Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

FESTIVAL ZNANOSTI Boje na nebu, zemljovidima i zastavama

09.04.2019. 09:11
FESTIVAL ZNANOSTI Boje na nebu,  zemljovidima i  zastavama


Prvi dan Festivala znanosti prošao je u nizu događanja,  počevši od klasičnih predavanja, preko prezentacija, pa do izložbi i  predstava. Gimnazija Franje Petrića ugostila je prof. Josipa Faričića koji  je učenicima ove škole pojasnio ulogu boja u geografiji. Inače, boje kao  takve tema su ovogodišnjeg Festivala znanosti.
Zašto more i nebo prikazujemo plavom bojom? Simbolika boja u  kartografiji i geografiji, bio je naslov Faričićeva predavanja. Profesor  nam je pojasnio zašto je to tako.
– Zbog toga što je to rezultat raspršivanja sunčeva zračenja u tom dijelu spektra. Uz pojašnjenja smo razmotrili i opću simboliku boja, a  onda i primjenu boja na geografskim kartama pri čemu je uvijek važno  voditi računa o tome da su boje doista važno izražajno sredstvo  na kartama, ali da je tumačenje njihova značenja  vrlo važno jer može dovesti  i do zablude. Naprimjer, uvriježeno je na kartama visinske razrede prikazivati skalom boja od zelene prema smeđoj, pa čak i ljubičastoj i onda se može pomisliti vezujući zelenu boju uz vegetaciju kako su svi zelenom bojom prikazani prostori zapravo prostori prekriveni vegetacijom, a oni zapravo prikazuju nizine. A te nizine mogu biti prekrivene  ledom ili biti pustinjski prostori. Tako da je bilo i šaljivih situacija u razredu jer su se učenici i sami povjerili da su nekada znali improvizirati  svojim odgovorima pred geografskom kartom ,da se u nekom prostoru  zato što je zelena boja uzgajaju žitarice, a zapravo je to prostor pustinje  ili leda.


Popularizirati znanstvena postignuća
Dakle, jako je važno voditi računa o tome da je moguće primjenjivati  boje da bi se diferencirale boje, s obzirom na intenzitet i slično i da su  onda upečatljivi kartografski sadržaji i onda omogućuju interpretaciju  karata, istaknuo je Faričić napomenuvši kako su učenici dobro reagirali  i bili zainteresirani, te je komunikacija bila izvrsna.
– Nadam se da sam ih uspio bar dijelom motivirati za tu temu, što je  zapravo i cilj Festivala znanosti da se populariziranju znanstvena postignuća u širokom rasponu populacije, od djece vrtićke dobi pa do  odraslih, s obzirom na to da rezultati istraživanja znanstvenika i primjene znanstvenih istraživanja ne bi trebali ostati samo unutar nekakvih  zidova ili okvira znanstvene zajednice već bi trebali biti Iako inicirani sa  što širom populacijom, kazao je Faričić.
I Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje pridružila se Festivalu znanosti s bogatim programom. Sve je počelo jučer scenskom igrom "Dugine boje", za koju je tekst napisala Marta Jednaković, učenica 4.a razreda, a nositeljice aktivnosti su bile učiteljice Sandra Tomić i Martina  Čulina. U holu škole postavljena je izložba "Kontrast boje prema boji –  osnovne i sekundarne boje". Nakon malog odmora uslijedila je prezentacija prof. Snježane Stanin "Kako nastaje boja" , a potom su učenici 3. d razreda učiteljice Katarine Markulin izvodili pokuse na temu "Kako  nastaje duga".  Održana je i radionica "Boje u geografiji", u sklopu koje  su učenici 6. e razreda i prof. Lidija Ivin crtali karte i isticali važnost boje u kartografiji, izrađivali plakate, te priredili malu izložbu u holu škole.


U bojama godišnjih doba
Učenici 4. c razreda su s učiteljicom Gordanom Šarić napisali razrednu pjesmaricu "U bojama godišnjih doba". Također, održana je radionica "Zastave svijeta", prilikom koje su učenici crtali razne zastave  država koje su učili, te su raspravljali o njihovim bojama i simbolima.
– Sve aktivnosti priređene su u suradnji nastavnika i učenika, pri  čemu moram naglasiti kako su se učenici rado odazvali. Puni su ideja,  te su jako dobro surađivali u svemu, kazala nam je prof. Snježana Stanin, nositeljica aktivnosti u sklopu programa Festivala znanosti u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje.