Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZUBOBOLJA U DOBA KORONE Vicković: Stomatolozi moraju primati hitne slučajeve

09.04.2020. 14:03


Koronavirus unio je brojne promjene u funkcioniranju svijeta – od pojačanog opreza, nošenja maskica, gumenih rukavica, preko nemogućnosti kretanja po gradu, ali i dobivanja redovne te preventivne zdravstvene zaštite. Naime, zbog straha i u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa bolnice te ostale zdravstvene ustanove ne primaju naručene pacijente. Naime, svi oni koji su imali naručeni kontrolni ili prvi pregled kod specijalista u bolnici sada nisu u mogućnosti otići na pregled, već će to morati napraviti u nekom novom terminu, kada prođe epidemija.


Hoće li nakon epidemije korone uslijediti epidemija karijesa?
Ovih dana dobili smo informacije nekolicine građana koji ne znaju kakva je situacija sa stomatološkom zaštitom te iz različitih izvora dobivaju različite informacije.
– Imala sam zakazan kontrolni preventivni pregled, ali to nije bilo ništa hitno i pretpostavljala sam da neću moći otići. Nazvala sam svoju stomatologinju, koja radi u sustavu HZZO-a i dobila sam informaciju kako su dežurni te kako primaju samo hitne slučajeve, odnosno kada zaboli zub, rekla nam je jedna čitateljica koja je htjela ostati anonimna. Istaknula je kako smatra da je ovakav način rada stomatologa u ovoj situaciji u redu jer su stomatolozi ti koji su direktno izloženi pacijentovim ustima te su u velikoj opasnosti od zaraze. Ipak, pita se, što je s preventivom te hoće li nakon epidemije korone uslijediti epidemija karijesa.
Druga čitateljica koja nam se javila rekla je kako ima problem s dobivanjem stomatološke zaštite jer ju njen stomatolog (privatni) ne želi primiti na pregled i popravak bolnog zuba.
– Zabolio me zub i zvala sam svog stomatologa koji je privatnik i on mi je rekao kako ne radi. Nakon toga sam prepuštena sama sebi, nazivala nekoliko zubara i jedni su me tek sutradan odlučili primiti, rekla nam je naša sugovornica.
Međutim, opet se postavlja pitanje zašto Zadar kao grad od 70.000 ljudi nema hitnu stomatološku ambulantu gdje bi građani koje zaboli zub tijekom vikenda ili blagdana mogli potražiti i dobiti pomoć. Na pitanje o hitnoj stomatološkoj ambulanti iz Zadarske županije su odgovorili u više navrata uz objašnjenje kako su procijenili da se to ne isplati jer je jako malo hitnih slučajeva kroz vikend.


Vikendom trpi bol ili potraži privatnika
Prema ovome ispada da građani koji imaju izabranog stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om i kojemu u biti ne trebaju plaćati za osnovne usluge, ukoliko ih tijekom vikenda zaboli zub moraju ili trpjeti bol ili otići kod nekog privatnika koji ih je voljan primiti, ali koji će im za tu uslugu i naplatiti.
Na pitanje kako funkcionira stomatološka skrb u vrijeme koronavirusa odgovorio je Šime Vicković, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.
– Stomatolozi su dužni raditi telefonski u smjenama koje su im propisane, a svi hitni slučajevi se moraju prihvatiti, rekao je Vicković. Naglasio je kako je Dom zdravlja pripremio svoje stomatologe za prihvat tih hitnih slučajeva te kako je pripremio dovoljno zaštitne opreme kako bi stomatolozi mogli obavljati sigurno svoj posao i pružiti pacijentima sigurnu zdravstvenu uslugu.