Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pripremanjem specijaliteta nudi dašak Azije

09.04.2019. 13:13
Pripremanjem  specijaliteta  nudi dašak  Azije


Prva prezentacija gastronomskog dijela Tuna, Sushi & Wine  Festivala je danas od 17 do 20 sati u prostoru Zadar Cooking Classa kada  se pripravljanjem sushija predstavlja chef Fabian Šaravanja, a sljedeća  dva dana, u srijedu i četvrtak, mladi će chef održati radionice otvorene  za javnost. Drugim riječima, za profesionalce i sve one koji žele osjetiti  dašak dalekog Japana i Azije u vlastitom domu.


Iskustvo u ponajboljim hrvatskim restoranima
– Tako je. Svi mogu doći, kaže 22-godišnji chef Šaravanja iza kojega je  impresivan petogodišnji staž u ponajboljim hrvatskim restoranima koji  u ponudi imaju azijsku kuhinju. Karijeru je Fabian počeo u zagrebačkom  Binimotu koji je bio sushi takeout, zatim u Timeu kao jednom od najboljih azijskih restorana u Zagrebu, gdje je radio u sushi baru, a nakon toga  u splitskoj Kinoteci spajajući u sushi baru Mediteran i Aziju. Svoja iskustva pokazat će i demonstrirati Zadranima.
– Imat ćemo radionicu o sushiju, odnosno kuhanje riže i filetiranje ribe, a radit ćemo i ocat kako bi se naučila osnova o sushiju. Moje je profesionalno iskustvo vezano uz cjelokupnu azijsku kuhinju, pa radim sve  specijalitete, ali sushi mi je ipak primaran, ističe Fabian. U šali otkriva i  lijenost kada je u pitanju spremanje u vlastitom domu.
– Doma ne spremam sushi, takvi smo mi kuhari. Radimo za druge, dok  smo lijenčine kada sebi treba spremiti neki specijalitet. Stvarno mora biti  neka posebna prigoda, kaže Šaravanja.
Kako Šaravanja ima tek 22 godine, ali i petogodišnje iskustvo intenzivnog učenja i šefovanja u pripremi azijskih specijaliteta, pitali smo ga postoji li doza nesigurnosti ili otpora u situaciji kada znatno starijim kolegama objašnjava kako spremati specijalitete.
– Osobno ne vidim nikakav problem u takvoj situaciji, jer sam tu da  drugima pokažem što i kako nešto napraviti, odnosno tu sam kako bih  napravio posao najbolje što znam, zrelo i samouvjereno kaže ovaj sushi  majstor. Nakon demonstriranja pripremanja sushija, Šaravanja će raditi  s tunom u srijedu te u četvrtak chirashi, poke i ceviche. Chirashi je u  značenju „razbacani sushi“ zapravo kombinacija riže, svježe sirove ribe –  tune, brancina ili lososa – potom avokada, đumbira, wasabija te kuhane  ili pohane kozice. Samo nabrajanje ove kombinacije otvara apetit.


Ove sezone na kušnji i ocjeni turista
– Kada je u pitanju chirashi, zaista se kuhar može maštovito igrati s  kombinacijama. Poke je s druge strane izvorno jelo s Havaja, a ceviche iz  Južne Amerike. Sve je to, vjerujte, odlična hrana – naglašava Fabian kojega ćemo u Zadru vrlo skoro upoznati kao sushi majstora u prvom zadarskom restoranu azijske kuhinje i sushi baru Maguro, u kojemu će se nuditi raznovrsni specijaliteti i azijski gastro bestseleri.  
– Veselim se toj obavezi, jer mi daje slobodu i omogućava kreativnost.  Ne može se dobro raditi ako se ne voli to što se radi. Treba dijeliti ljubav i  strast prema poslu da bi se moglo uspjeti, inače sve pada u vodu, kaže  Šaravanja.
Osim što će se skoro predstaviti ljubiteljima i gastronomskim znalcima u Zadru, chef Šaravanja će ovog ljeta naročito biti na kušnji i ocjeni  turista koji imaju puno više iskustva sa specijalitetima azijske kuhinje i  sushija. Turisti iz Londona, Amsterdama ili Berlina, da ne spominjemo  goste iz Japana, Koreje ili Kine, usporedit će okus i doživljaj zadarske izvedbe s onim iz brojnih restorana svojih zemalja.      
– Nisam još imao prilike putovati, pa ne mogu znati kako je drugdje, ali  znam da su specijaliteti koji se rade u Hrvatskoj iznimne kvalitete. To  nam svi kažu, zaključuje Šaravanja i poziva sve zadarske ljubitelje gastronomije na druženje i učenje u srijedu i četvrtak. (TZ grada Zadra)