Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predstavljen Međunarodni laparoskopski tečaj

09.04.2019. 14:30
Predstavljen  Međunarodni  laparoskopski tečaj


Danas je na Odjelu za kirurgiju održana konferencija za medije na kojoj je najavljen tečaj koji će se održati 11. i 12. travnja 2019. u  prostoru Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar. Tečaj pod nazivom  "Laparoskopski kolorektalni tečaj" (eng. Laparoscopic colorectal Course) održat će se pod pokroviteljstvom Johnson-Johnson Instituta te  sponzorstvom firme ETHICON.
Cijeli tečaj, teoretski i praktični dio u operacijskim salama, obavit će  specijalisti abdominalne kirurgije OB Zadar na čelu sa dr. Edgarom Dominijem. Očekuje se četvero specijalista iz drugih ustanova (BIH i Srbija), najavili su na konferenciji dr. Jaša Pavić, pročelnik Službe za kirurgiju, dr. Neven Birkić šef Odjela za fizikalnu medicinu i reumatologiju  OB Zadar i dr. Edgar Domini, voditelj Odjela za abdominalnu kirurgiju.


Preko 80% abdominalnih operacija obavlja se  laparoskopskom tehnikom
Dr. Pavić ponosan što se još jedan tečaj ovakvog tipa održava upravo  u OB Zadar.
-Naš abdominalni Odjel već godinama vrši laparoskopske operacije i  one su dovedene na jedan uistinu zavidan nivo. Više od 80% abdominalnih operacija obavlja se laparoskopskom tehnikom. Tu je glavni šef  Odjela, dr. Domini, ali imamo i mlade stručnjake koji su završili puste  tečajeve i subspecijalizacije abdominalne kirurgije, kazao je dr. Pavić  naglasivši kako je kvalitetu zadarskih kirurga prepoznala i tvrtka Johnson & Johnson uzevši nas u obzir za održavanje ovog tečaja.


Tečaj kao veliko priznanje trudu zadarskih abdominalnih  kirurga
Dr. Domini kazao je kako je kirurgija invazivna struka koja za liječenje prvo mora, nažalost, ozlijediti pacijenta. No, da bi se ta "ozljeda", odnosno stres kao odgovor na ozljedu i liječenje, što više smanjio,  uvedena je laparoskopija.
-Ona je minimalno invazivna. Kroz minimalne otvore, u trbuh se ulazi posebnim instrumentima i, preko video kamere i ekrana, vrši se operacija. Prva laparoskopska operacija (kamenac žučnjaka) u OB zadar izvedena je još 22. kolovoza 1992., no posljednjih 10 godina je,  uvođenjem novih instrumenata, operacija tom tehnikom ponovno  "buknula". To je izazvalo jedan izazov i nama da povećamo broj takvih  operacija, kazao je Domini dodavši kako su Johnson-Johnson Institut  te ETHICON očito prepoznali OB Zadar i rad zadarskih kirurga (a kojeg  prate već godinama) i procijenili da mogu i da bi trebali provesti jedan  ovakav tečaj.
-To smo objeručke prihvatili jer je to jedno veliko priznanje našem  trudu i plus našoj "kući", kazao je dodavši kako je na Odjelu trenutno  devet abdominalnih kirurga.
-Kompletirani smo dosta dobro i ono što treba posebno naglasiti je  da svi rade sve operacije laparoskopski, kazao je.




Početak preksutra popodne
Tečaj će trajati dva dana, četvrtak 11. i petak, 12. travnja 2019. Prvi,  teorijski dio održat će se u četvrak popodne gdje će biti riječ o povijesti  laparoskopije, što je laparoskopija i kako se izvodi, obradit će se pacijenti koji su sljedeći dan na programu i predstavit će se svi instrumenti  koji kirurzima služe u njihovom radu. Dan poslije, u petak, u planu su  dvije operacije.
-Mislim da ćemo našim radom i prikazom slučaja zadovoljiti polaznike koji će sudjelovati na tečaju, zaključio je dr. Domini.