VELIKI ČETVRTAK Nadbiskup Puljić predvodio Misu posvete ulja u katedrali sv. Stošije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Bez koncelebracije svećenika iz Nadbiskupije i bez vjernika
Autor: 
Veliki četvrtak podsjeća nas na rođenje euharistije i na ustanovu svećeničkog reda. Ovaj veliki dan, je, dakle, rođendan svećenika istaknuo je nadbiskup Puljić
Ines GRBIĆ
Nadbiskup Puljić blagoslovio je ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje

Danas, na Veliki četvrtak, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu posvete ulja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Na misi je nadbiskup Puljić blagoslovio ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje i posvetio krizmu koja se koristi u sakramentu krštenja, potvrde i svetoga reda te kod posvete oltara i crkve.
»Veliki četvrtak podsjeća nas na rođenje euharistije i na ustanovu svećeničkog reda. Ovaj veliki dan, je, dakle, rođendan svećenika« istaknuo je nadbiskup Puljić u svojoj propovijedi te nastavio:

Molimo i mislimo jedni na druge

»Ovogodišnju Liturgiju Posvete ulja slavimo bez uobičajene koncelebracije svećenika iz Nadbiskupije i bez nazočnosti vjernika zbog opasnosti širenja zaraze korona virusa. U ovom času s nama su duhom povezani i svećenici i vjernici s kojima ovih dana na razne načine molimo i mislimo jedni na druge. Danas posebice mislimo na naše bolesnike koji će tražiti utjehu i bolesničko pomazanje ovim svetim uljima koje u našoj katedrali blagoslivljam i posvećujem. Mislit ćemo i na naše novokrštenike, krizmanike i ređenike koje će se u prigodi slavlja mazati svetim uljem, a ona se također koriste i kod posvete oltara i sakralnih prostora.
Dok slavimo ovu svetu euharistiju u posebnim okolnostima, u svoje molitve uključujem sve koji zauzeto rade u korist našega zdravlja i sigurnosti: liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, javni djelatnici, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, trgovci i volonteri koji pokazuju iznimnu spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i drugih nepogoda, poput nedavnog razornog potresa u Zagrebu. Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo »Gospi od zdravlja« da nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala.
Mi nastavljamo i prevencijom i molitvom činiti sve kako bi očuvali sebe i druge od opake bolesti, kako bi čim prije mogli započeti normalno raditi i živjeti. Neka nas i dalje prati snaga molitvenog zajedništva tijekom Svetog trodnevlja Isusove žrtve na križu do uskrsnog jutra koje neka nas ispuni nadom, utjehom i novom snagom,« istaknuo je, između ostaloga, nadbiskup Puljić te poručio:

Odgovorna i sveta zadaća

»Božjim promislom dodijeljena nama je odgovorna i sveta zadaća sabirati, upućivati i odgajati vjerničke zajednice ove mjesne Crkve zadarske. Uključimo u ovu svetu euharistijsku žrtvu povjerene duše, kolege svećenike na čelu s nadbiskupom te skupa s apostolom Petrom očitujmo svoje povjerenje, pa recimo: Na tvoju riječ, Gospodine (Lk 5, 5), želimo služiti evanđelju, želimo biti nositelji nade i djelitelji svetih otajstava. Ti si nas odabrao i pozvao još iz utrobe majke naše i poslao svjedočiti za tebe.
Udijeli nam vjeru, snagu i svijest kako možemo sve »u Tebi koji nas jačaš« (Fil 4, 13). Kriste s Posljednje Večere i Kalvarije, blagoslovi naše vjernike, roditelje, vjeroučitelje, redovnice i redovnike, bogoslove i sjemeništarce te nas svećenike koji radimo na terenu ove svete Zadarske Crkve i posveti nas sve u ovoj godini otajstvom Velikoga Četvrtka. Amen«.
Snimka Mise posvete ulja u zadarskoj katedrali može se pogledati na poveznici https://youtu.be/YYU0-roEaSQ
Sva liturgijska bogoslužja Svetog Trodnevlja i misu na svetkovinu Uskrsa koje će predvoditi nadbiskup Puljić vjernici mogu pratiti putem YouTube kanala Zadarska nadbiskupija – Veliki tjedan 2020. na poveznici https://www.youtube.com/channel/UCyZz_HGK5ozufl6xQaeQ4Ag?view_as=subscriber.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)