Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Potraga za skutom

08.04.2011. 22:00


Boravak na Pagu iznova nam je otkrio skutu. Zanimanje za nju jako raste. Što je skuta, upita Ivan. Skuta, puina, provara, ricota, slatki bjelančevinasti ostatak nakon proizvodnje sira. Mediteranski okusni, prehrambeno visokovrijedan obrok.
Dijetni nadomjestak sredozemnoj prehrani bez masti i suvišnih kalorija za laktacijskog razdoblja ovaca, koza i krava od veljače do lipnja. Albumini i globulini, mliječne bjelančevine visoke hranidbene vrijednosti. U kućanstvima koja proizvode sir, skuta je temelj sredozemne prehrane od ranog proljeća do ljeta. Sadrži visoko probavljive bjelančevine s aminokiselinama i vitaminima topivim u vodi i neizostavan je dodatak u svakodnevnoj prehrani.
Skuta, kao namirnica u proljeće ide uz bok ribi, siru, zimskoj salati, šparogi, pužu i školjkama. Nakon obroka sa skutom piju se vrsna bijela vina: žutica, maraština, vugava, grk i žlahtina, a od slatkoga obvezno se poslužuju palačinke, punjene skutom.
U većini naših poljodjelskih seljačkih gospodarstava skuta se raspline i izgubi u sirutki, koja je inače bez masti, a bogata zaštitnim tvarima i bjelančevinama, pa kao visokovrijedna namirnica za ljudsku hranu nepovratno završi u svinjskom napoju.
Nakon sirenja preostalu sirutku je vrijedno prokuhati i ocijediti u krpi (gazi), pokupiti bjelančevinaste kristaliće i skuta je spravljena. Skuta je sve traženiji tržni proizvod, koja s dodatnim prihodima našim ovčarskim gospodarstvima za desetak posto smanjuje troškove proizvodnje sira. Skuta u sredozemnom vrijednosnom sustavu namirnica, kao njezina istaknuta znamka, mora zauzeti jedno od vodećih mjesta, kako u našim kućanstvima, tako i u turističkom ugostiteljstvu.
Vaš Bage