Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

“KORJENITE PROMJENE” U županiji obrađeno samo 10 posto poljoprivrednih površina

09.04.2019. 12:28
“KORJENITE PROMJENE” U županiji obrađeno samo 10 posto poljoprivrednih površina


Savjet za poljoprivredu SDP-a Zadarske županije održao je konferenciju za novinare pod nazivom "Mjere za korjenite promjene u poljoprivredi"  na kojoj su govorili predsjednica ŽO-a, Renata Sabljar Dračevac, predsjednik Savjeta Goran Perović Mungos te županijska tajnica Radoslava  Gregov.
Sabljar Dračevac naglasila je da  žele progovoriti o hrvatskoj poljoprivredi iako su pred izborima za EU parlament te njihova organizacija  sudjeluje u svim aktivnostima vezanim za te izbore, a pripremaju se i  za lokalne:
– Nedavno smo osnovali tri savjeta, a osobito nam je značajan Savjet za poljoprivredu koji ima novog predsjednika, Gorana Perovića, poznatijeg kao Mungosa. A govoriti ćemo i o obrocima u školi – najavila je Sabljar Dračevac.
Perović je pak naglasio kako upis zemljišta u ARKOD, sustav evidencije zemljišnih parcela, pokazuje da se u Zadarskoj županiji koristi 17.843 hektara poljoprivrednih površina na 34.739 arkodnih parcela:
– Od spomenute površine na oko 6.000 hektara su trajni nasadi, na 1.000 hektara evidentirana je proizvodnja povrća, a sve ostalo su livade  i pašnjaci. Upis u ARKOD sustav obavljali su djelatnici nekadašnjeg Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a sada Hrvatske poljoprivredne komore te Hrvatske poljoprivredne agencije i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovo je podatak iz 2011. godine objavljen u jednom dnevnom tiskanom listu. Iz navedenih podataka može se zaključiti da se 2011. godine koristilo tek  nedostatnih ispod 18 posto sveukupnih obradivih površina – naglasio je  Perović, dodajući da se "varamo ako mislimo da ne može biti gore":
– Godine 2018. statistika govori da od ukupnih 100.000 hektara poljoprivrednih površina Zadarske Županije tek je nešto neznatno više od 10  posto obrađeno i donekle svrsishodno. U ličkom području taj postotak  daleko je ispod 10 posto, kao i obrađene poljoprivredne površine na  otocima. Žalosti uvid u Žegarsko polje koje leži na vodi, a u potpunosti  je neiskorišteno i devastirano. Aktualna hrvatska Vlada, a i Županijska  uprava Zadarske županije, ne poduzimaju adekvatne strateške mjere  aktiviranja poljoprivredne proizvodnje – kazao je Perović, dodajući kako ne postoje održivi strateški projekti koji će odgovoriti na pitanje  održivog razvoja poljoprivredne proizvodnje:
– Sve se svodi na parcijalni pristup rješenju, a u mnogim slučajevima  pogoduje se pojedincu i pojedinim grupacijama. Puna su usta hvale  vladajućih o aktualnom sistemu navodnjavanja Baštice pod radnim nazivom SN Baštica 2. faza- Smilčić i SN Lišansko polje. S takvom brzinom i efikasnošću navodnjavanja poljoprivrednih površina taman do  kraja ovog stoljeća uspjet ćemo objediniti sve ukupno navodnjavanje  Ravnih Kotara, a onda bi mogu krenuti navodnjavanje Ličkih i otočkih  polja – zaključio je Perović.
Radoslava Gregov ukazala je na stanje sa školskim obrocima koje nije  zadovoljavajuće, te postoji i nesrazmjer u obrocima kojih plaćaju roditelji i onih koji su subvencionirani i stoga slabije kvalitete.