Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KRUH S OSMOM KOROM Bez testa na koronavirus nema ni smjene pomoraca

09.04.2020. 19:54


Nemogućnost iskrcaja s broda i ukrcaja na brod, zbog ograničenja uzrokovanih epidemijom koronavirusa problem je koji već gotovo dva mjeseca ozbiljno muči dobar dio od osam tisuća hrvatskih pomoraca, koliko ih je trenutno na brodovima u međunarodnoj plovidbi, kao i još toliko njihovih kolega koji su kod kuće, a ne znaju kada će se moći ponovno ukrcati na brod.
Jedna od mjera kojom bi se barem donekle olakšala mogućnost smjene na brodovima je provođenje testiranja na koronavirus prije ukrcaja, što je prema riječima glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske Nevena Melvana, uvjet koji sve češće pred pomorce postavljaju ne samo brodarske kompanije, nego i države u kojima se odvijaju smjene, barem one koje još uvijek dopuštaju tranzit pomoraca u dolasku i odlasku.
Zbog toga su Sindikat pomoraca Hrvatske, Udruga brodara Mare Nostrum i Hrvatsko udruženje posrednika pri zapošljavanju pomoraca (CROSMA) Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Ministarstvu pomorstva i Ministarstvu zdravstva uputili zahtjev da se hitno omogući testiranje pomoraca na COVID-19 prije ukrcaja na brod.


Niz ograničenja
– Smjene pomoraca na brodovima velik su problem, jer je dobar dio kompanija zabranio sve smjene do kraja travnja, kao što je i dobar dio država ograničio mogućnosti putovanja. Nešto smjena uspijeva se organizirati, uglavnom u Europi i Americi. U Aziji je to postalo gotovo nemoguće, no sada se događa da države u kojima bi trebalo doći do smjene, traže da pomorac koji dolazi na brod ima napravljen test na koronavirus, a isto traže i neke kompanije, kako bi se na minimum svela šansa da pomorac donese virus na brod.
S druge strane, u Hrvatskoj trenutno nema mogućnosti da se odrade takva testiranja na komercijalnoj osnovi, nego isključivo za osobe koje imaju simptome bolesti. Naša je procjena da bi do kraja svibnja trebalo napraviti oko tri tisuće takvih testova za pomorce. Uz to je nužno osigurati zaštitnu opremu za pomorce na putovanjima, kako bi se ostvarili uvjeti za smjene pomoraca. A smjene su bez toga nemoguće zbog ograničenja postavljenih u lancu koji počinje od lučkih vlasti i terminala, preko niza zabrana kretanja putnika do kontrola na ulasku u mjesto boravišta. Sve to da bi se smanjila vjerojatnost zaraze, osobito kod dolaska na brod, kaže glavni tajnik SPH Melvan, naglašavajući kako brod, na kojem posada dijeli ograničen prostor, ne pruža mogućnosti društvenog distanciranja i drugih epidemioloških mjera sprečavanja širenja bolesti. Epidemija COVID-19 ima nesagledive posljedice i na sigurnost plovidbe i operacije teretom, ima i teške komercijalne posljedice, kao i osobito teške posljedice na zdravlje ljudi u uvjetima ograničene medicinske skrbi na moru, ali i u mnogim lukama, posebno u slabije razvijenim zemljama.


Dug i težak put
Mario Zorović, predsjednik CROSMA-e potvrdio je kako dio kompanija traži testiranje pomoraca na Covid-19 prije ukrcaja, kao uvjet za smjenu, no ističe kako i dalje postoji čitav niz ograničenja koja u praksi smjene na brodovima čine gotovo nemogućima.
– S jedne strane imamo kompanije koje doista traže da se pomorac prije odlaska na brod testira, što je uvjet ne samo da se on ukrca, nego da i njegov kolega kojeg zamjenjuje krene kući. S druge, imamo kompanije koje kažu kako im takav test ništa ne znači, jer pomorac nakon tog testiranja, da bi stigao do broda, mora proći barem dva-tri aerodroma i jednako toliko aviona pa se može dogoditi da se putem zarazi i donese virus na brod, kaže Zorović, dodajući kako se smjene na brodovima već duže vrijeme uspijevaju organizirati doslovce »na kapaljku«.
– Velik broj kompanija otkazao je sve smjene, osim u iznimnim slučajevima, poput teške bolesti. Mnoge zemlje zabranile su ulazak stranaca u potpunosti ili uvele obaveznu karantenu, a problem je postao i naći avionske linije, jer mnoge su otkazane. Čak i u slučajevima kada je moguće organizirati smjenu, odnosno kada to dopušta i kompanija i država u kojoj se pomorac ukrcava ili iskrcava te se pronađu avionske karte, događa se da vlasnik tereta ne dopušta smjenu jer ne želi ugoziti zdravlje posade, odnosno isporuku svog tereta do odredišta. Situacija je iznimno složena i zaista činimo sve što je u našoj moći da organiziramo smjene, ali prepreka ima zaista mnogo, kaže Zorović.




Banalna prepreka
Jedna od mogućih prepreka je, koliko god to banalno zvučalo, izdavanje propusnica za pomorce koji odlaze na brod, a obično moraju do Zagreba ili nekog drugog aerodroma.
– Pitanje izdavanja propusnica za pomorce koji odlaze na brod nije regulirano na državnoj razini, nego doslovce ovisi o dobroj volji lokalnih stožera. Zbog toga smo nacionalnom stožeru i resornom ministarstvu uputili prijedlog da se pomorcima, uz predočenje garantnog pisma poslodavca i druge potrebne dokumentacije, omogući automatsko izdavanje propusnice, kako se ne bi dogodilo da nakon svih poteškoća oko organizacije smjene, on ostane kod kuće, a njegov kolega na brodu, samo zato što je netko u lokalnom stožeru odlučio da mu neće izdati propusnicu za put do, primjerice, Zagreba, kaže Zorović.
 


Zapeli u afričkom »hotelu«


S kakvim se sve nevoljama prilikom iskrcaja i ukrcaja suočavaju hrvatski pomorci, pokazuje i slučaj riječkog pomorca, zaposlenog na off-shoreu u jednoj afričkoj državi, čiji idenitet nećemo navesti zbog mogućih problema s poslodavcem. On i skupina njegovih kolega trebali su dobiti smjenu još prije gotovo mjesec dana, no kompanija za koju radi smjenu nije uspjela organizirati. Kada im je smjena napokon stigla, prije tjedan dana, suočili su se s novim problemom – nemogućnošću odlaska. U dvije skupine, pomorci su iskrcani na obalu, a njegova je grupa već dva dana smještena u »hotelu«, s vrlo lošim higijenskim i drugim uvjetima, te još uvijek ne znaju kada će biti organiziran čarter let kojim će krenuti prema jednom od većih gradova, a odatle prema Emiratima i potom prema Europi.