Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pažani priredili bogat uskrsni doručak

08.04.2012. 22:00
Pažani priredili bogat uskrsni doručak


U organizaciji Grada Paga i restorana „Na Tale”, na Uskrs je u velikoj dvorani Kneževog dvora priređen uskrsni doručak s dvadesetak jela, a sve je bilo besplatno


U organizaciji Grada Paga i restorana „Na Tale”,  na Uskrs je u velikoj dvorani  Kneževog dvora priređen uskrsni doručak s dvadesetak  jela, a sve je bilo besplatno. 
Među ostalim, bila je ponuđena fritaja sa šunkom i  šparogama, rižoto od šparoga i sušene ovčetine, rižoto  s pršutom, kaduljom i  paškom skutom, paška janjetina pečena na ražnju,  njoki u umaku od šunke,  šparoge i skute, uskrsna salata, svježa skuta, zapečeni  slani štrukli sa svježim sirom  i skutom, pita od paške skute  i vina s Paga. Uskrsni doručak sponzorirali su „Paška  sirana”, Market „Lorenco”,  Vinarija „Vina otoka Paga”,  klub „Vanga” i TO „Flak”.
–       Ovo je treća godina kako  organiziramo uskrsni doručak i to je lijep događaj i za  domaće ljude, a osobito za  strance koji mogu probati  neke od najboljih domaćih  specijaliteta. Uvijek se trudimo obogatiti jelovnik, tako  da smo ove godine imali više  jela od sezonskih namirnica,  divljih šparoga ubranih na  Pagu i od paške janjetine, a  reakcije su bile izvrsne, rekao je Frane Valentić, vlasnik restorana „na Tale”.
U velikoj dvorani  Kneževog dvora održavala  se i izložba „Od starog do  novog grada Paga” koja je u  organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag otvorena za Dan grada. Oko tri  stotine posjetitelja s velikim  je zanimanjem razgledalo fotografije nekih od najvažnijih dokumenata iz povijesti  Paga, među ostalim prijepis  povlastica iz Bule kralja Bele  IV. kojom je 1244. godine  Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada.
Na  izložbi su prikazane i povelje  kralja Ludovika Anžuvinskog i kralja Sigismunda kojima Pagu potvrđuje pravo  na vlastitu upravu. Izloženi  su i crteži srednjevjekovnog  vijećnika Velikog vijeća Paga, paškog alkara i streličara  koje je izradila prof. Martina  Brčić. Vjernici su sudjelovali  u tradicionalnoj procesiji kojom se rubnim dijelom stare  jezgre Paga nosi Svet Križ,  vrijedna relikvija iz 13. stoljeća.
Procesiju i misu na  Uskrs predvodio je paški  župnik don Igor Ikić. U Pagu  se četrnaest mjeseci čekalo  na višednevnu kišu, a pala je  upravo na uskrsne blagdane  kada nikome nije trebala. Uz  kišu, puhala je i jaka bura što  je umanjilo ljepotu uskrsnih  blagdana.
Od petka do nedjelje temperatura zraka se  spustila za petnaestak stupnjeva što je za turiste bilo  neugodno iznenađenje. U  petak je bilo sunčano i mnogi  su šetali plažama ili se vozili  biciklima, no u subotu je  padala kiša i morali su ostati  u hotelima.
Zbog lošeg vremena mnogi turisti su skratili planirani boravak u Pagu.  Oni koji su ostali mogli su  uživati u domaćim specijalitetima koji su se nudili u  restoranima, a mlađi su se  mogli zabaviti u klubovima.