Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HVIDRA očekuje oslobađajuće presude generalima

08.04.2011. 22:00
HVIDRA očekuje oslobađajuće presude generalima


Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) istaknula je danas na izvještajnom saboru kako očekuje da će u petak Međunarodni sud u Haagu izreći oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Gotovini, Markaču i Čermaku, a za najavljena prosvjedna okupljanja branitelja ocijenjeno je da ulica nikad nije rješavala probleme.
Pred oko 140 izaslanika na 11. izvještajnom saboru HVIDR-e, koji je održan u dvorani “Zvonimir” Ministarstva obrane, govorio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, koji je rekao da je pred nama tjedan bitan ne samo za budućnost Hrvatske, nego i za prošlost te da vjeruje u oslobađajuće presude hrvatskim generalima.
Poručivši braniteljima da treba sačuvati dostojanstvo, kako su ga i do sada čuvali, ministar Ivić je rekao da nije protiv onih koji prosvjeduju, ali da ulica nikad nije rješavala probleme. Pri tom je kao pozitivan primjer naveo slučaj Purda.
Često čujemo da hrvatske branitelje zovu “povlastičarima i slično”, a jedina je njihova privilegija to što su imali priliku sudjelovati u stvaranju hrvatske države, rekao je Ivić upitavši zar je privilegija biti u kolicima, izgubiti dio tijela ili zdravlje. Dodao je da priče o povlasticama pričaju oni koji rat nisu vidjeli i koji strahote rata na svojoj koži nisu doživjeli.
Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić naglasio je da udruga, s oko 35 tisuća članova okupljenih u 105 organizacija, predstavlja respektabilnu snagu onih koji su stvarali i oslobađali Hrvatsku. Oni i danas budno bdiju nad svime što se događa, kao što je, na primjer, progon hrvatskih branitelja, rekao je Đakić i kao najvažniji primjer iznio slučaj Tihomira Purde. Ocijenio je da se u tom slučaju nije “išlo glavom kroz zid, nego se partnerski s vladom i ministarstvima pronašlo najbolje rješenje”.
Dugogodišnje suđenje našim generalima u Haagu privodi se kraju i to je vrijeme kada dolazimo do trenutka pitanja jesmo li svi mi zajedno bili u zločinačkom poduhvatu ili junaci Domovinskog rata, rekao je Đakić te podsjetio da je obrana odbacila sve što je stavljeno na teret hrvatskim generalima. Optimisti smo, poručio je, i govorimo da nema razloga za kaznu onih koji su branili i oslobađali teritorij Republike Hrvatske.
Za najavljena okupljanja hrvatskih branitelja povodom tih presuda rekao je da je ulica zadnje mjesto gdje se trebaju rješavati takvi problemi, a pogotovo zato što su sami generali Gotovina, Markač i Čermak poručili da im nije potrebna potpora na ulici, istaknuo je Đakić.
Iako pripadnici specijalne policije najavljuju mirni mimohod, mi ćemo na vrijeme vidjeti hoćemo li pozvati populaciju invalida Domovinskog rata kako bi i mi bili u tom mirnom mimohodu. Sačekajmo vidjeti kakva je pravednost i pravda Haaškog suda, zaključio je Đakić.
Na današnjem izvještajnom saboru HVIDR-e izaslanici su prihvatili izvješća tijela udruge te razmatrali program rada za ovu godinu.
Na skupu su nazočili i predstavnici drugih udruga iz Domovinskog rata, izaslanici Ministarstva obrane i MUP-a te drugi gosti.