NJEMAČKI DOBROČINITELJI U deset godina u Njemačkoj udomljeno 2.400 pasa iz Zadarskog azila!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pomažu skloništu za napuštene životinje u Zadru
Pomažemo koliko možemo, prije svega jer nam je žao što napuštene životinje u Hrvatskoj nemaju status kakav imaju one u Njemačkoj, kazala je Claudia Kohler, predsjednica Udruge Ensame Pfoten Zadar
Udomljavali su se svi psi neovisno o starosti, boji i veličini

Zahvaljujući njemačkim dobročiniteljima koji već više od 10  godina pomažu Zadarskom azilu pri udomljavanju pasa, ali raznim donacijama (hrana, građevinski materijal za obnovu psećih kućica, šljunka,  i dr.), azil kapaciteta do 300 pasa u mogućnosti je periodički udomljavati  nove. Naime, humanitarne njemačke udruge kojima je primarni cilj zrbinjavanje napuštenih pasa i mačaka, godišnje su iz Zadarskog azila  znale preuzimati znatan broj ljubimaca te ih potom udomljavati u Njemačkoj. Na taj način bi Zadarski azil ponovno bio u mogućnosti primiti  nove napuštene pse.

Einsame Pfoten Zadar, nova udruga

O tim dobročiniteljima "iz sjene" popričali smo s volonterkama iz Zadarskog azila, ali i s predsjednicom udruge koja trenutno pomaže Zadarskom azilu.

- Vox Animalis e.V. je udruga koja je 10 godina financijski skrbila za pse  u azilu (u obliku donacije hrane, veterinarske skrbi, čipiranja i cjepiva) i  udomljavala ih u Njemačkoj. Prošle godine u listopadu, odlučili su da  nam više neće dalje pomagati i iz tog razloga od listopada prošle godine  nismo niti udomljavali pse u Njemačku, niti smo mogli primati nove pse  u azil, ispričale su volonterke Zadarskog azila dodavši kako, nažalost, ne  mogu reći koliko pasa godišnje odlazi u Njemačku jer su one tek nedavno preuzele azil.

- Znamo da je transport bio jednom mjesečno, udomljavali su se svi  psi neovisno o starosti, boji i veličini i moglo je ići samo onoliko pasa za  koje se našao stalni ili privremeni dom. Na društvenoj stranici Zadarskog  azila mogu se putem fotografija pratiti naši sretno udomljeni psi, kazale  su volonterke dodavši kako im odnedavno pomaže nova njemačka  udruga, Einsame Pfoten Zadar.

Većina pasa pronađe dom u Njemačkoj

Kontakrirali smo i Claudiu Kohler, predsjednicu Udruge Ensame Pfoten Zadar iz grada Mainaschaffa (Njemačka), koja je kazala kako su  odlučili pomoći Zadarskom azilu jer znaju da je napuštenih životinja  mnogo, a da su kapacitetom ograničeni.

- Posljednjih 10 godina, jedna njemačka organizacija brinula se i pomagala Zadarskom azilu, međutim, prekinuli su suradnju u listopadu  2018. godine. Javili smo im se i odlučili započeti suradnju jer imamo jako  puno donatora putem društvenih mreža, a znali smo da je Zadarskom  azilu pomoć prijeko potrebna. U Njemačkoj su humanitarne udruge za  pomoć životinjama jako dobro umrežene, kao i donatori, i zaista sve  funkcionira na zavidnoj razini. Donatori nam ponajviše pomažu oko nabavljanja građevinskog materijala za bokseve, šljunka, hrane za pse, vode i dr., kazala je Kohler naglasivši kako bez vjernih donatora ne bi mogli  sve navedeno osigurati.

Psi moraju biti čipirani, cijepljeni i kastrirani

- Smisao Zadarskog azila uvijek uvijek je bio udomljavanje. Neki psi bi  ga uspjeli pronaći u Zadru/ Hrvatskoj, međutim većina ih, nažalost, ne  pronađe. Zato pokušavamo što više njih dovesti u Njemačku gdje potom  vrlo brzo pronađu nove vlasnike, udomiteljske domove, ili budu  smješteni u njemačko sklonište ili npr. u neke od udruga lovačkih pasa,  objasnila je Kohler dodavši kako svi psi koje Ensame Pfoten Zadar uzima  moraju biti čipirani, cijepljeni i kastrirani.

- Od našeg veterinarskog ureda imamo dopuštenje periodički dovoditi  određeni broj pasa, uz uvjet da su testirani na bolesti, posebice mediteranske. Iz svega ovog očigledno je koliko svaki pas zapravo košta azile ili  udruge prije nego pronađe novog vlasnika, kazala je Kohler uputivši pritom apel svim Zadranima.

- Nadamo se da će nam i stanovnici Zadra pomoći da se smanji broj  napuštenih pasa u Zadarskom azilu. Ma, samo da su vlasnici odgovorniji  te da kastriraju svoje kujice, zadarsko sklonište ne bi više moralo patiti  pod „poplavama“ štenaca koje volonterke svako malo pronađu diljem  grada ili županije, ili pak u kartonskim kutijama odmah pored skloništa,  rekla je Kohler.

Dobrobit životinja

Udruga Einsame Pfoten Zadar e.V. tek je prije mjesec dana dobila dozvolu za udomljavanje pasa iz Zadarskog azila i u tom periodu uspjeli su pronaći dom za njih 11.  Međutim, udruga Vox Animalis v. e. koja je punih 10 godina pomagala Zadarskom  azilu (do listopada 2018.), svaki je mjesec udomljavala 20 pasa, što je 240 pasa godišnje, a u 10 godina dolazimo do brojke od 2.400 udomljenih zadarskih pasa.

Udruga Ensame Pfoten Zadar, nastavila je Kohler, pomaže napuštenim psima i  mačkama u Zadru, no, priznala je da im je zbog količine napuštenih životinja, taj  projekt često i prevelik zalogaj!

- Pomažemo koliko možemo, prije svega jer nam je žao što napuštene životinje u  Hrvatskoj nemaju status kakav imaju one u Njemačkoj. A zašto pomažemo? Kako je  Albert Schweitzer, njemački dobitnik Nobelove nagrade za mir, rekao: "Dobrobit  životinja je obrazovanje za čovječanstvo!" (eng. Animal welfare is education to humanity!)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno