Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šarić: Kako se moglo dogoditi da KK Zadar ne plati 2 milijuna kuna poreza?

08.04.2011. 22:00
Šarić: Kako se moglo dogoditi da KK Zadar ne plati 2 milijuna kuna poreza?


Što su radili Porezna uprava i Financijska policija, zar nije njihov posao da vode računa o naplati poreza iz kojih se puni proračun?, pitao je vijećnik SDP-a Svetko Šarić
Kako se moglo dogoditi da u proteklih pet godina KK Zadar nije platio preko dva milijuna kuna poreza? Što su radili Porezna uprava i Financijska policija, zar nije njihov posao da vode računa o naplati poreza iz kojih se puni proračun?, pitao je na Aktualnom satu jučer održane Sjednice Županijske skupštine vijećnik SDP-a Svetko Šarić kojem je župan Stupe Zrilić odgovorio kako će pitanje uputiti onima na koje se odnosi.
120.000 kuna za priključak na vodu
– Gubici u sustavu vodovodne mreže jedinica lokalne samouprave donekle će se smanjiti nakon završetka izgradnje Istočnog i Zapadnog vodovodnog pravca. Da bi se gubici smanjili potrebno je investirati u izmjenu cijevi, a to će ići onoliko brzo koliko budemo imali sredstava, rekao je župan Zrilić odgovarajući na pitanje Dražena Perice (HSS) koji je upozorio kako su gubici negdje i do 80%.
Pericu je zanimalo i što je s vodovodizacijom podvelebitskog kraja.
-Tribanj Krušćica nije priključna na mrežu, u Starigradu-Paklenici i Selinama su priključeni pojedini dijelovi. Od građana koji imaju svu potrebnu dokumentaciji traži se od 57.000 do 120.000 kuna za priključak na mrežu, rekao je Perica.
Dušan Oluić (DPS) je zatražio da Skupština svaka tri mjeseca raspravlja o izviješću o poslovanju gospodarskih subjekata i prijedlogu mjera gospodarskog oporavka, no župan mu je odgovorio kako Županija takvih podataka za tromjesečna razdoblja nema.
– Imamo organizirane Obrtničku i Gospodarsku komoru koje obrađuju te podatke. Teško je postići da se tromjsečno vrše analize, bilo bi dobro kad bi to bilo moguće, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva nisam siguran da je moguće, rekao je Zrilić.
Oluić je ustvrdio i kako je Obrovac u županijskoj Razvojnoj strategiji „minorno zastupljen” i upitao ima li temeljem Strategije prostora da se budućim investitorima ponudi investiranje u Obrovcu i da se povuku sredstva iz fondova EU.
-Nema ni jednog projekta s terena koji se ne uklapa u ciljeve postavljene u Razvojnoj strategiji, a u to spadaju i razvojni projekti na području Obrovca. Razvoj se neće dogoditi samo kroz aktivnosti Županije, nego i države i lokalne samouprave. Tamo se pripremaju projekti koji će donijeti razvoj i zapošljavanje. Obrovac ima perspektivu, zaključio je župan.
Uskoro dva nova ginekologa
Odgovor na pitanje Željka Šoše (HDZ) dati će Hrvatski zavod za zapošljavanje, rekao je župan Zrilić svojem stranačkom kolegi kojeg je zanimalo hoće li se pred vijećnicima naći Analiza stanja mladih na tržištu rada koja je predstavljena na Sajmu poslova. Dušku Vidovu župan je obećao kako će od Općine Kali tražiti odgovor na pitanje zbog čega na izgrađenoj priključnoj cesti prema Batalaži stoji znak zabrane prometovanja.
U ime grupe građana iz Selina, Svetko Šarić (SDP) je zatražio da se osigura nesmetan prilazak moru u naselju Provalija koje priječi koncesionar uzgajivač školjki „Dagnja” d.o.o., na što je župan Zrilić rekao kako je ta tvrtka već izvršila financijska ulaganja na lokaciji, te kako će pokušati naći rješenje koje ne bi bilo na štetu ni korisnika koncesije, niti građana.
Ljubica Budan (SDP) izrazila je nezadovoljstvo pisanim odgovorom kojeg je dobila na pitanje vezano uz prekid radova na izgradnju Poliklinike.
-Dobila sam odgovor od četiri rečenice, žao mi je što se tome pridaje tako malo pozornosti. Iziritirala me je rečenica u kojoj stoji da je nadzor cijelo vrijeme bio prisutan. Zanimalo me je hoće li nadzorni organ snositi posljedice, a danas me zanima koliko je nadzor plaćen i hoće li institucije nešto poduzeti?, rekla je Budan koju je zanimalo i hoće li se u okviru Opće bolnice oformiti Odjel za onkologiju.
Župan Zrilić se s SDP-ovom vijećnicom složio u stavu da bi Odjel za onkologiju trebao biti prebačen u Opću Bolnicu, a dodao je kako u slučaju Poliklinike stranka u ugovoru nije Županija.
-Nismo mislili omalovažiti temu, ali nemamo više podataka. Tražit ćemo od Ministarstva da nam daju više podataka, pa i o tome kakva je uloga nadzora u tom slučaju, kazao je Zrilić.
U što će se uložiti sredstva od naplate koncesija za ambulante koje nisu u sustavu Doma zdravlja i hoće li biti više ginekologa, pedijatara i stomatologa, željela je znati Nevena Petani (SDP) kojoj je župan odgovorio kako se taj novac prema planu ulaže u zdravstvenu zaštitu, te kako će uskoro specijalizaciju završiti dvoje ginekologa.