Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

»Iako su kombinacije teoretski moguće, sigurnije je primiti obje doze istog cjepiva«

09.04.2021. 11:30


Europska agencija za lijekove prije nekoliko dana je u svom izvješću o nuspojavama cjepiva tvrtke AstraZeneca potvrdila neobične krvne ugruške kao moguću, iako veoma rijetku nuspojavu cijepljenja. Europska agencija za lijekove ocijenila je kako postoji povezanost između cijepljenja protiv COVIDA-19 cjepivom AstraZeneca s razvojem vrlo rijetkih slučajeva neuobičajenih tromboza sa smanjenim brojem trombocita. Ta nuspojava samo je jedna na listi dugih nuspojava zbog kojih su europske zemlje »zaratile« oko korištenja tog cjepiva.


U Hrvatskoj se nastavlja cijepljenje AstraZenecom
Iz agencije su objasnili da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti. Također su izjavili kako koristi od cjepiva višestruko nadmašuju potencijalne rizike. Isti su stav zauzeli i Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska agencija za lijekove. Unatoč činjenici da su neke europske zemlje obustavile cijepljenje AstraZenecom, ili njegovu uporabu ograničile na određene dobne skupine, u Hrvatskoj se to cjepivo još uvijek koristi za sve koji se žele cijepiti.
O nedoumicama koje pacijenti mogu imati oko cijepljenja razgovarali smo s dr. Damirom Biloglavom, predsjednikom Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu.
– Prema mojim saznanjima nisu svi naši sugrađani skeptični oko primanja cjepiva AstraZenece. Cijepljenje je samo po sebi osobni izbor, tako da se svakoj osobi daje pravo da izabere cjepivo koje želi primiti. Naravno da ima i naših sugrađana koji su zabrinuti i u strahu te prilikom cijepljenja izričito naglase da ne žele primiti cjepivo AstraZenece. Samo mali broj odbija cijepljenje tom vrstom cjepiva ukoliko im se ne nudi cjepivo nekog drugog proizvođača, ističe dr. Biloglav, koji je u svojoj ordinaciji dostupnim cjepivima cijepio oko 50 pacijenata, a oni, kako kaže, nisu imali ozbiljnih nuspojava.


Ovaj tjedan Moderna, sljedeći tjedan Pfizer
Cijepljenje AstraZenecinim cjepivom obustavljeno je u nizu zemalja nakon što je manji broj ljudi koji su njime cijepljeni dobio krvne ugruške. Dio zemalja u Europi je, pak, odlučio to cjepivo primjenjivati samo na određenim skupinama ljudi. Tako je u Finskoj odlučeno da će se AstraZenecino cjepivo od 29. ožujka davati samo starijima od 65 godina, a u Francuskoj se cjepivo može davati samo starijima od 55 godina.
– Od nedavno smo upoznati time da cjepivo može izazvati slučajeve embolije i tromboze kod nekih skupina pacijenata, kaže Biloglav i nastavlja kako su strah i otpor javnosti normalni, te kako privremeni prekid cijepljenja AstraZenecom u nekim zemljama ne znači da je to cjepivo opasno za širu populaciju.
Već više od mjesec dana svakodnevno se provodi cijepljenje u prostorijama ŠC-a Višnjik.
– Redovito posjećujem punkt za cijepljenje na Višnjiku. Prema onome što ja znam ovaj će se tjedan cijepljenje vršiti cjepivima Moderne i Pfizera. Na punktu svakodnevno radi veliki broj zdravstvenih djelatnika i administrativnog osoblja, koji su prije cijepljenja obvezni pacijente upozoriti na moguće nuspojave i ako su zainteresirani objasniti koje će cjepivo primiti. Nismo zabilježili incidente ili situacije u kojima su pacijenti odbili primiti dostupno cjepivo. Nije zabilježen niti veliki broj nuspojava među našim sugrađanima. Najčešće su to slučajevi osipa ili alergijske reakcije oko mjesta cijepljenja, objašnjava Biloglav.




O primanju dva različita cjepiva
Nekoliko europskih zemalja razmatra mogućnost da građani koji su dobili prvu dozu AstraZenecina cjepiva protiv COVIDA-19 dobiju drugu dozu od nekog drugog proizvođača zbog problema koji su se pojavili s britanskim cjepivom. Neki su znanstvenici mišljenja da cijepljenje s dva različita cjepiva ne bi trebalo izazvati teže zdravstvene probleme pošto sva cjepiva ciljaju na isti protein virusa.
Njemačka je prva europska zemlja koja je 1. travnja preporučila da mlađi od 60 godina, koji su dobili prvu dozu AstraZenecina cjepiva dobiju drugu dozu nekog drugog proizvođača. Velika Britanija je prošle godine odlučila da će dopustiti kombiniranje cjepiva u rijetkim slučajevima, ali to još nije morala učiniti. Vlasti u europskim zemljama razmatraju korištenje cjepiva Pfizer-BioNTech ili Moderna za drugu dozu. Formalna odluka još nije donesena jer se čekaju dodatni podaci o eventualnim zdravstvenim problemima ili pojavi novih nuspojava, u prvom redu od Velike Britanije.
– Mišljenja sam da je sigurnije primiti obje doze istog cjepiva. Iako su kombinacije cjepiva teoretski moguće, pošto ciljaju na isti protein virusa, bolji učinak se može postići ako pacijent primi dvije doze istog cjepiva. Jedna doza cjepiva apsolutno nije dovoljna, kaže Biloglav.


Lakši oblici nuspojava su najučestaliji
Prema podacima HALMED – a najviše se prijavljenih nuspojava, bez obzira na proizvođača cjepiva, odnosi na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su kod svih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije.
Pacijente se kontinuirano informira o važnosti informiranja liječnika obiteljske medicine o eventualnim nuspojavama i njihovu intenzitetu.