Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I gejmeri brane boje Sveučilišta u Zadru

09.04.2021. 11:45


Ove godine Hrvatski akademski sportski savez pokreće Unisport e-prvenstvo Hrvatske na koje se prijavilo i Sveučilište u Zadru. Ovo je jedinstvena prilika da se u sportu okušamo i mi kojima fizičke aktivnosti nisu baš jača strana. Došlo je vrijeme da i »gejmeri« iznenade roditelje i kažu da im je danonoćno sjedenje pred računalom i nekoliko propalih godina studija omogućilo da predstavljaju Sveučilište. U svakom društvu je onaj jedan koji odbija ići na kavu jer »gejma«. Upravo takve tražimo da brane boje Sveučilišta, objavio je prošlog mjeseca student Miško Krešić u Facebook grupi Sveučilišta i tako pokrenuo lijepu priču satkanu od mladih i entuzijastičnih gejmera koji su često (ne)pravedno zapostavljeni.


E-sport natjecanja sve popularnija
Dakle, tražio je kolege koji bi sudjelovali, odnosno predstavljali Sveučilište na državnoj razini u igrama: Leauge of Legends, Counter Strike – Global Offensive, Rocket Leauge, FIFA i PES21.
Naime, UniSport HR nacionalna sveučilišna prvenstva u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza obuhvaćaju prvenstva u 16 sportova, s pravom sudjelovanja reprezentacija hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, članica HASS-a (Hrvatskog akademskog sportskog saveza).
UniSport HR predstavlja krovni nacionalni sustav sveučilišnih natjecanja kroz koji najuspješnije ekipe i pojedinci ostvaruju mogućnost za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima.
– Iako mnogi misle kako je igranje videoigara samo zabava za ljubitelje i entuzijaste, e-sport natjecanja u današnje vrijeme pune dvorane, zarada se broji u milijardama dolara, a život profesionalnih igača ne razlikuje se uvelike od ostalih sportaša, osim po načinu treniranja, otkriva Miško motivirajuće informacije.
Nakon što se već dvije godine održavala E-sport liga na Sveučilištu u Zagrebu, ta se hvalevrijedna praksa proširila na sve visoke obrazovne institucije i stvorilo se nacionalno UniSport prvenstvo. Premijerno i povijesno prvo kolo UniSport e-sport prvenstva Hrvatske održalo se 20. i 21. ožujka.
Koliko je e-sport popularan trend među hrvatskim studentima, govori i broj prijavljenih ekipa. Čak 12 sveučilišta i veleučilišta iz Hrvatske ima svoje predstavnike na E-sport prvenstvu.


Igra se bez maskica
Posebno važno tijekom novog normalnog jest i činjenica da za sigurnost i zdravlje studenata nema prijetnje budući da se cijelo prvenstvo odigrava online, a rezultati i novosti mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici UniSport HR-a.
Sveučilište u Zadru natječe se u četiri igre, odnosno u svakoj osim PES-a.
Igre su uglavnom timske, osim FIFA-e i PES-a gdje jedan igrač predstavlja Sveučilište. Naravno, svaki igrač treba imati svoju zamjenu koja uskače u slučaju nemogućnosti dolaska ili tehničkih problema glavnog igrača. U igricama Leauge of Legends i Counter-Strike natjecanje se odvija pet na pet, u Rocket Leauge tri na tri, a Fifa, kao što je već spomenuto, jedan na jedan.
U skladu s tim, Sveučilište u ovogodišnjem izdanju E-Sporta predstavlja 28 studenata i još nekoliko voditelja. Svaka ekipa ima svoga kapetana koji je zadužen za organizaciju termina natjecanja i odabir ekipe koja će sudjelovati u narednoj igri.
– Igrači timskih e-sport ekipa ističu da im je najveći problem bio oformiti skupinu od deset ljudi u isto vrijeme, odnosno ta nemogućnost otežavala je pripremanje za natjecanje. Samo sudjelovanje na natjecanju nije nikakva mudrolija, samo se treba spojiti na server i odigrati, saznajemo od Miška.
Jedan od gejmera je Mišel Sanjički koji igra FIFA-u prosječno dva sata dnevno.
– Prednost virtualnog svijeta je to što sam trenutačno u polufinalu državnog prvenstva na sveučilišnoj razini, simpatično i samopouzdano ističe Mišel i dodaje da je itekako zadovoljan organizacijom turnira budući da je ipak prvi put.




I cure gejmaju
Zvijezda turnira i ovog teksta nedvojbeno je gejmerica Kristina Pehar koja ruši uvriježenu predrasudu da je to hobi rezerviran za dečke.
– Za »gaming« se nisam odlučila, već mi je to, moglo bi se reći, urođeno. Od malih nogu sam uz računalo. Ako se sjećate onih starih računala iz ranih 2000.-ih, baš na tome sam počela. Kamen-temeljac bio mi je katodni monitor, kućište koje se čuje do susjeda, miš s kuglicom. A za sve je zaslužan moj brat koji me od djetinjstva, nenamjerno, navukao na računala. Dan-danas se smijemo slici na kojoj sam imala pet godina i on mi objašnjava šta treba napraviti u igri, a ja zadivljeno gledam u taj monitor, započinje Kristina.
Poznavala je tek nekoliko cura koje gejmaju. Međutim, sve su to, kako kaže, nažalost, izgubljeni kontakti.
– Nekako kad kažeš da igraš igrice, kao žensko očekuješ čudne poglede. Ipak su to sve stereotipi, vremena se mijenjaju, evo žene rade poslove koje su prije obavljali muškarci, muškarci rade ženske, pa što cure ne bi mogle igrati igrice? Mislim da se takvi pogledi trebaju mijenjati. To je jedan od razloga zašto se mnoge cure plaše izjaviti da igraju. Boje se pogleda, stigmatizacije, tumači Kristina.
No, gejmanje nije njena opsesija i glavni prioritet.


Šale, smijeh i nerviranje
Kako kaže, ima faze da provede cijelu večer igrajući, dok ponekad igra dva do tri sata, a onda dođe faza kada ne sjedam za računalo mjesec dana ili čak par mjeseci.
– Život leti, a ja ga ne želim provesti svaki dan cijeli dan za ekranom, ne, hvala. Da, volim igre, ali to je više onako sa strane, u slobodno vrijeme, zrelo zaključuje Kristina koju je baš pozitivno iznenadilo održavanje turnira.
– Mislila sam već da to neće kod nas zaživjeti, ali kad sam vidjela obavijest za Rocket league, morala sam se prijaviti makar nisam ništa posebno što se tiče skillseta. Kada sam se prijavila, uskoro se skupila ekipica koja će nastupati za Sveučilište u Zadru i eto nas. Vjerujem da će se s vremenom još više studenata prijavljivati, samo da bude malo više promocije ili obavijesti, da bude dostupnije većini, optimistično kazuje Kristina.
Za kraj, dodaje da je prezadovoljna ekipom s kojom igra. Zahvaljuje Mateju, Dinu, Kristijanu i Filipu što je, kako u šali kaže, trpe.
– Ekipa je za 5! Evo, vježbamo svaki dan kad se skupimo, postali smo k’o prst i nokat. Koji god rezultat ostvarili, za mene je moja ekipa najbolja. Mislim da ovoliko šala, smijeha i nerviranja rijetko koja ekipa ima. Dogovorili smo se već kako ćemo se nakon natjecanja svi naći u Zadru i sjesti na piće i nadam se da ćemo izgurati barem do polufinala jer sam obećala dečkima pivo, potvrđuje Kristina činjenicu da je druženje najljepši dio svakog natjecanja.