Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VELIKI ČETVRTAK Nadbiskup Puljić predvodio Misu posvete ulja u katedrali sv. Stošije

09.04.2020. 19:28


Danas, na Veliki četvrtak, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu posvete ulja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Na misi je nadbiskup Puljić blagoslovio ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje i posvetio krizmu koja se koristi u sakramentu krštenja, potvrde i svetoga reda te kod posvete oltara i crkve.
»Veliki četvrtak podsjeća nas na rođenje euharistije i na ustanovu svećeničkog reda. Ovaj veliki dan, je, dakle, rođendan svećenika« istaknuo je nadbiskup Puljić u svojoj propovijedi te nastavio:


Molimo i mislimo jedni na druge
»Ovogodišnju Liturgiju Posvete ulja slavimo bez uobičajene koncelebracije svećenika iz Nadbiskupije i bez nazočnosti vjernika zbog opasnosti širenja zaraze korona virusa. U ovom času s nama su duhom povezani i svećenici i vjernici s kojima ovih dana na razne načine molimo i mislimo jedni na druge. Danas posebice mislimo na naše bolesnike koji će tražiti utjehu i bolesničko pomazanje ovim svetim uljima koje u našoj katedrali blagoslivljam i posvećujem. Mislit ćemo i na naše novokrštenike, krizmanike i ređenike koje će se u prigodi slavlja mazati svetim uljem, a ona se također koriste i kod posvete oltara i sakralnih prostora.
Dok slavimo ovu svetu euharistiju u posebnim okolnostima, u svoje molitve uključujem sve koji zauzeto rade u korist našega zdravlja i sigurnosti: liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, javni djelatnici, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, trgovci i volonteri koji pokazuju iznimnu spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i drugih nepogoda, poput nedavnog razornog potresa u Zagrebu. Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo »Gospi od zdravlja« da nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala.
Mi nastavljamo i prevencijom i molitvom činiti sve kako bi očuvali sebe i druge od opake bolesti, kako bi čim prije mogli započeti normalno raditi i živjeti. Neka nas i dalje prati snaga molitvenog zajedništva tijekom Svetog trodnevlja Isusove žrtve na križu do uskrsnog jutra koje neka nas ispuni nadom, utjehom i novom snagom,« istaknuo je, između ostaloga, nadbiskup Puljić te poručio:


Odgovorna i sveta zadaća
»Božjim promislom dodijeljena nama je odgovorna i sveta zadaća sabirati, upućivati i odgajati vjerničke zajednice ove mjesne Crkve zadarske. Uključimo u ovu svetu euharistijsku žrtvu povjerene duše, kolege svećenike na čelu s nadbiskupom te skupa s apostolom Petrom očitujmo svoje povjerenje, pa recimo: Na tvoju riječ, Gospodine (Lk 5, 5), želimo služiti evanđelju, želimo biti nositelji nade i djelitelji svetih otajstava. Ti si nas odabrao i pozvao još iz utrobe majke naše i poslao svjedočiti za tebe.
Udijeli nam vjeru, snagu i svijest kako možemo sve »u Tebi koji nas jačaš« (Fil 4, 13). Kriste s Posljednje Večere i Kalvarije, blagoslovi naše vjernike, roditelje, vjeroučitelje, redovnice i redovnike, bogoslove i sjemeništarce te nas svećenike koji radimo na terenu ove svete Zadarske Crkve i posveti nas sve u ovoj godini otajstvom Velikoga Četvrtka. Amen«.
Snimka Mise posvete ulja u zadarskoj katedrali može se pogledati na poveznici https://youtu.be/YYU0-roEaSQ
Sva liturgijska bogoslužja Svetog Trodnevlja i misu na svetkovinu Uskrsa koje će predvoditi nadbiskup Puljić vjernici mogu pratiti putem YouTube kanala Zadarska nadbiskupija – Veliki tjedan 2020. na poveznici https://www.youtube.com/channel/UCyZz_HGK5ozufl6xQaeQ4Ag?view_as=subscriber.