slabo posluju.