Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DOBRA DJELA Ne gase se 3D printeri, kao na traci izbacuju vizire za zadarsku i biogradsku bolnicu

09.04.2020. 14:10


Kriza je uvijek dobra prilika za stvaranje novih ideja i vrijednosti, a volontiranje i dobra djela oplemenjuju i one koji ta djela čine i one koji ih primaju. Poznato je kako je jako važno u ovoj situaciji čuvati zdravlje onih koji čuvaju – naše zdravlje, pa opreza i zaštite za medicinsko osoblje – nikad dosta. Kako bi pripomogli u zaštiti medicinskog osoblja, a i u ovoj općoj krizi stavili svoje znanje, vrijeme, trud i opremu na raspolaganje za dobrobit zajednice, brzinom munje po Hrvatskoj se počela širiti mreža onih koji na 3D printerima printaju zaštitne vizire. Krenulo je od studenata, a pridružili su se pojedinci, škole, tvrtke iz pedesetak gradova.
 


Za dobrobit cijele zajednice
Hrvatski studentski zbor koordinira printanje vizira za cijelu Hrvatsku, a istovremeno se u Zadru pojavila zasebna inicijativa Strukovne škole Vice Vlatkovića koja je počela s printanjem vizira za Opću bolnicu Zadar. U međuvremenu su se pridružili i pojedinci i jedna tvrtka koji za zadarsku bolnicu printaju vizire u Zagrebu, a odnedavno se uključila i Osnovna škola Novigrad.
Profesor strukovnih predmeta iz "Vice Vlatkovića", Ante Ivanac ponio je printer kući i gotovo da ga i ne gasi. Do sad je isprintao između 60 i 70 komada.
– Uspijem isprintati od 8 do 10 vizira na dan. Točnije, printamo nosač za vizir i donji dio koji drži plastiku, svakih nekoliko dana dostavimo ih u bolnicu, a tamo ih slože do kraja, povežu s lastikom ili vezicama. Viziri im prekrivaju oči, usta i nos, a štite i masku koju bi inače puno češće morali mijenjati da ispred nje nije vizir, tako da štiti puteve kojima virus može ući u organizam, kazao je Ivanac koji nacrte za vizire i upute rado dijeli s drugima.
Jer cilj, je, kaže, pomoći osoblju bolnica. Osim u Zadar, dio vizira ide i za biogradsku bolnicu. Materijal donira škola, a bila je i jedna donacija privatne tvrtke iz Zagreba.
– Sve je na volonterskoj bazi i lijepo je vidjeti kako se ljudi u ovakvim situacijama žele ujediniti i pomoći za razliku od nekih koji bi i ovo iskoristili za profit. Mi iz obrazovnog sustava smo posebno zadovoljni što možemo na ovaj način poslati poruku i našim učenicima kako je važno dati dio sebe za dobrobit cijele zajednice te svome znanju dati jednu višu vrijednost, govori Ivanac koji je svojim učenicima tijekom nastave na daljinu praktički dostupan od 0 do 24 sata te još uz to svako toliko nadgleda 3D printer.
 


Mala škola, velika plemenitost
Osim toga, u koordinaciji je s Općom bolnicom Zadar, Hrvatskim studentskim zborom, kao i ostalima iz zadarske grupe "printača", među kojima je odnedavno i OŠ Novigrad.
Pedagog te škole Eduard Plećaš od prošlog je ponedjeljka isprintao preko 20 vizira.
– Printer nam ni u školi nije baš mirovao, rado smo ga koristili, a sad sam ga ponio doma kako ne bi mirovao ni u ovo vrijeme kad učenika u školi, nažalost, nema. Veseli nas da na ovaj način možemo pridonijeti cijeloj situaciji u brobi s koronavirusom, a priključit ćemo se i za druge potrebe, ako bude trebalo. Recimo, mogli bismo isprintati i vizire za ordinaciju opće medicine u Novigradu, ali moramo dogovoriti dostavu, rekao je Plećaš.
Kako kaže ravnateljica OŠ Novigrad, Branka Maroja, 3D printer je škola nabavila vlastitim sredstvima i koristila ga jako puno za nastavu iz različitih predmeta.
– Željeli smo u ovo vrijeme staviti naš 3D printer na raspolaganje za dobrobit zajednice i naš pedagog se rado primio tog posla. Ujedno ovo je i pokazatelj da jedna mala škola kao što je naša može biti vrlo aktivna i korisna cijeloj zajednici, kazala je Maroja.