Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kateheze na Forumu i na Meladi

Autor: Šime Ćurko

08.04.2013. 22:00
Kateheze na Forumu i na Meladi

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadar se pridružio zajednici od 10.000 mjesta diljem svijeta na kojima se u vazmenom vremenu ove godine organizira navještaj Isusa Krista na trgovima


Misije po trgovima u kojima članovi Neokatekumenskog puta navješćuju evanđelje po trgovima gradova započele su 7. travnja i u Zadru, na Forumu i na Meladi (parkiralište u Ulici Benka Benkovića). Time se Zadar pridružio zajednici od 10.000 mjesta diljem svijeta gdje se u vazmenom vremenu ove godine organizira navještaj Isusa Krista na trgovima.
Misije su počele molitvom večernje, uslijedila su potom iskustva dvaju bračnih parova te kateheza. Bračni parovi svjedočili su o snazi Božjeg zahvata u njihovim životima. Osim prvog susreta, program se nastavlja i kroz iduće susrete u četiri vazmene nedjelje, svaki put u 18 sati na oba mjesta. Po programu 14. travnja govoriti o pitanjima “Tko si ti? Zašto živiš? Koji je smisao tvog života? Jesi li sretan?”, 21. travnja o navještaju spasenja u Isusu Kristu, 28. travnja o kerigmi, tj. o navještaju evanđelja i pozivu na obraćenje, a na posljednjem, petom, susretu 5. svibnja o pitanjima “Što je to Crkva? Koje je tvoje iskustvo Crkve? Bi li želio da ti pomogne jedna kršćanska zajednica?”
Neokatekumenski put počeo je godine 1964. među barakašima u Madridu u Španjolskoj, pod utjecajem Drugoga vatikanskog sabora (1962. – 65.). Inicijatori Neokatekumenskog puta su španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernandez, a kasnije im se pridružio o. Mario Pezzi. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Statut Neokatekumenskog puta konačno je odobren u lipnju 2008. godine u Rimu.