Vozni red Komisije

Slika korisnika admin

MMF u šestoj godini recesije predviđa pad BDP-a 0,6 posto, a ministar financija Linić zbog prilagodbe zahtjevima Europske komisije da se deficit ove godine smanji za 2,3 posto BDP-a, korigira očekivanja rasta - na optimističnu nulu! Nimalo optimistično za građane, a i za vladajuće.

To da se moraju graditi pruge iako neki vlakovi ne voze, ali hoće u budućnosti, danas malo koga umiruje jer kriza predugo traje da bi bilo kakvo novo rezanje bilo prihvaćeno s podrškom, bez obzira na to je li to jedini izlaz. I bez obzira na činjenicu da „vozni red" određuje Europska komisija!

Nedavno je premijer Milanović prilikom usklađivanja sa zahtjevima Europske komisije i smanjenjem deficita za 1,9 posto BDP-a uvjeravao javnost kako je sve stvar pregovora i dogovora i da neće dozvoliti da se oštrim rezovima ubije svaki rast, a sada se ipak procjenjuje da treba poslušati preporuke Komisije za daljnjim smanjenjem deficita za 0,4 posto BDP-a.

Smanjenje deficita za novih milijardu i 300 milijuna kuna čarobirat će Linić na prihodovnoj strani za 700 milijuna kuna i na rashodovnoj za 600 milijuna kuna. Ceh bi trebali platiti i menadžeri u javnim poduzećima smanjenjem plaća, ali i građani jer bi prihodi trebali rasti od trošarina na gorivo i od naknada telekomunikacijskim tvrtkama.

Auta i telefona, što je još jedan hrvatski paradoks, mnogi se teško odriču unatoč žalopojkama kako se teško živi, no svejedno očekivani pad potrošnje ipak će se odraziti na ionako jadno gospodarstvo pa se čini kako je Milanovićeva vlada stjerana u kut.

Kada se na loše gospodarske prognoze ove godine, a i predviđani slabašni oporavak iduće godine nalijepe i afere Merzel i Sabo koje tresu vladajuću stranku, nije teško zaključiti kako će SDP proći kod birača i kako će mu biti teško postaviti se u aktualnoj kampanji za Europski parlament. Čime će zadiviti i pridobiti birače? Kako će pričati o poštenju, rastu gospodarstva, zapošljavanju, investicijama kad ih stvarnost demantira?

Na stranu to što se, kako reče premijer, kad je riječ o najnovijim aferama radi o pojedincima koji su sjedili u Predsjedništvu SDP-a, na stranu i to što se hrvatsko gospodarstvo počelo devastirati i prije nego je Kukuriku koalicija došla na vlast, iako su europski izbori svima je jasno da će oni biti prva prilika da birači o vladajućim kažu svoje.

Očekivani spasonosni novci iz europskih fondova sporo cure, investitori još zaobilaze zemlju, broj nezaposlenih raste, mladi obrazovani ljudi se u očaju grabe za jadnih Mrsićevih 1.600 kuna, stariji su zbog malih mirovina, a i stanja u zdravstvu doslovno zabrinuti za golu egzistenciju, a oni koji rade su u strahu da sutra neće raditi... I to nije sve nego se stranci poštenih namjera još „nakalemilo" i nepoštenje!

Nimalo laka situacija za Milanovića kojemu trenutačno ne može biti nikakva utjeha to što je šef HDZ-a Karamarko, po anketama već dugo najnepopularniji političar, a i spominjane zatečene HDZ-ove kosture iz ormara, glasači su odavno pokopali.

Kada bi premijer htio slušati dobronamjerne kritike čuo bi kako je u donošenju važnih odluka i političkih presuda često u nekom neodlučnom zakašnjenju. A najgore mu je zapravo što stalno kasni i prizivani rast BDP-a, a ne prihvaćaju se obećanja na duge pruge, već svi žele u brzi vlak za oporavak!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno