Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zdenka Sršen Juričević imenovana v. d. ravnateljicom

09.04.2019. 09:00
Zdenka Sršen  Juričević  imenovana v. d.  ravnateljicom


Školski odbor Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole  Zadru jučer je održao sjednicu na kojoj je za vršiteljicu dužnosti ravnateljice jednoglasno imenovana Zdenka Sršen Juričević. Riječ je o profesorici stručnih predmeta koja će školu voditi u privremenom mandatu  do imenovanja novog ravnatelja ili ravnateljice s obzirom da će uskoro  biti objavljen natječaj za ovu dužnost.
Kao što je poznato, dosadašnji ravnatelj Jozo Dragić smijenjen je odlukom ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, 27. ožujka nakon afere žigosanja 15-godišnje učenice kojoj je njen kolega vrućim  upaljačem utisnuo slovo "U".  Iako je Ogranak srednjoškolskih ravnatelja  Zadarske županije ustao u obranu svojega kolege, poručujući ministrici  da se "ne mogu oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim  prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to", Divjak je ipak odlučila smijeniti Dragića.
Njegovi su kolege upozoravali kako cijela situacija poprima razmjere  neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje  marginalan u odnosu na panično traženje krivca: "Stvoreno je ozračje  javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne  za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo  time želi zaštiti", naveli su u dopisu.
Ministrica, međutim, njihov stav nije uvažila obrazlažući svoju odluku  činjenicom da ravnatelj  Dragić nije primjereno reagirao:
– Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana  pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je  učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, nažalost,  sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati  na kraj  – pojasnila je ministrica, poručujući zadarskim ravnateljima kako  na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske te treba pokazati svojim primjerom kako se to radi.
Nakon jučerašnje odluke o imenovanju, kontaktirali smo i v. d. ravnateljicu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, bivšeg ravnatelja Jozu  Dragića te predsjednika Školskog odbora Antu Ćozu, no nitko nije odgovarao na pozive. Slučaj Ekonomske škole za neke je očito još uvijek nelagodna tema, osobito za prvog čovjeka Školskog odbora, vjeroučitelja Antu Ćozu, koji je zbog stresa i velikog pritiska nakon otkrivanja ove afere  čak otišao na bolovanje.