Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IZBORI ZA EU: HDZ-ova lista bez ijednog Zadranina

09.04.2019. 10:10
IZBORI ZA EU: HDZ-ova lista bez  ijednog Zadranina


Iako Plenković kaže kako je HDZ-ova lista za EU parlament  "snažna i kvalitetna", javna je tajna da su mnogi HDZ-ovci njome razočarani, a najveće nezadovoljstvo navodno vlada u Županijskoj organizaciji u Zadru.
Naime, opće je poznata stvar da je županijska organizacija ta koja na  parlamentarnim izborima donosi najviše mandata stranci ili je pak  među onima koji donose najveći postotak glasova. To je i jedan od razloga zašto je ovdašnji HDZ, nakon zagrebačkog, najjača županijska organizacija u Hrvatskoj, zbog čega je oduvijek i uživao posebnu pažnju vrha  stranka, osobito pri krojenju lista za izbore.
Zadrani su oduvijek imali jedan od najboljih tretmana pri odabiru  kandidata jer je vrh stranke znao cijeniti broj glasova kojih su im donosili  na izborima, pogotovo parlamentarnim. O tome kazuje i podatak da  Županijski odbor HDZ-a u ovom trenutku u Saboru ima čak tri zastupnika, što znači da je i Plenković svjestan značaja zadarskog HDZ-a za osvajanje birača.


Lokalno rukovodstvo bez komentara
Međutim, lista za izbore za Europski parlament skrojena je bez Zadrana, a neslužbene informacije iz stranke kažu kako su do zadnjeg trenutka na listu "gurali" predsjednicu zadarske organizacije Mladeži HDZ-a,  Natašu Barišić. Lista je ipak predana bez nje te je lokalni HDZ, unatoč  broju glasova kojih donosi stranci, ovoga puta zanemaren.
Da su teško primili ovakav popis za Bruxelles bez ikoga iz županijske  organizacije kazuje i podatak da apsolutno nitko iz njenog i rukovodstva  Gradske organizacije nije htio razgovarati na ovu temu. Nismo dobili čak  ni odgovor mailom od Gradskog odbora s barem par kurtoaznih rečenica kojima bi poručili kako ipak nisu nezadovoljni ovakvom listom.
Neki se članovi u Zadru, naime, pravdaju time kako je na listi za Europarlament teško pokriti sve županije, no tim je čuđenje veće zna li se da  su na listi kandidati iz županija koje su HDZ-u ipak donosili manje glasova nego zadarska.


HDZ-ov "mladi  lav"
Naime, pravdajući svoju listu kao kvalitetnu, Plenković je  nakon predaje lista ovoga ponedjeljka medijima izjavio kako ona nije "izmišljena iz  prsta predsjednika stranke". Tada je već znao za nezadovoljstvo dijela  članstva, kao i prigovore da na listi zapravo nema jakih imena. Stoga je i  javnosti, ali prije svega članstvu, poručio:
– HDZ odabrao je izrazito snažnu i kvalitetnu listu kandidatkinja i kandidata na kojoj se nalaze i dvije aktualne zastupnice u Europskom parlamentu, troje zastupnika u Hrvatskom saboru, dva izrazito uspješna i aktivna župana, Šibensko-kninske i Brodsko-posavske županije, te još četvero kandidata koji su sjajni u svojim karijerama i područjima te verzirani u europskim politikama", kazao je Plenković nakon predaje liste.
Najintrigantnija je njegova opaska kako su "svi kandidati bili kandidati  županijskih organizacija ili zajednica" te je ona u demokratskom procesu jednoglasno usvojena.
I dok su mnogi začuđeni odabirom mladog Karla Resslera za nositelja  HDZ-ove liste, Plenković u njemu očito vidi najbolje  rješenje, što i nije  čudno znamo li da je ovaj HDZ-ov "mladi lav" Plenkovićev savjetnik i autor stranačkog programa za europske izbore.
No, upravo to je i zamjerka na koju su nam neslužbeno skrenuli  pažnju i neki zadarski HDZ-ovci smatrajući kako je na listi zapravo previše Plenkovićevih uzdanica, odnosno malo karizmatičnih imena koji  mogu privući birače.




Tko je sve na listi?
Nositelj liste je Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a nakon  njega na listi su aktualna članica EU parlamenta  Dubravka Šuica, saborski zastupnik Tomislav Sokol, potom EU parlamentarka Željana Zovko, saborska zastupnica  Sunčana Glavak, zastupnica u Saboru Marijana Balić, župan Šibensko-kninske  županije Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan  Adanić.