Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Štićenica Doma za starije u Koprivnici pozitivna na koronavirus

09.04.2020. 10:53


U koprivničkom Domu za starije i nemoćne potvrđena je zaraza koronavirusom kod jedne korisnice, a  u Koprivničko-križevačkoj županiji 21 osoba je pozitiva, 63 osobe i njihovi kontakti su pod nadzorom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.
Od jučer imamo jednu novu osobu pozitivnu osobu. Ta osoba je stanarka Doma za starije i nemoćne u Koprivnici. Dogodilo se ono čega smo se bojali, no stanje je pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati", rekao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić na konferenciji za medije. 
Sve službe i epidemiološka služba, a isto tako i u bolnici su postupile po protokolu, dodao je.
Zaražena osoba je hospitalizirana u Općoj bolnici Koprivnica s određenim respiratornim simptomima i  na odjelu za infektologiju koji je u punoj spremi što se tiče oboljelih od koronavirusa, a bolesnica vjerojatno ima upalu pluća, izvijestila je ravnateljica Zavoda Draženka Vadla. 
"U dobrim je rukama i nadam se da će klinička slika ići u tom smjeru", rekla je Vadla. 
Osoba je bila u jednokrevetnoj sobi, odnosno apartmanu u Domu i nije imala druge sustanare. Zadnjih desetak dana bila je u je svojoj sobi, a hranu i potrepštine dobivala na ulazu u  sobu.
Pregledala  ju je liječnica nadležne za korisnike Doma i tijekom pregleda pokazala je znakove poput temperature, suhog kašlja, ali ništa intenzivnije. Primijenjena je antibiotska terapija na koju se njezino stanje nije značajnije poboljšalo zbog čega je primljena u bolnicu.
Prilikom pregleda, liječnici i medicinske sestre koristili su zaštitnu opremu i za sada ne vidimo nikmakav rizik za medicinsko osoblje koje je bilo u kontaktu s tom osobom, istaknula je Vadla.
Daljnja epidemiološka obrada je u tijeku te se ne može se još znati koliko će njezinih kontakata iz Doma nadzirati. Vjerojatno će biti mjera samoizolacije i testiranja, a provest će se i pojačane mjere dezinfekcije.
Što se tiče ulaska u bolnički sustav, također je u tijeku epidemiološka obrada kako bi se vidjelo kako je bolesnica ušla u sustav i koji su zdravstveni djelantnici bili u kontaktu. Izvor zaraze još se utvrđuje. 
Upitana je li moguć splitski scenarij, Vadla se nada da ne jer je korisnica od 2016. bila u jednosobnom apartmanu, a zbog pojačanih mjera vjeruje da su se poštivali protokoli, no i da svi koji rade u sustavu trebaju biti na oprezu.