Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Cikloturizam i zaštićena područja prirode

09.04.2021. 13:00


Netom po završetku radionica na temu agro i gastro turizma Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Lacko Outdoor, nastavljaju ciklus radionica razvoja turističkih proizvoda u sklopu projekta »Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd« sada sa cikloturzmom.
Radionica Cikloturizam u svim oblicima završit će danas u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd. Usvojenom metodologijom prethodnih radionica prvi dan su uvodno definirani pojmovi i pokrenuta rasprava dionika u svrhu isticanja značajnih i karakterističnih fenomena za razvoj cikloturizam, a nastavlja s izborom najboljih ideja za razradu turističkih proizvoda.


Obilje ideja za nove ciklo turističke proizvode
A ideja je obilje. Projekt BioSfera, koju provodi JU PP Vransko jezero, s partnerom Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, cilja oblikovanju specijaliziranih proizvoda za turizam posebnih interesa, temeljenih na krajobraznim, prirodnim, kulturno-povijesnim i drugim specifičnostima zaštićenih djelova prirode Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije. Stvoriti dodatnu vrijednost destinacije, privući nove, ali i osigurati povratak starih posjetitelja, ali kroz prostorno i vremenski veću disperziju posjeta, smjera ka cjelogodišnjem turizmu.
Radionicu je uz Daniela Lacka,dugodišnjeg predsjednika Zajednice pustolovnog turizma pri HGK, vodila Lidija Vrečar Miščin, višegodišnja direktorica TZ Zagrebačke županije specijalizirana, za specifične oblike turizma. Radionica je okupila niz sudionika s područja Biogradske rivijere, Ravnih kotara. cijele Zadarske ali i susjednih županija, ka afirmaciji i osnaženju posjeta čijih nacionalnih parkova i parkova prirode projekt smjera.
Riječ je o prostoru na kojem je cikloturizam već uzeo snažnog maha i na kojeg se računa kao na jednu od niša, koja konkretno u ovoj županiji osigurava komparativne prednosti, a ne čemu je temeljen i višegodišnji projekt TZ Zadarske županije Zadar Bike Magic.