Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šime Fantela i Igor Marenić otvaraju sezonu u Hyeresu

Autor: Zrinka Grancarić

08.04.2013. 22:00
Šime Fantela i Igor Marenić otvaraju sezonu u Hyeresu


Imamo tri regate za pripremu za glavni dio sezone, za ljeto, to su nam Hyeres, Garda i Medemblik – kaže Igor Marenić


Dva su olimpijska ciklusa iza posade Šime Fantela/Igor Marenić. Od 2005. do 2008. Šime i Igor dali su naslutiti da su velike stvari pred njima. Tada vrlo mlađahna posada ustalila se u svjetskom topu deset klase 470 i prvi put nastupila na OI, u Kini 2008. Niska rezultata koju su ostvarili od 2009. do 2012. bila je čudesna – tri naslova europskih prvaka, svjetsko zlato i tri svjetske bronce, vrlo blizu olimpijskog odličja su ostali u Weymouthu, na šestom mjestu, što je najbolji hrvatski rezultat svih vremena na OI u klasi 470., odnosno treći hrvatski rezultat uopće u svim disciplinama na OI. Put prema Riju Fantela i Marenić, sad u najboljim jedriličarskim godinama, otvaraju u Hyeresu, gdje 22. travnja počinje četvrta regata Svjetskog kupa 2013.
– Stigli smo u Hyeres gdje ćemo odraditi pripreme do početka regate. Kući smo se više koncentrirali na kondicijske pripreme, sad pažnju usmjeravamo na more. U Hyeresu će kao i uvijek biti velika flota dvojaca, svi dolaze, uz neka nova mlada lica… davno je to bilo kad smo se mi prvi predstavili u Hyeresu ha, ha više od deset godina… – nasmijao se Šime Fantela.
Svjetski kup u Hyeresu krajem travnja, regate Europskog kupa u Italiji i Nizozemskoj u svibnju, Europsko prvenstvo u Italiji u lipnju, Mediteranske igre u Turskoj krajem lipnja i početkom srpnja, te Svjetsko prvenstvo u kolovozu u Francuskoj izazovi su koji očekuju Šimu i Igora.
– Imamo tri regate za pripremu za glavni dio sezone, za ljeto, to su nam Hyeres, Garda i Medemblik. A onda dolazi ono glavno. Branimo titulu europskih prvaka, na Mediteranskim igrama 2009. u Pescari bili smo srebrni, prošla četiri svjetska prvenstva uzeli smo medalje… Letvica je visoko – kaže Igor Marenić.
Na Svjetskom kupu u Palma de Mallorci prošloga tjedna muška flota klase 470 brojila je 68 posada, a prvo mjesto je odnio olimpijski pobjednik, Australac Mat Belcher, s novim flokistom Willom Ryanom.